3 mítosz a célkitűzésről, amely már az indulásnál megbénít

2020. január 04. 11:39 - Life Advisor

goal_myth.jpgElképesztő mennyiségben írtak már többen is a célkitűzésről. Ha beírod a Google-ba, hogy "célkitűzés"  kb. 421.000 találattal fogsz szembesülni. (Ezzel szemben például, ha a "lustaság" szóra keresel csak 285.000-et.) Sok nagyszerű elme vizsgálta már meg ezt a témát és azt, hogy miért küzdünk még mindig annyira azzal, hogyan tűzzünk ki hatékony célokat az életünkben. Ennek oka a célok kitűzésével kapcsolatos és vannak bizonyos széles körökben elterjedt tévképzetek, amelyek sok ember számára megakadályozzák az indulást. Miután megismerted ezeket a mítoszokat meglátod majd a céljaid felé vezető utat.

1. A célunk a végállomás

Tudom, hogy miért olyan elterjedt ez a mítosz. Mivel a legtöbben szembesülünk ezzel a kérdéssel, hogy "mi a végső célod?". A célunk azonban nem a végállomás.

Gyakran, amikor az emberek nem érik el a céljaikat, csalódással szembesülnek, mert a dolgok nem úgy mentek, ahogy azt gondolták és inkább feladják. Úgy gondolják, hogy nincs meg minden, amire szükségük van pedig lehet, hogy csak újra kellett volna kalibrálni a céljaikat.

Hasonlóan a GPS-hez. Tegyük fel, hogy baráti kirándulásra indulsz és beírod a címet a GPS-be. A cél az, hogy megérkezz ehhez a helyhez. Mindeközben történhet baleset, dugó, torlódás, útépítés, változhat az időjárás. Mi történik? Újra kell tervezni az utat, hogy elérd a célod. A GPS megteszi ezt helyetted és nem mondja azt, hogy "inkább add fel."

Ezek a dolgok (dugó, torlódás, útépítés stb.) csak akadályok az életünkben, amelyeket meg kell kerülnünk a célunk elérése érdekében. Az ha időnként nem úgy éred el a célod, ahogy azt te elgondoltad, teljesen rendben van. A lényeg az, hogy haladsz.

2. A leírt célok kőbe vannak vésve

Szerintem ez bénítja a legjobban az embereket. Én magam is a coachingok során leiratom és leírom az ügyfelek célját. Azonban ezzel a leírással van két alapvető probléma az emberek fejében.

Az első, hogyha ott tartanak, hogy még nincs mit leírni. Ha nem tudod pontosan, hogy mit akarsz elérni az életedben, hol szeretnél élni, mennyi pénzt szeretnél, akkor nem lesz mit leírnod. Nem kell azonban minden kérdésre választ adnod. Írj le csak egy dolgot, ami eszedbe jut és amit szeretnél elérni. Biztos vagyok benne, hogy lesz még hely a lapon a további céljaidnak is.

A második probléma pedig, hogy a legtöbben azt hiszik, hogy amit leírtak az kőbe van vésve és kész. A jó hír az, hogy soha senki nem mondta azt, hogy nem szabad felülvizsgálni a céljainkat. A leírt dolgokat tervnek kell tekintened. A lényeg, hogy kezd el leírni őket.

Ha valóban küzdesz a célok kitűzésével, kezd kicsiben. Milyen változást tehetek meg ma az üzleti életemben vagy a magánéletemben?

3. Ki kell várni amíg egy tanács tökéletesen alkalmazható

Coachként tisztában vagyok vele, hogy nincs két egyforma ember. Minden ügyfelemmel (akikkel vállalom a közös munkát) máshogy dolgozom. Nincs két egyforma coaching ülés sem.

Amikor szemináriumokra mész, könyvet vagy blogot olvasol a célok kitűzéséről, akkor a legtöbbször azt látod és hallod, hogy kövess egy bizonyos, pontos képletet, amely elvezet a célodhoz. Azonban, ha tényleg az adott módszert követed, akkor az sosem fog úgy működni nálad, mint ahogy azt eladták neked. Ennek oka az, hogy tejesen más ember vagy, másik helyen a világban, saját, egyedi személyiséggel, gondolatokkal, élettel.

Lehet, hogy itt élsz Magyarországon, de az a személy, aki azt mondta, hogy csináld így és így Amerikában él. Nos, ez egy más közösség, más gazdaság, más környezet.

Mi a megoldás? Tanulmányozd a jók közül a legjobbat. Amikor pedig ezt teszed kérdezd meg magadtól :

 • Melyik módszer tetszik nekem a legjobban?
 • Mit tudok belőle megvalósítani?
 • Hol kell egy kicsit változtatnom?

Határozd meg a célod, tanulj a legjobbaktól majd válaszd ki, hogyan kívánod követni mások bölcsességét. Nagyon rövid idő alatt a helyes útra kerülhetsz a céljaid elérésében.

***

Most, hogy a mítoszokat tisztáztuk és kitöröltük az életünkből, kezdjük meg a 2020-as céljaid meghatározását. Kezdjünk az élet 8 alapterületével :

 • Lélek
 • Egészség
 • Család
 • Pénz
 • Üzlet/Karrier
 • Oktatás,tanulás
 • Érzelmek
 • Barátok, szociális élet

Ezután tekint előre a következő 25 évre és oszd fel ezt az időszakot 5 éves periódusokra. Az 5 éves cikluson belül pedig kérdezd meg, hogy mit tudsz csinálni minden 12-18 hónapban, hogy elérd a célod?

Ezután ott lesz minden célodnál 3-5 specifikus viselkedés vagy szokás, amelyet meg kell tenned, hogy előre mozdulj. Például, ha az egészség terület alatt úgy döntöttél, hogy 15 kg-t akarsz fogyni, akkor nyilván felírtad, hogy elegendő mennyiségű vizet iszol, kidobod a nem megfelelő ételeket, naponta eljársz edzeni stb.

Végezetül pedig jutalmazd meg magad minden hónapban és nézd át a céljaid újra. A jutalmak energiát adnak neked a továbblépéshez és motiválnak, hogy haladj a céljaid felé.

A célok kitűzése soha nem fog megtörténni, amíg nem vagy meggyőződve arról, hogy az, amit akarsz, tényleg nagyon akarod. Amit akarsz, szintén akar téged. Ha nem akarod, akkor nem fogsz érte tenni.

Szóval mennyire akarod?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása