7 dolog, ami jelzi, hogy egy kapcsolat érzelmileg tönkretesz

2020. február 15. 09:31 - Life Advisor

emotional_love.jpgOlyan energiát fektetni egy kapcsolatba, amely nem felel meg az igényeinknek frusztráló és érzelmileg kimerítő lehet. Ha nem érzed, hogy a párod támogatna, akkor a kommunikáció és az érzelmi támogatás bizony nehéz feladat. Természetesen egyetlen kapcsolat sem tökéletes. Időnként minden párnak vannak nehéz időszakai. Ha azonban folyamatosan nehézségekkel szembesültök és nem tesztek semmit, akkor egy ilyen kapcsolat komoly hatással lehet a mentális egészségetekre is. A párkapcsolatban lévő problémáknak nem feltétlenül kell szakításhoz,váláshoz vezetniük. Ha viszont az alábbi 7 dolog közül bármely ismerős számodra, akkor érdemes lenne megoldásokat keresnetek szükség esetén szakember bevonásával együtt.

1. Folyamatosan a párod problémáin gondolkodsz és próbálod őket megoldani

Sokkal gyakrabban érezheted érzelmileg kimerültnek magad, ha sokkal többet foglalkozol a párod problémáival, mint a sajátoddal. Gyakran a másik személy problémái a sajátunkká válnak, amelyeket mi szeretnénk megoldani. Csak ezeken gondolkozunk és mindenek előtti prioritást adunk nekik. Ez kimerítő dolog, ráadásul lehet, hogy az érzelmi támogatás sem lesz számunkra garantált.

Persze jó szándék vezérel, amikor támogatóként átvállalod a partnered nehézségét, de hosszútávon az ilyesfajta érzelmi erőfeszítés kimerítő lehet, különösen, ha csak te foglalkozol ezekkel a problémákkal, a párodat pedig láthatóan hidegen hagyja ez az egész. Emiatt a kettőtök közti kommunikáció is ezen gondok körül fognak forogni, amivel a saját problémáidat nyomod el magadban.

Próbáld meg motiválni a párod, hogy keressen további támogatást a barátaitól, családjától vagy szakembertől.

2. Nem érzed vonzalmat a párod iránt

Ha valaki folyamatosan bánt és irányít téged vagy épp az érzelmi szükségleteid hanyagolja el, az a bizonyos híres "szikra" hamar kialszik. Az ilyen kapcsolatok konkrétan az életed szívják el tőled. Emiatt már nem is érzel vonzalmat a párod iránt. Az érzelmi támogatás és a bizalom hiánya befolyásolhatja a pároddal való szexuális vágyat. Ha hiányzik a régi, boldog, pozitív kommunikáció, harmónia és vonzerő, az intimitás bármilyen formája nehéz lesz.

3. Úgy érzed, hogy már nem lehetsz önmagad a párod mellett

Sosem jó jel, ha nem akarod többé megosztani a véleményed bizonyos témákról a pároddal. Akár vitát akarsz elkerülni, akár nem akarod megsérteni a másikat, az igazság elhallgatása sosem jó ötlet, hiszen elégedetlenséget eredményez. A saját önmegvalósításod fog szenvedni azért, mert te csak és kizárólag azt akarod, hogy a párodnak minden tetsszen. A tested állandóan feszült lesz, mert attól tartasz, hogy ha "valami rosszat csinálsz" akkor a párod elhagy.

4. Több egyedüllétre van szükséged

Annak ellenére, hogy a partnerünk nélkül eltöltött idő gyakran fontos és egészséges kapcsolathoz vezet, az állandó egyedüllétre való igény egyfajta menekülési kísérletet is jelenthet. Mindenkinek szüksége van "Én-időre". Ha viszont sokat akarsz ebből, akkor érdemes megvizsgálnod a kapcsolatotok, mindez ugyanis annak a jele, hogy a kapcsolatotok kimerült.

5. Nem vagy nyitott a barátaid felé

Az érzelmileg kimerítő kapcsolat megváltoztatja a barátaiddal való kapcsolataidat is. Gyakorlatilag a barátaidat és a családodat is a kapcsolat alá rendeled, majd pedig folyamatosan elhanyagolod és nem tudod megoldani, hogy elég időt tölts velük, mert csak a pároddal foglalkozol.

Ha pedig már azt veszed észre, hogy kellemetlen a barátaiddal és a családoddal a párkapcsolatodról beszélni, akkor tényleg változtatni kell, hiszen ez már jelzi a barátaid/családod és a közted lévő nagy távolságot. Ugyanúgy ápolnod kell ezeket a kapcsolataidat is, így tehát próbálj meg figyelni erre.

6. Fizikailag is kimerült vagy

A mentális és a fizikai egészség szorosan összefüggnek. Az érzelmileg stresszes kapcsolat befolyásolhatja a fizikai egészségünket is. Lehet,hogy fáradt vagy, mert egész este a párodat kellett támogatnod vagy alig tudtál ébren maradni, mert folyamatosan vitatkoztatok és kimerültél. Mindenesetre ha egy kapcsolat szorongást vagy más pszichológiai problémát vált ki, akkor ezt ugyanúgy fizikai szinten is tapasztalni fogod.

7. A kapcsolatod más életterületedre is kihat

Az egyik legnagyobb mutatója annak, hogy a kapcsolatod káros a mentális egészségre az, ha olyan dolgokat is érint már, mint a munka, a barátok, a család, az egészség, a pénzügyek. Sok ember könnyen választja el a párkapcsolatát az élete más területeitől. Ha azonban olyan személlyel vagy együtt, aki állandó figyelmet és megerősítést igényel, akkor nagyon nehezen tudod kihozni önmagadból a legtöbbet.

Nehéz más kapcsolatokra vagy épp a munkára összpontosítani, ha állandó mentális fáradtságban szenvedsz. A riasztó jelek ezzel kapcsolatban, ha például már annyi barátokkal való közös programot lemondtál, hogy ők már nem is hívnak téged, vagy ha a családod panaszkodik, hogy már régen nem látogattad meg őket és az is, ha a főnököd jelzi, hogy a produktivitásod nagymértékben romlott.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

süti beállítások módosítása