Így maradj mentálisan erős egy szakítás után!

2019. december 08. 12:53 - Life Advisor

divorce_sad_mental.jpgEgy szakítás nagyon nehéz lehet. Miután elváltál a kedvesedtől olyan érzés is magába keríthet, mintha az egész életed is a végéhez ért volna. Fontos, hogy annak ellenére, hogy úgy érzed, összetört a szíved folytatnod kell a mindennapi tevékenységeid, beleértve a munkát is. A szakítás szakaszaiban mentálisan erősnek lenni nem azt jelenti, hogy elfojtjuk az érzett fájdalmat vagy úgy teszünk, mintha ez az egész nem számítana semmit sem. Ehelyett inkább alkalmazd az alábbi tippeket, hogy mentálisan erős maradj.

1. Hagyj magadnak időt a "gyászra"

A kapcsolatunk vége hatalmas érzelmi sebeket okozhat. A fájdalom a seb gyógyulási folyamatának a része. Engedd meg magadnak, hogy szomorú legyél a téged ért veszteség miatt. Teljesen rendben van gyászolni a csodás pénteki randikat, illetve a jövőbeli terveket, amelyek most már nem valósulhatnak meg.

A szomorúság, a harag, a fájdalom, a szégyen, a félelem és a csalódás csak néhány azok közül az érzelmek közül, amelyek kizökkentenek minket. Engedd meg magadnak, hogy megtapasztald ezeket az érzéseket, hiszen bármennyire is kellemetlen, csak így leszel képes legyőzni őket.

2. Beszélj az érzéseidről

Szakítás után hajlamos lehetsz elmenekülni az érzéseidtől és gyakran elnyomhatjuk ezeket. Sokszor nassolással, alkohollal vagy állandó mobiltelefonozással próbáljuk elnyomni a fájdalom érzését. Az ilyen egészségtelen stratégiák segítenek, hogy pillanatnyilag jobban érezzük magunkat, de ezek csak további problémákat okoznak.

Ehelyett inkább tegyél hosszú sétát, beszélj a legjobb barátoddal, írj naplót, meditálj, hallgass zenét. Mindenkinek más módszer segíthet.

A lényeg, hogy olyan dolgokat csinálj, amelyek hosszú távon elősegítik a fájdalom feldolgozását.

3. Ne süllyedj önsajnálatba

Bár a gyógyulás része a szomorúság, soha nem szabad eljutnunk az önsajnálatig. A negatív gondolatok, mint "Soha többé nem leszek boldog." vagy "Az életemnek örökre vége." megkötik a fájdalmat és megakadályozzák, hogy újra jól érezd magad.

Ha ilyen gondolatokon kapod magad, emlékeztesd magad arra, hogy sokkal erősebb vagy annál, mint hiszed és a fájdalom elfog múlni.

Az önsajnálattal nem fogsz elmenekülni a fájdalomtól. Próbálj ki különböző mantrákat, mint a "Percről, percre jobban vagyok", amely segíthet és bátoríthat téged.

4. Ne nézegesd az exed Facebookját, Instagramját

Az exünk közösségi média profiljának nézegetése rövid távon jó érzéseket nyújtanak számunkra. Többek között látod, hogy mit csinál a másik fél és továbbra és úgy érezheted, hogy érzelmek fűznek hozzá.

De ez teljesen mérgező folyamat a gyógyulásod szempontjából. Rendkívül lassítja a való világban szükséges gyógyulási folyamatot, hiszen álomvilágba terel. Ha hosszú távon jobban szeretnéd érezni magad, akkor fontold meg, hogy blokkolod vagy letiltod az exed a közösségi médiában.

5. Kényszerítsd magad arra, hogy valami másra gondolj

A kellemetlen érzelmekkel foglalkoznod kell ez nem kérdés. A romantikus gondolatokkal és az exeddel való gondolatokat viszont figyelmen kívül kell hagynod. Ha azon kapod magad, hogy a gondolataid az exed régebbi romantikus cselekedeteire fókuszálnak és hogy akkoriban minden milyen tökéletes volt, fontos emlékezned, hogy mi volt a rossz ebben az egészben. Gyakran megesik, hogy elfelejtjük a negatív dolgokat, ha a pozitív élményekre fókuszálunk és ezek hiányoznak az életünkből.

Ne merülj bele a közös jövőről szóló álmokba. Azt remélve, hogy újra összejöttök és boldogok lesztek csak gyötörni fogod magad és késlelteted a gyógyulásod.

Tehát ha az exed ismét felmerül a gondolataidba, akkor gyorsan keress valami elfoglaltságot. Találkozz a barátaiddal vagy végezz el olyan feladatokat, amelyeket már régen meg kellett volna tenned. A lényeg, hogy az agyad más dolgokkal foglalkozzon.

6. Légy aktív!

Annak érdekében, hogy a gyászfolyamat valamikor befejeződjön, fontos, hogy egy bizonyos ponton ismét visszatérj a normális életedhez. Lehet, hogy több időt töltesz majd a barátaiddal vagy keresel egy új hobbit.

Nem az a lényeg, hogy egyedül ülj otthon és semmit se csinálj hétről hétre. Ettől sosem fogod jobban érezni magad.

7. Beszélj valakivel

Ne szégyelld az érzéseid, beszélj róluk. Beszélhetsz róluk azoknak, akik jól ismernek téged, hogy jelenleg mivel küzdesz az életedben.

Ezenkívül professzionális segítséget is kérhetsz, ha nem tudsz egyedül átjutni ezen az időszakon vagy csak egyszerűen nem akarsz a barátaiddal beszélni erről. A terapeuták segíthetnek a gyász folyamatának feldolgozásában. Nem arról van szó, hogy megmutatod, hogy nem vagy többé szomorú, hanem a mentális erőd elérését kell minél előbb megtapasztalnod. Arról van szól, hogy vigyázol magadra, megtanulod kezelni az érzéseid azért, hogy a megtört szíved meggyógyulhasson.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása