3 pénzügyi sikertipp Ashton Kutchertől

2019. december 09. 19:18 - Life Advisor

ashton_kutcher_money.jpgMindannyian emlékszünk rá : Ashton Kutcher a 90-es évek végén a 2000-es évek elején a lányok kedvence volt. A mai Ashton Kutcher azonban nagyon messze áll a "Azok a 70-es évek show"-ban megismert aranyos,de nem túl okos Michael Kelso-tól. A színész és kockázatitőke-befektető több,mint egy évtizede foglalkozik befektetésekkel és bizonyára hallottatok róla, hogy 30 millió dollárból 250 millió dollárt csinált rövid időn belül olyan cégekbe való befektetéssel, mint az Uber, Skype, Airbnb és a Spotify. Ezenkívül pedig ő a társalapítója a Sound Ventures-nek is.

November elején a kaliforniai QuickBooks Connect konferencián tartott beszédet. Katie Linendoll-al folytatott beszélgetése során anekdotákat mesélt arról, hogyan is telnek a Szilícium-völgyben dolgozó kockázatitőke-befektető mindennapjai.

Bár még nem vagyok multimilliomos egy-két dolgot igenis érdemes megtanulnunk Ashton Kutcher-től és a pénzről.

1. Ne légy szomorú, ha hülyeséget kérdezel

Ashton első tanácsa :

Ne félj együtt lenni olyan emberekkel, akik többet tudnak, mint te. Nyugodtan tedd fel azokat a kérdéseket, amelyek egyszerűnek vagy hülyeségnek tűnnek.

Amikor először bemutatták őt a tech világ legfontosabb döntéshozóinak, mindenféle kérdést feltett anélkül, hogy az egojára gondolt volna. Így szerzett magának egy évtized alatt mindenféle technikai tudást.

Karrierünk során gyakran kerülünk olyan pontra, amikor félünk attól, hogy hülyék vagyunk. Minden alkalommal amikor megijedsz a saját tudatlanságodtól, meg kell ragadnod a lehetőséget a tanulásra.

Ehelyett kérdezz nyugodtan hülyeségeket. Neked ez fog segíteni a tanulásban és számodra is egyértelműbb lesz, hogy hol van még szükséged fejlődésre.

Amint pénz alapú döntést kell hoznod, függetlenül attól, hogy nyugdíj megtakarítást keresel vagy azt akarod tudni, hogy milyen részvényt vásárol vagy épp milyen biztosítást köss, mindig be kell vallanod, ha nem tudsz valamit. Csak ekkor fogsz tudni szakértőket keresni, akik ismerik a válaszokat és segíthetnek a legjobb dolgokat kiválasztani számodra.

2. Egy elképzelés jó, egy terv még jobb

Az előadás vége felé Linendoll arra kérte Ashton Kutchert, hogy válassza ki azt a szót, amit nem szívesen hall az életében. Ashton azt felelte : elképzelés.

Fontos az elképzelés, de ha elkészítesz egy tervet, akkor tovább tudsz lépni. Kezdj azzal, amit már megtettél hogy közelebb kerülj a céljaidhoz. Aztán gondolj arra, hogy mit tehetnél még, hogy még közelebb kerülj hozzájuk. Más szóval, nézd meg a napi helyzetet és azokat az apró részleteket, amelyek eljuttatnak A-ból B-be.

Amikor megpróbáljuk meghatározni céljainkat vagy megváltoztatjuk szokásainkat, gondolkodásmódunkat vagy viselkedésünket, a következőkre kell figyelnünk. Ahelyett, hogy túl sok időt töltenék az "elképzeléssel" jobban meg kell értenünk a múltban tett dolgainkat és hogy most a jelenben mit tudunk tenni, hogy tovább haladhassunk.

"Például : az az elképzelésem, hogy egy nap lesz egy lakásom Los Angelesben. Most mit csinálok e cél érdekében? Kutakodok, hogy Los Angeles részein mennyibe kerülnek a lakások. Mennyit kell megtakarítanom, hogy kifizessem és megtudom-e tenni, ha úgy folytatom az életem, mint eddig? Ha túl nagy hangsúlyt fektetsz a nagy képre és nem figyelsz az apró lépésekre, amelyeket a célod elérésének érdekében meg kell tenned, akkor biztos lehetsz benne, hogy megbotlasz.

3. Adj azoknak, akiknek kevesebb van

Ashton Kutcher szegény családban nőtt fel, szülei nem voltak gazdagok és nem rendelkeztek álom melóval sem. Apja egy húsfeldolgozó üzemben dolgozott, édesanyja tanár volt. Filozófiája mind befektetés, mind az élet szempontjából, hogy visszaadjon valamit azoknak, akiknek kevesebb van és segítségre van szükségük.

Nagyon hálás vagyok mindenért, amit kaptam. Történjék bármi, mindig harcolok a kis emberekért, mert én is kis embernek érzem magam. Ha elég szerencsés vagy, mert jó életed van, akkor kötelességed, hogy segíts azokon az embereken, akik mögötted vannak a siker létráján és nehézségekkel küzdenek, hogy egy lépcsőfokkal feljebb lépjenek.

Tehát, ha megengedheted magadnak, akkor segíts azokon, akik kevésbé szerencsésebbek, mint te. Ha pénzügyi szempontból nagyszerű év van mögötted, akkor gondolkozz el rajta, hogy a térségedben milyen szervezeteknek tudnál adományozni egy kisebb összeget. Mindez viszont nem kizárólag csak pénzügyi területre vonatkozik. Adhatsz időt, tanácsot azoknak, akik segítségre szorulnak. És ha például olyan helyzetben vagy, hogy segíteni tudsz egy kollégádnak, akik éppen küzd a vállalati struktúra problémájával, használd a hatalmad, hogy segítsd őt a karrierjének útján.

Olvass tovább!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása