4 tipp, hogy abbahagyd az állandó összehasonlítgatást

2019. december 24. 09:01 - Life Advisor

comparison.jpgHallottad már, hogy az összehasonlítgatás a boldogság tolvaja? Ez a mondat nem is lehetne pontosabb. Ha összehasonlítod magad másokkal nemcsak a boldogságod fogod megölni, de a karriered, a magabiztosságod és az önértékelésed is veszélybe kerülhet. Az állandó összehasonlítgatást, mint szokást nem könnyű felismerni, ennek ellenére bizony rengeteg ember küzd vele. Az összehasonlítás olyan csapda, amelybe sokan beleesnek anélkül hogy tudnák, de ezekkel a tippekkel kiszabadulhatsz a fogságából.

Mi az az összehasonlító csapda?

Teljesen rendben van, ha a jelenleginél jobb dolgokra vágysz. Ha azonban jobb házat, jobb külsőt, jobb munkát szeretnél, mint egy kollégád, családtagod stb. akkor valószínűleg beleestél az összehasonlítás csapdájába. Ez ugyanis akkor jelentkezik, ha elégedetlen vagy azzal, amiben most vagy, mert nem méred fel azokat a dolgokat, amelyekkel a téged körülvevők rendelkeznek. A különböző típusok :

Tehetség : Ez akkor fordul elő, amikor összehasonlítod a képességed egy másik ember tehetségével. Ezért nem veszed észre az egyediséged és csalódással szembesülsz, amikor nem tudod megtenni, amit egy másik ember megtehet.

Pénzügyi források : Itt magadat hasonlítod össze másokkal pénzügyi lehetőségek szempontjából.

Karrier összehasonlítás : Itt a sikereidet hasonlítod össze más sikereivel, aki több évbe van az iparágban és ezért sikeresebb vagy egy olyan emberrel, aki most kezdte a karrierjét és többet ér el, mint te.

Társadalmi befolyás : Összehasonlítod magad olyanokkal, akinek több barátja, követője, előfizetője, rajongója van online.

Személyes történetek, életek : Itt szívesebben éreznéd magad valaki másnak, mert a magánéletük vagy a karrierjük története izgalmasabb, inspirálóbb, mint a tiéd.

Munkahely összehasonlítása : Ezzel szintén csak az időd pazarlod, az önértékelésed csökkented és növeled önmagadban a neheztelés érzést.

Hogyan tudod abbahagyni a másokkal való összehasonlítgatást?

Az önpusztító gondolatok megállításának kulcsa az, hogy kitaláljuk honnan származnak. Amikor elkezded magad másokhoz hasonlítani nézed meg, hogy mi váltja ki ezeket az érzelmeket. Az ismerőseid gyorsabb sikerei? Karrier előrelépés, magánéleti sikerek? Pontosan mi okozza a problémát? Noha ezeket a kérdéseket nehéz vagy fájdalmas lehet feltenni magunknak, tudnunk kell, hogy ezek fognak segíteni, hogy kiszabaduljunk az összehasonlító gondolatok csapdájából.

1. Ellenőrizd magad és a közösségi média tevékenységed

A közösségi média az egyik legnépszerűbb dolog az interneten. A Pew Research szerint a Facebook felhasználók kb. 74%-a naponta többször is bejelentkezik a Facebookra. A fiatal felnőttek (18-29 évesek) 77%-a naponta használja a Snapchat-tet, 76%-kuk pedig mindennap az Instagramot.

A közösségi média azonban az összehasonlítás és az irigység melegágya, itt ugyanis mindenki életének a csodás pillanatait teszi közzé. Kevés olyan ember van, aki a nehézségeit, küzdelmeit, csalódásait osztja meg, ha egyáltalán van ilyen ember.

Tehát könnyen bekerülsz egy másik ember pazar életébe és bosszúsnak érzed magad, mert a te életed nem olyan esemény teli és fényűző, mint az övék. Ha mindig borzasztóan érzed magad, amikor belépsz a Facebookra, Instagramra stb. itt az ideje korlátoznod ezen oldalak használatát. Itt az ideje kikövetned azokat az embereket, akiket elnézve elégedetlennek érzed magad. Továbbá lépj ki azokból a csoportokból, amelyek hozzájárulnak az összehasonlítgatásokhoz. Ha helyesen használod és korlátozod az időd a közösségi médiában, akkor pozitívan járulhatsz hozzá a saját életedhez.

2. Értékeld a jelenlegi önmagad a múltbéli önmagaddal

Ha mindig másokhoz hasonlítod önmagad, folyamatosan kudarcokkal szembesülsz. Ha már mindenképpen összehasonlítgatásokba akarsz kezdeni, akkor kezd saját magaddal. Ha szeretnéd tudni, hogy jól teljesítesz-e ma, akkor hasonlítsd össze magad azzal, aki tegnap voltál. Gondolj arra, hogy hol vagy most, hol voltál egy év, egy hónap vagy egy héttel ezelőtt.

Ha az eredményességed másokhoz méred, az sosem lesz pozitív. Az egyetlen ember, akivel tisztességes dolog összehasonlítani magad az te magad vagy. Elérted azt, amit hat hónappal ezelőtt akartál? Az 5 évvel ezelőtti önmagad továbbfejlesztett változata vagy? Ha abbahagyod a másokkal való összehasonlítgatást, akkor elégedettebb leszel az életeddel.

3. Legyél empatikus mások iránt

Az irigyelt személynek is megvannak a kudarcai, problémái, nehézségei, küzdelmei. Csak nem látod őket. Amikor más emberekkel foglalkozol, csak a felszínt látod. Az empátia gyakorlásával azonban megértheted a másikat a saját szemszögedből.

Az empátia még a munkahelyen is nélkülözhetetlen, a munkáltatók 96%-a szerint ez alapvető fontosságú. Ne felejtsd el, hacsak nem vagy a másik ember bizalmasa, akkor nem tudod megítélni az életét csak a külső tényezők alapján. Tehát fogd fel, hogy mindenkinek vannak nehézségei és küzdelmei és ne állj le az állandó összehasonlítgatásokkal.

4. Jutalmazd meg magad az eredményeidért

Ha másokhoz hasonlítod önmagad, akkor saját magad korlátozod, hogy megérezd és megtapasztald a boldogságot és a sikert az életedben. Összehasonlítgatás során ugyanis úgy érzed, hogy az eredményeid kevésbé méltóbbak, mint valaki másé. Ösztönözd és motiváld magad jutalmakkal függetlenül attól, hogy milyen kis dolgot vittél végbe. A célokat lépésenként lehet elérni. A mérföldkövek során tett jutalmak segít megőrizni a helyes irányt. Végezetül pedig nem számít, hogy mások mit teljesítenek, ha az elméd a jutalomra figyel.

Ahhoz tehát, hogy megszüntesd az állandó összehasonlítgatást készíts világos képet arról, hogy ki vagy és hova kívánsz eljutni, állítsd fel a céljaid és higgy benne, hogy hamarosan eljutsz oda, ahol lenni szeretnél.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása