2 viselkedési mód, ami miatt tönkre mehet a kapcsolatotok

2020. február 05. 19:51 - Life Advisor

relationship.jpgA Harvard Medical School tanulmánya szerint a házasságkötés majd pedig a házas élet pozitív hatással lehet az egészségünkre. Annak ellenére, hogy a házasság összetett és sokszor nehéz a házas emberek bizonyítottan kevésbé hajlamosak depresszióra. A tanulmány egyik szerzője szerint a házasságban gyakran vannak kölcsönös függőségek, az otthoni szerepektől, a felelősségektől kezdve a kapcsolat érzelmi és szexuális aspektusáig. A jövőtök rendkívül sok szempontból kapcsolódik egymáshoz.

 

Ugyanakkor a közös jövő szét eshet egy-két negatív és romboló viselkedési minta miatt. A párok 60%-ka esetében például kimutattak két toxikus viselkedési formát. Az egyik, amikor teljesen megakadályozzuk a konfliktusokat, a másik pedig, amikor ellenségként tekintünk a másikra.

Különböző okoknál fogva mindkét viselkedés káros egy boldog párkapcsolatban.

A konfliktust elkerülő viselkedést félelemként megélni :

A problémák felszínre juttatása és az azokról folytatott beszélgetés során túl nagy érzelmi kockázat jelenik meg mindkét fél számára. Ennek eredményeként az elutasítás vagy az elhagyás félelme miatt inkább igazat adsz a párodnak. Tehát lemondasz a vágyaidról, a saját személyiségedről, az identitásodról vagyis azokról a dolgokról, amelyek titeket egy párrá tesznek.

Az ellenségeskedő viselkedés :

Ebben az esetben a partnerek versenyeznek, hogy kinek is van igaza. Sok állítás és hibás felfogás verseng az első helyért. A téves ebben az egészben az, hogy arra szeretnénk rávenni a másik felet, hogy ő változzon meg, ha a kapcsolatunkban problémák merülnek fel. A drámát leszámítva ezt a viselkedési mintát más is produkálhatja : például a megbirkózási mechanizmusaink, amelyek kialakulnak akkor, amikor egy pár egyre több időt tölt együtt.

A kapcsolat elején ugyanis nagyon kedvesek vagyunk, pozitívan reagálunk a párunkra. Amikor viszont felbukkannak a különbségek a másik ember értékrendjével kapcsolatban, akkor reflexszerűen megküzdési mechanizmus lép életbe. Ilyenkor jön a fenti két viselkedés közül valamelyik. Vagy elkerüljük a konfliktusokat és nem hozzuk felszínre a nézeteltéréseket, hogy nehogy elhagyjanak minket, vagy pedig elkezdünk ellenségesen viselkedni.

Annak érdekében, hogy egy kapcsolat működjön, mindkét félnek át kell mennie azon a folyamaton, amelyben mindenki ismeri a saját értékeit és ezt kommunikálni is tudja a partnerének valamint amelyben elfogadod, hogy a partnerednek más értékei vannak, mint neked.

Ez a folyamat tud sikerhez vagy adott esetben váláshoz vezetni. A folyamat akkor veszi kezdetét, amikor valaki úgy dönt, hogy vállalja önmagát és kezébe veszi a saját életét.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása