Új év = Új én? Inkább ne!

2020. február 07. 10:15 - Life Advisor

new_year_new_me.jpgMindig azok közé tartoztam, akik újévi fogadalmakat tűztek ki az elkövetkező évre. X összeget keresni, többet mozogni, többet pihenni stb. Személyes véleményem szerint ezek a célok igenis fontosak. Legyen szó a magánéletünkről, üzleti életünkről ezek a fogadalmak segítenek, hogy figyeljünk és fókuszáljunk.

Az újévi fogadalmak között szerepelhet :

  • Nincs több csokoládé
  • Nincs több alkohol
  • Heti 3-4-szer elmegyek edzeni
  • X kg fogyás Y időn belül
  • Munkahelyi előléptetés

Ezek különféle célok vannak olyanok, amikor lemondunk és tartózkodunk valamitől és vannak törekvési célok is, amikor valamit el akarunk érni, meg akarunk kapni. Sokan közülünk olyan célokat tűzünk ki, amelyek elérése az egész évünket megváltoztathatja. De miért pont januárban? Miért különbözik január elseje mondjuk május elsejétől vagy szeptember elsejétől?

Úgy tűnik, hogy minden az új kezdésről, kezdetekről az új énünkről szól, ha úgy tetszik. Óriási lelkesedéssel, nagy lendülettel és reményteljesen vágunk bele az új évbe. Mivel január 1-jén csak egy nappal vagyunk az előző év után és kb. 1 héttel az ünnepi időszak után, ezért ebben a pillanatban még mindig magunkkal leszünk.

Ekkor még világosabban látjuk a célunk megvalósulásait :

  • Edzőtermi tagság --> hetente négyszer kell menned és frissen kell kezdened az évet
  • Fogynunk kellene, hogy mások legyünk, mint előző évben
  • Olyan dolgokra törekszünk, amelyeket tavaly nem tettünk meg
  • Hinnünk kell azokban a dolgokban, amelyeket hallunk vagy olvasunk

A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy ez nem mindig működik ilyen egyszerűen. Van itt egy sokkal mélyebb munka is.

Mi lenne ha elégedettek lennénk, hogy csak magunk miatt hozunk döntéseket és tudnánk, hogy ezek biztosan helyes döntések?

Mi lenne ha tudnánk, hogy csak a vélemények és az elvárások befolyásolják a gondolatainkat és választhatnánk azt is, hogy nem vesszük olyan komolyan a dolgokat?

Mi lenne, ha hallgatnánk a belső hangunkra és nem egy külső nyomás vezérelni az életünket?

Eljött tehát az ideje, hogy megfontold hol tartanak az újévi fogadalmaid. Tényleg az új "ÉN" a legfontosabb? Miből gondoljuk, hogy január elején elkezdődik egy új "ÉN" és hogy minden, ami a külvilágban zajlik nem érint bennünket többé?

Ugyanúgy megjelennek a mindennapi dolgok, mint a társadalmi kapcsolatok, a munkaidő, a gyerekünk betegsége, a hosszú, túlórával töltött napok, az autó megjavítása, a partnerünkkel folytatott viták stb. Ezek pedig arra késztetnek minket, hogy visszatérjünk a régi módszerekhez és bumm az újévi fogadalmaknak vége.

A tény tehát az, hogy úgy tűnhet, volt egy régi énünk és egy tervünk hogy hozunk létre egy új ént az új évben, de ez nem történt meg. Megpróbáltuk, de a külvilág miatt valamiért nem jött össze.

Nem azt mondom, hogy az edzőterembe járás nem egészséges sőt, sok más előnye is van. Nem azt mondom, hogy a kevesebb alkoholfogyasztásnak előnyei vannak. Nem mondom, hogy a sok egészségtelen étkezés jó nekünk és nem mondom, hogy nem kellene jobb dolgokra törekednünk.

Azt szeretném neked elmondani, hogy amikor a biztonságod gondolkodásból kijössz a nem biztonságod gondolkodásba, akkor érezni fogod és tudni is, hogy mit kell tenned bármilyen célod elérése érdekében függetlenül attól, hogy újévi fogadalomnak, középtávú célnak vagy nyár előtti célnak hívjuk őket.

Nem az edzőteremtől és a fogyástól fogjuk biztonságban érezni magunkat. A pénzed megtakarítása az, amely miatt biztonságban érzed magad vagy a munkahelyi előléptetéstől, amely kevesebb stresszt jelent.

Nem feltétlen kell tehát az új "ÉN" létrehozására törekedni.

Minden pillanatban újak vagyunk. Fogadd el és értsd meg ezt a mondatot. Csak annyit kell tudnod, hogy a következő lépés és az azt követő lépés a célunk elérése érdekében történik. Ennek során azok a lépések, amelyeket megteszünk, lehetővé teszik számunkra, hogy úgy érezzük magunkat, hogy könnyedén siklunk, előre haladunk és olyan dolgokat érzünk el, amelyeket soha nem éreztünk úgy,hogy képesek leszünk rájuk.

Az út során lesznek buktatók. Úgy érezhetjük, hogy veszélyben vagyunk, mert nem követjük az átlag emberek által elfogadott szabályokat. És akkor mi van? Miért számít ez? A te céljaid számítanak vagy valaki más véleménye? Bízzunk magunkban és fogadjuk el magunkat olyannak, akik vagyunk és bízzunk benne, hogy még mindig az élet nevű játékban vagyunk. Élvezd az évet és bármi is történjen, maradj önmagad.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása