Ezt kell megtenned, ha jobb kapcsolatokra vágysz!

2019. december 17. 20:47 - Life Advisor

relationship_communication.jpgA másokkal való szoros kapcsolat az egészséges és boldog élet létfontosságú összetevői. Azok, akik képesek kapcsolatot létesíteni más emberekkel általában hosszabb és gazdagabb életet élnek. Azok, akik nem tudják fenntartani a kapcsolataikat nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg a magány és a depresszió érzését. A magány és a depresszió egyaránt káros az elménkre, a testünkre és a lelkünkre is. Ha te is nehézségekkel küzdesz a másokkal való kapcsolatteremtés során, akkor tudd, hogy van rá módszer, hogy mindez változzon. Legyen munkahelyi vagy magánéleti kapcsolat a képlet ugyanaz.

A kulcs a kommunikáció

Gyakran szokták kérdezni, hogy vajon mi a titka a sikeres kapcsolatok kiépítésének? A válasz pedig mindig ugyanaz : a kommunikáció.

Az élet sikereinek nagy része szintén abból ered, hogy képes vagy megfelelően kommunikálni másokkal. A sikeres emberek tudnak kommunikálni és a jó kommunikációs készség fejlesztése bizony időbe telik. A kommunikáció ugyanolyan fontos a romantikus kapcsolatokban, a baráti és üzleti kapcsolatokban egyaránt.

A társas intelligencia a másokkal való jó minőségű interakció képessége az egyik legismertebb vezetői tulajdonság.

Szeretnél fizetésemelést a munkahelyen? Kérned kell és készen kell állnod arra, hogy eltudd mondani, miért érdemled meg.

Szeretnéd tudtára adni másoknak vagy a barátaidnak, hogy miért voltál ideges vagy sértődött? Képesnek kell lenned kommunikálnod velük, hogy megértesd magad és elmagyarázd, hogy érzed magad.

Fektess bele időt

Egy másik emberrel való jó kommunikáció során az idő kritikus tényező. A kapcsolat értékét növelheti önmagad és a másik fél számára is. Ez attól függ, hogy mennyi időt szánsz rá.

Ha időt fordítasz arra, hogy a kapcsolat fontos kérdéseire összpontosíts, megnyitod a kommunikációs csatornákat.

Figyelj, légy nyugodt, maradj csendben. Ez bizonyítja a másik fél iránti tiszteletet és elmélyíti köztetek a bizalom szintjét.

Küldj világos üzeneteket

A hatékony kommunikáció azzal kezdődik, hogy te magad tisztában vagy azzal, mit is akarsz mondani. Ezután tudnod kell, hogyan közvetíted a mondandód, lassan és türelmesen.

Végül ellenőrizd, hogy a másik fél megértette-e, amit mondtál.

Ez történik, amikor egy másik emberrel kommunikálsz :

Az első dolog, hogy szavak formájában üzeneteket küldesz. Ezután a szavakat a másik személy megkapja. Saját gondolataink, érzéseink stb. alapján értelmezik őket.

Ezt követően a másik személy megfogalmazza a választ és visszajuttatja neked. Megkapod a választ és lefordítod azt a saját értelmezésed szerint. Ezután visszaadod a saját válaszod.

Mint látod könnyen fennáll a lehetősége, hogy az oda-vissza ping-pong között az üzenet eredeti jelentése eltéved. Mindez a te szavaidnak a más ember általi értelmezésén alapul. Ezért annyira kritikus dolog, hogy világos, tömör és érthető módon fogalmazd meg a mondandód.

Ha ködösen fogalmazol, vagy nem fejezed ki az érzéseid szinte kezébe adod a másiknak a lehetőséget, hogy másnak értse azt, amit mondasz. Végezetül pedig téves következtetésre juthattok a kommunikáció során.

A hatékony kommunikáció időbe telik

A hatékony kommunikáció elsajátítása időbe telik és egyénenként változhat. A legfontosabb az, hogy megértsd kivel is beszélsz. Határozd meg, hogy mi a beszélgetés végső célja és mi a legjobb módszer, hogy az üzenetedet továbbítsd felé. Ha ezt tudatosan csinálod, akkor észre fogod venni, hogy a kapcsolataid javulásnak indulnak.

Gondold át, hogy van-e olyan személy az életedbe, akivel jobban kell kommunikálnod? Milyen lépéseket fogsz tenni a javulás érdekében?

A társas intelligencia fejlesztése önbizalmat és a másokkal való interakcióra való hajlandóságot igényel. Nézd meg azt is, hogyan növelheted a magabiztosságod és az önbizalmad.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

süti beállítások módosítása