4 módszer, amivel az okos ember elkerüli a kiégést

2019. november 08. 14:12 - Life Advisor

burnout_avoid.pngA kiégés a mai társadalmunkban sajnálatos módon egyre ismeretebbé és gyakoribbá válik. Egy nagy biztosító cég 2018-as felmérése szerint szinte minden második ember úgy gondolja, hogy félnie kell a kiégés veszélyétől. A stressz, a túlórák, a túlhajszoltság hiányának semmibe vétele csak néhány oka a kiégésnek. A legtöbb ember ismeri ezeket. Ennek ellenére például nem fordítunk időt elég pihenésre és arra, hogy elszakadjunk a munkától, mert félünk, hogy akkor nem tudunk előrelépni a karrierünkben.

Ez a fajta gondolkodás azonban inkább akadályokat gördít a karrieredben, mivel előbb-utóbb kiégéshez vezet. Léteznek azonban olyan trükkök, amelyek segítségével lelassíthatod magad. Íme 4 olyan, amelyet az okos emberek használnak, hogy elkerüljék a kiégést.

1. Oszd be jobban az időd

Elsőként jó tudatában lennünk a saját helyzetünkkel és elemezni azt. Nézd meg egy munkanapod és derítsd ki, hogy milyen feladatokat végzel és ezek mennyi időt vesznek igénybe. Ezután sokkal könnyebben fogod tudni újra értékelni a saját terveid és ha szükséges akkor változtatni is könnyebb lesz.

A munkahelyi stressz csökkentésének érdekében tervezd előre a napjaid. A napi tervezés során is fontos továbbá, hogy ne felejtsünk el szüneteket tartani. Ez például ahhoz is hozzásegít majd, hogy ne úgy ess be egyik meetingről a másikra.

2. Válaszd külön a munkát és a magánéletet

Egy hosszú és kimerítő munkanap után különösen fontos, hogy otthon kikapcsolódjunk. Noha először nehéz lehet, ezért mindenképpen kapcsold ki a telefonod és próbálj meg nem a laptopod előtt csücsülni.

A lelked feltöltése érdekében szervezhetsz különböző programokat, csak arra figyelj, hogy ne ess túlzásba nehogy amiatt stresszelj, hogy mindenhova odaérj.

 3. Vegyél ki szabadságot

Sokan még a nyaralásokat is tologatjuk azt gondolva, hogy ez segíti a karrierünket. De rosszul gondoljuk. A szabadságról való lemondás megnöveli a mindennapi stressz hatását és így inkább rossz hatással lehet a karrierünkre.

Mindenkinek minden szabadnapját ki kell használni valahogy. Mindegy, hogy másik országba repülsz vagy valami belföldi helyre mész, a lényeg, hogy pihen, relaxálj, hiszen ezekre a testednek és a lelkednek is szüksége van.

4. Néha szakadj el az irodától

A megszokott munkahelyünk megváltoztatása is segíthet megelőzni a kiégést, ugyanúgy, mint a nyaralás. Ha lehetőséged van, akkor mindenképpen használd ki a otthoni munka lehetőségét vagy esetlegesen a közösségi irodák által nyújtott atmoszférát.

Ahelyett tehát, hogy hagyod, hogy a munkahelyi stressz eltemessen, figyelj magadra, engedd meg magadnak a szükséges pihenést és feltöltődést. Hosszútávon így fogsz sikereket elérni.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

süti beállítások módosítása