Miért jó, ha nem vagy önmagad?

2020. január 07. 17:27 - Life Advisor

instagram_reallife.JPGAhogy a "Hét bloggere" interjúban már említettem, általában előre megtervezem a blogra kikerülő posztjaimat. Ugyanakkor jó dolog kilépni ilyen szinten is a komfortzónából és azonnal tollat (na jó billentyűzetet) ragadni, ha valami megfordul a fejedben. Ráadásul a mostani blog bejegyzésemmel van egy plusz célom is, nevezetesen, hogy kiderítsem, valaki megtudja-e válaszolni a címbeli kérdést : miért jó, ha nem vagy önmagad?

Nem leszek álszent és nem foglak meggyőzni téged arról, hogy én aztán egyáltalán nem használom a közösségi médiát. De használom, hiszen nemcsak a családom távol élő tagjaival, barátaimmal, de veletek is beszélek ezeken a platformokon. Sőt, mint azt remélhetőleg ez a bejegyzés is alátámasztja, a közösségi média egy remek cikk alapjait is szolgálni tudja.

Szándékosan nem fogok konkrét neveket írni, profilokat belinkelni, képeket megosztani stb, hiszen valószínűleg mindenki ismer legalább egy ilyen embert illetve akik pontosan ezt csinálják - amiről hamarosan szó lesz - a blogomat olvasva (merthogy olvassák, tudom :)) úgyis magukra ismernek.

Most arra teszek kísérletet, hogy megpróbálom az ő szemszögükből nézve kideríteni, mire jó, ha nem vagyunk önmagunk. A téma azért mertül fel bennem éppen most, mert talán a véletlennek köszönhetően (amik ugye nincsenek) rengeteg olyan profil jött velem szembe, ahol az illető posztjai koránt sincsenek egyensúlyban azzal, amilyen ők valójában. Miért van ez?

1. A közösségi médiában olyan életet élsz, amilyet akarsz

Ez lehet, hogy egy rossz felütés ilyen formában, viszont ahogy mondtam, az ő szemszögükből nézem, így megállja a helyét. Ezek az emberek ugyanis úgy gondolják, hogy a vágyott élet csak a közösségi médiában érhető el, a valóságban viszont nem. Remek dolog, hogy az Instagramon ontod az igét, tanácsot adsz, prédikálsz és mindent jobban tudsz, mint mások. De mi értelme ennek az egésznek, ha a te saját életed közelébe sincs ennek és a legnagyobb feladat éppen rád vár és a legnagyobb segítségre éppen neked van szükséged?

2. Ezt kéri a "megrendelő"

Rendben ez így csúnyán hangzik, hiszen az influenszerek partnerekkel dolgoznak együtt nem megrendelőkkel. A tényen azonban nem változtat. Bizony sokszor megesik, hogy a partner elvárja, hogy kicsit más legyél, mint, aki valójában vagy. Az ajándékcsomagért, az állandó kedvezményért vagy a pénzbeli juttatásért cserébe pedig sokan vannak, akik ezt örömmel vállalják.

Két további kedvencem van e téren :

  • Az első azon influenszerek, akik alapesetben hűséges követőtábort szeretnének felépíteni. Azaz szándékukban áll őszintének lenni és bizalmi kapcsolatot kiépíteni azokkal, akiket követnek. A hangsúly a "szándékukban áll"-on van. Sajnos, ez a szándék gyakran elbukik, a követők pedig lassan lekopnak.

  • A második kedvencem pedig a mindennap más influenszerek. Egyik nap még ezt reklámozom, másnap viszont kiderül, hogy a konkurencia termékei jobbak, mint a tegnapi. Hozzáteszem, hogy itt azért felmerül bennem a kérdés, hogy ez tényleg jó marketingfogásnak tűnt a másodikként szerződött partnertől? A követőket mindenesetre elgondolkodtatja, megkavarja a végén pedig max likeokat kaphatsz, mást nem nagyon.

3. Az "egonövelés" új formája

Vannak, akiknek ténylegesen szükségük van állandó visszajelzésre és arra, hogy minél több kommentet, likeot stb. beszerezzenek maguknak. Ez élteti őket. Olyan, mint kutyának a jutalomfalat. Minél többet adnak, annál jobb. Mindezt pedig, hogy lehet elérni? Ha "megadjuk a népnek, amit akar." Akkor is, ha ennek az az ára, hogy többé nem vagyunk önmagunk. A paradox jelenség az egészben az, amikor az ilyen emberek rendszeresen posztolják, vagy teszik ki sztoriba, hogy "Be yourself!" azaz, légy önmagad! :)

 4. Rengeteg a filter és ezáltal a lehetőség

Ez akár egy külön bejegyzés is lehetne, hiszen bőven akadnak olyanok, akik a közösségi médiában csodásan néznek ki a valóságban viszont más a helyzet. Ami nem feltétlen probléma, hiszen szerintem nagyon is fontos, hogy elfogadjuk önmagunkat. Pontosan ez lenne a lényeg a közösségi médiában is. Filter, retusálás, Photoshop és egyebek nélkül önmagunkat mutatni olyannak, amilyen valójában vagyunk.

5. Erre van "igény"

Egyáltalán nem szeretnék senkit megkövezni azért, amit a saját közösségi profilján csinál. Sőt továbbmegyek és el kell gondolkozni azon is, hogy vajon miért csinálja ezt a legtöbb ember. Mert ezt várják el tőlük? Mert van egy íratlan szabály, miszerint a közösségi médiában mindennek tökéletesnek kell lennie, akkor is ha ez teljesen ellentmond a való életünknek? Sokszor ez a helyzet, hiszen erre van igény és bizony sokan így ezekkel a valóságtól teljesen elrugaszkodott "trükökkel" tudnak másokat befolyásolni. Az, hogy ez a befolyásolás pozitív vagy negatív az pedig rajtad, felhasználón múlik leginkább. :)

Önmagunk elfogadásához és ahhoz, hogy ne torzítsuk el a valóságot szükség van egy teljesen más felfogásra, valamint önszeretetre is. Tanulj meg odafigyelni magadra és építsd fel az önbecsülésed.

 Ami pedig a közösségi médiát illeti szerintem mindenki számára megszívlelendő a következő gondolat :

Győződj meg róla, hogy a valóságban is boldog vagy, nemcsak az online világban!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása