4 pénzügyi hiba, amely megakadályoz a gazdagság elérésében

2020. február 11. 16:48 - Life Advisor

decision_finance.jpgA pénz mindannyiunk életében jelen van. Minél többet foglalkozunk a pénzügyekkel és azzal, hogyan kezeljük a pénzügyeinket megfelelően, annál többet megtanulhatunk arról is, hogy miért is van annyi pénzügyi probléma az emberek életében. A megfelelő pénzügyi helyzetet a rossz pénzel kapcsolatos szokásaink akadályozzák leginkább. Íme 4 olyan pénzkezelés során elkövetett hiba, amelyek megakadályoznak abban, hogy gazdaggá válj.

1. Hagyod, hogy az egód határozza meg a pénzügyi döntéseid

Minden olyan pénzügyi döntés, amelyet az egónk hoz meg egyben akadályokat is gördít eléd. Sok tanulmányban olvashatjuk az egyik leggyakoribb példát, vagyis a drága dolgok megvásárlását. Ezek azt a benyomást keltik, hogy anyagilag jobb helyzetben vagy, mint ahogy azt gondolod illetve megéled.

A másik szintén gyakori hiba, hogy azt gondoljuk mindenkinél okosabbak vagyunk, így nem vagyunk hajlandóak pénzügyi szakember segítségét igénybe venni.

<<< Mit tegyél, ha nem tudsz döntést hozni? >>>

A harmadik hiba pedig - amely szintén veszélyes pénzügyi szempontból - hogy másokhoz hasonlítjuk önmagunkat. Szeretnénk lépést tartani a szomszédunk, a barátaink pénzügyi döntéseivel annak ellenére, hogy látványosan nem állunk egy szinten.

2. Hagyod, hogy az érzelmeid vezéreljenek

A spontán, érzelmeken alapuló pénzügyi döntések szinte soha sem érnek véget. Ugyanez vonatkozik a spontán vásárlásokra, amelyek érzelmileg rossz döntéseket és érzelmi kimerültséget eredményeznek. Egy példa az ilyen hibára az, hogy ha nagyobb bónuszt vagy munkahelyi előléptetést kapsz, egyből rohansz luxusautót venni. (Tudom azt gondolod, hogy Magyarországra vetítve ez rossz példa....meglepődnél, hogy mennyire nem az.)

3. Elfogadod a tudatlanságot vagy mindent túl gondolsz

Tudatlanságból elkövetett döntés vagy túlzottan átgondolt döntés. A két véglet, de mindkettő súlyos hibákat okozhat. Türelmetlennek lenni szintén rossz ötlet.

A befektetéseink felbontása a piaci ingadozások során kialakult félelem vagy türelmetlenség alapja. Egy hétköznapibb példa, hogy nagyobb vásárlásokat csinálunk anélkül, hogy az összes releváns információt begyűjtenénk. (Tudatlanság)

Az egyszerű megoldások általában megfelelő megoldások is. A bonyolult megoldás keresés általában káoszt eredményez.

4. Félelemből vagy stresszből hozott döntések

Soha ne hozz pénzügyi döntést félelem vagy stressz miatt. Kutatások bizonyítják, hogy a stressz 13%-kal csökkenti az IQ szintünket. Ha lehet, ne hozz stresszes állapotban pénzügyi döntést.

<<< Így engedheted el a stresszt az életedből! >>>

Ugyanez vonatkozik a félelemre, kétségbeesésre, gyengeségre. Ezek az érzések általában a korábbi helytelen döntések eredményeiből jönnek létre.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása