A hiányzó láncszem a szokásaid megváltoztatásához

2020. január 29. 19:05 - Life Advisor

habbit_change.jpgA legtöbben januárban indulunk neki új szokások kialakításának és sokan képesek is legalább 30 napig megtartani, amit kitűztek célul maguk elé. Ennél fogva úgy is gondolhatjuk, hogy most már örökre megváltoztattuk a szokásainkat. Aztán ahogy haladunk a február és március hónapban az új szokások egyre kevésbé kapnak már figyelmet miközben a régi, megváltoztatni kívánt szokások még mindig szilárdan gyökereznek az életünkben. Létezik erre megoldás? Egyértelműen.

A szokásaink három kulcsfontosságú elemből épülnek fel : célkitűzés, rutin és jutalom. Az egyik legjobb módja tehát, hogy javítsunk a szokásainkon, erősebb és produktívabb rutinokat hozzunk létre az, ha összekapcsoljunk a szokásainkat egymással. Egyik szokás kapcsolódjon a másikhoz. Az első szokás során szerezett rutin és az ebből fakadó jutalom és következő célt szolgál és így tovább. Persze egy egész sor új szokást hozzáadni a napi rutinunkhoz komoly figyelmet igényel, legalábbis az induláskor.

Mutatok néhány tippet, amely segíteni fog egy erős szokás láncot kialakítani a te életedben is.

1. Fedezd fel a céljaid

Lehet, hogy van egy listád az újévi fogadalmakról de az is, hogy még mindig csak homályosan pörögnek a gondolataidban. Miket írtál le? Egészségesebben eszek? Több vizet iszom? Lefogyok? Ideje, hogy pontosítsunk. Legyen egyértelmű a célod, például, hogy szeptemberben leakarod futni a maratont. Ezután ezt a nagy célt oszd fel apró lépésekre, amelyek a rutinod részévé válhatnak.

Vegyük példának a folyadékfogyasztást. Tölthetnél egy pohár vizet az ágyad mellé este, amit reggel meg kell innod. Ugyanezt megcsinálhatod este is és megihatsz egy pohár vizet lefekvés előtt. Napközben szintén ebéd előtt egy nagy pohár, ebéd után egy nagy pohár, vacsoránál szintén (esetleg edzés közben) így a célod teljes mértékben a napi rutinodba integrálódik, hiszen biztosítottad a szervezetednek a megfelelő mennyiségű napi folyadékot.

2. Hozd létre a láncot

Fontos kitalálnod, hogy milyen módon adod hozzá a szokásaid a rutinjaidhoz. Például a folyadékfogyasztásnál, ahogy láttad felbontottuk a folyadékbevitelt ébredéskor, étkezésekkor és a lefekvés előtti időszakra. Ezek az apró láncszemek, amelyek összekapcsolódnak és így segítenek beépíteni egy új szokást az életedbe anélkül, hogy például egyszerre fél liter vizet kellene meginnod.

Sok erőfeszítésre és koncentrációra lesz szükség. Gondol arra, amit tenned kell már akkor, amikor felébredsz.

3. Ne maradjon el a jutalom

A jutalom fontos dolog, hiszen ennek köszönhetően nem fogsz ellenállni az új szokások kialakításának. Vegyük most példának a maraton lefutását. Ehhez tegyük fel, hogy három kilométert kell lefutnod a felkészülésed alatt. Kapcsold össze ezt a szokást azzal, hogy meghallgatod a kedvenc podcastod. Állapodj meg magaddal arról, hogy csak akkor hallhatod ezt a podcastot, ha elmész futni. Ha a podcast ugyanolyan hosszú, mint az edzés ideje, az még jobb.

4. Használd bölcsen az akaraterőd

Az egyik leggyakoribb oka annak, hogy kudarcot vallunk, amikor egy új szokást próbálunk integrálni az életünkbe az, hogy korlátozott mennyiségű akaraterőnk van és nehezen birkózunk meg azzal, hogy nap, mint nap új döntéseket kell meghoznunk annak érdekében, hogy a szokások az életünk részévé váljanak.

A legtöbb ember akaratereje reggel a legnagyobb, mert ilyenkor az agyunk nem fáradt a döntések meghozatalához. Mivel tehát az eltökéltség reggel magasabb, itt érdemes a szokások láncát létrehozni. Először még érdemes egy leírt tervet követni, de hamarosan az agyad megjegyzi a rutint és intuitív módon tudni fogod, hogy mi után mi következik. Mindez idővel olyannyira elmélyül, hogy már rutinszerűen menni fog és akkor elkezdhetsz egy újabb nagy - összpontosítást igénylő - célodat megvalósítani.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása