Csináld úgy, mint Bill Gates! 7 tipp, hogy jó vezető legyél

2020. január 02. 09:38 - Life Advisor

bill_gates_leader.jpgHa felmérést végeznél az irodádban és arra kérnéd az embereket, hogy nevezzék meg a világ három legbefolyásosabb emberét, Bill Gates valószínűleg sokszor felbukkanna. Bill Gates hatása a világra egyszerűen kihagyhatatlan. 2019-ben Bill Gates vagyona megközelítette a 110 milliárd dollárt. Sokan félnek attól, hogy Bill Gates sikereiről álmodjanak, az pedig, hogy ezért tegyenek is még elképzelhetetlenebb. Ennek ellenére ideológiái és szokásai rendkívül egyszerűek és hasznosak. Gyakran láthatjuk, ahogy kezdő vállalkozóknak ad tanácsokat. Most pedig megnézzük a leghatékonyabb szokásait, amelyek segítségül lehetnek, hogy te is nagyszerű vezetővé válj.

1. Aki korán kel, aranyat lel

Bill Gates minden nap örömmel és hálával indítja a napját. Ezt követi 1 órás futópadon töltött testmozgás, mielőtt belekezdene a napjába. A reggeli testmozgással indítani a napot rengeteg páratlan előnnyel jár. Beindítja az anyagcserét és egész napra biztosítja számunkra az aktivitást. A szervezetünket endorfinnal, dopaminnal és szerotoninnal jutalmazza meg, amely növeli a hangulatunkat, segít aktívabbá válni és eltávolítja a stresszt az életünkből. Az sem elhanyagolható továbbá, hogy a napi testmozgás segít a minőségi alvás elérésében is.

A reggeli testmozgást egyébként nemcsak Bill Gates, de Richard Branson, Mark Zuckerberg és Katherina Power reggeli rutinjában is megtalálhatjuk.

2. A tanulás egész életünkben tart

Bizonyára senkit nem lep meg a tény, miszerint Bill Gates egész életében folyamatosan tanul, már gyerekkorától kezdve. Rengeteg könyvet olvas, átlagban heti 1-et biztosan, ami évi 52 könyvet jelent. Főiskolai éveiben gyakran járt be olyan órákra is, amelyekre hivatalosan nem jelentkezett. Bill Gates minden évben blogjában ajánlja kedvenc könyveit és hozza nyilvánosságra a következő évre vonatkozó céljait. Ezt a szokást egyébként már Mark Zuckerberg is átvette tőle.

3. Adj kölcsön

A legtöbb üzletember számára az a tény, hogy hitelt nyújtsanak másoknak nagyon idegen dolog. Bill Gates határozott kivétel. Noha ő a világ egyik leggazdagabb embere, egyértelmű politikája van arra, hogy kölcsön adjon másoknak, amikor szükség van rá.

Továbbá nagyra értékeli például Paul Allen egyik szokását, miszerint emelkedetten beszél a munkatársaival és partnereivel. Így éri el, hogy menedzserből igazi vezetővé váljon, illetve így éri el a munkavállalók bizalmát és motivációját.  Bill és Paul is úgy tartja, hogy a ragyogó tehetség elismerése nemcsak az ő személyes sikerükhöz járult hozzá, de sokkal több boldogságot is hozott az életükbe.

4. Elegendő alvás

Igen jól olvastad. A megfelelő mennyiségű alvás az igazi vezetők számára ugyanolyan fontos, mint bármi más. Lehet, hogy olvastál olyan történetet, amelyben kiderült, hogy egyes vezető hogyan tud hatékony lenni mindössze 4 óra alvással, de ezek többsége nyilvánvaló túlzás. A krónikus alváshiány növeli a szívroham, az elhízás és a cukorbetegség és a stroke kockázatát.

Ezen túlmenően az alváshiány a stresszhormon szintjét is növeli, valamint csökkenti a kollagén termelődést, amely hozzájárulna a bőrünk egészségéhez. Bill Gates egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy 64 éves öreg ember. Ennek oka, hogy sokat alszik, ami a napi 7 órát jelenti. Tehát egy olyan szokásról van szó, amelyet nem csak a vezetőknek, hanem mindenkinek követnie kellene.

5. Takarékosság

A vezetők egyik legnagyobb erénye a takarékoskodás. Bill Gates is gyakorolja ezt. 90 milliárd dolláros nettó vagyonával szó szerint bármit megvehetne, amit csak akar. Őt viszont egyáltalán nem motiválja az, hogy úgy szórja a pénzt, mintha nem lenne holnap. Ez a hozzáállás nemcsak a magánéletében, de az üzleti életben is elkíséri.

A takarékosság nem feltétlen jelenti azt, hogy minden az olcsó dolgokról szól. A takarékoskodás azt jelenti, hogy okosan és találékonyan forgatod a pénzed, a befektetések szempontjából pedig igyekszel a legjobban megtalálni.

6. Tanulj a kudarcokból

Bill Gates szerint a siker vacak tanár. A siker ugyanis azt tanítja az embereknek, hogy a kudarcok rosszak. Ha jelentős kockázatot akarsz vállalni, akkor sokkal inkább kudarcokkal is szembe kell majd tudnod nézni. Bill Gates úgy gondolja, hogy a Microsoft sikere részben annak köszönhető, hogy a csapata képes felismerni és kijavítani a hiányosságokat. Nem habozott, amikor irányt kellett változtatni és kijavítani a hibákat.

Néhány ember esetében az egyes hibákat kiváltó problémák azonosítása több időbe kerül. A kudarcokból való tanulás nemcsak a problémamegoldó készségünket fejleszti, hanem olyan légkört teremt a munkahelyen, ahol az alkalmazottak sem haboznak kockáztatni.

"Nagy győzelemhez néha nagy kockázatokat kell vállalni."

7. Higgy önmagadban!

A vezetőknek időnként makacsnak kell lenniük a döntéshozatalok során. Amikor Bill Gates 1970-ben előállt a Microsoft gondolatával, ez olyan felháborító és hihetetlen ötletnek tűnt, mint a repülő autók. Ötleteit a befektetők egyfolytában kritizálták.

Bill Gates azonban úgy döntött, hogy hisz önmagában, az ötletében akkor is, ha mások nem bíznak benne. Ilyen helyzetekben elengedhetetlen, hogy a nagyobb célt tartsuk a szemünk előtt és ne engedjünk teret a rövid távú kudarcoknak. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy ez a szenvedélyes makacsság ne alakuljon át arroganciává.

Aki igazi vezető szeretne lenni, bizony nem árt ha tanulmányozza más - már sikeres - vezetők szokásait. Igen, Bill Gates nyomába lépni nem kis feladat. Bíznod kell a döntéseidben, az ötleteid sikerében és hajlandónak kell lenned reagálni a kritikára, amikor ezzel szembesülsz. Végezetül viszont a türelem játszik kulcsszerepet egy igazán jó vezető életében.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása