6 fura gyakorlat, amivel növelheted a kreativitásod

2019. november 04. 07:30 - Life Advisor

creativity_test.JPGBár az emberek túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy a kreativitás olyan valami, amivel születni kell az igazság egy kicsit más. Noha nem tagadhatjuk meg, hogy bizonyos mértékig szükségünk van természetes, velünk született tehetségre, a kreatív gondolkodás elérése valójában csupán gyakorlat kérdése. Ha ízlelgeted kicsit ezt a gondolatot, akkor rájössz, hogy még a legérdekesebb, legkreatívabb elmék is szembesültek életük során olyan helyzetekkel, amikor a kreativitásuk alábbhagyott. Íme 6 hatásos gyakorlat a kreativitás egyszerű és gyors növekedéséhez.

1. Fejezd be a kapott képet (Torrance teszt)

Ahogy a cím is mutatja ez a feladat valójában nagyon egyszerű, hiszen egy már meglévő képet kell befejezned. A módszert az 1960-as évektől kezdve széles körben alkalmazzák és nagyon hasznosnak bizonyult akkor, amikor kreativitás növelésről van szó. Érdekes látni, hogy néhány egyszerű vonal és alak egy teljesen új kép létrehozását is eredményezheti.

Sőt, a módszer nagyon hasznos, ha már érezted a kiégés nyomását és következményeit. Ha elvonatkoztatsz a gondolataidtól és létrehozol valami meglepően fantáziadús és szemet gyönyörködtető képet, növeled az önbizalmad és megváltozhat a lelkesedésed is.

Kipróbálnád? Válaszd ki valamelyik képet és 5 perc alatt alkoss belőle valamit.

 torrance_teszt.JPG

2. Nézz fejjel lefelé az egész világot

Ha a kreativitásod növekszik, akkor az segíthet abban, hogy más szemszögből nézd a körülötted lévőket. Például válassz egy képet valakinek az arcáról és próbáld meg elérni és vizualizálni ugyanezt a képet, ám most fejjel lefelé. Noha az elején kissé szokatlannak tűnhet, a gyakorlat célja az, hogy a vonalakra, színekre, formákra összpontosíts ahelyett, hogy az arcot olyan valósághűen jelenítsd meg, amennyire csak tudod.

Általában, ha nem a kipróbált módszereket alkalmazzuk és kilépünk a komfortzónából, motiváljuk az agyunkat az intenzív munkavégzésre és az új lehetőségek azonosítására. Ez a gyakorlat végül új kreatív ötleteket és a kreativitásunk egészének javulását eredményezi majd.

3. Milyen érzés a mennyiséget választani a minőség helyett?

Nem véletlen mondják, hogy a minőség sokkal fontosabb, mint a mennyiség. Amikor azonban úgy érzed, hogy zsákutcában ragadtál, inkább az ellenkező taktika lesz hasznos. A kreativitás növelésére szolgáló egyik gyakorlat abból áll, hogy felrajzolunk 20-30 üres kört és a feladatunk az, hogy 2-3 perc alatt minél több rajzzal töltsük ki a köröket.

Ennek a gyakorlatnak a célja annak felismerése, hogy bizonyos helyzetekben, amikor a mennyiség a fontos, nincs idő cenzúrára. Minél több ötletet kapsz, annál jobb. Így működik a kreativitás.

4. A gémkapocs teszt

A gémkapocs tesztet J.P. Guilford fejlesztette ki 1967-ben a kreativitás "mérésére".  A lényege, hogy 2 perc alatt minél több ötletet kell gyűjteni egy egyszerű tárgy használatához. A cél elsősorban az, hogy emlékezz azokra a helyzetekre, amelyekben ezeket az elemeket a leggyakrabban használod és új felhasználási lehetőségeket találj nekik.

5. Legyen az újrahasznosításból absztrakt művészet

Szerinted ez lehetetlen? Inkább gondold át újra. A kreativitás fokozására szolgáló következő gyakorlat magában foglalja azoknak a dolgoknak az újbóli felhasználását, amelyet egyébként a kukába dobnánk. Válassz ki egy-két tárgyat, vegyél elő ollót, ragasztót stb. Noha az elején nehéz lehet, hamarosan megfogsz lepődni milyen kreatív vagy és mit vagy képes elkészíteni.

Ennek a módszernek van egy mai modern világra alkalmazható változata is, ha nem akarsz a szemétbe turkálni. Nyisd meg az email fiókod és menj bele a "Törölt elemek" mappába, vagyis a kukába. Az itt található levélszemét segítségével új emailt írhatsz az ott található információk segítségével. Egyszerűen kösd össze az ötleteket, kifejezéseket, amelyek többször előfordulnak és próbáld meg őket egyedi módszerrel összekapcsolni.

Érthető, hogy időbe telik, amíg hozzászoksz ehhez a módszerhez, de nagyon humoros és lenyűgöző eredményei lehetnek.

6. Fizikai gyakorlatok

A fizikai gyakorlatok nemcsak akkor hasznosak, ha éppen beterít a munka, de a kreativitásod is növelhetik. A választott gyakorlat típusa érdeklődéstől, preferenciától, a szabadidőd mennyiségétől és számtalan egyéb tényezőtől függ.

Bár a fizikai gyakorlatok kimerítik a testet, ugyanakkor élesebbé teszik az elméd és aktív üzemmódba helyezik az agyad. A fizikai gyakorlatok enyhítik a stresszt, amely, mint mindannyian tudjuk, az inspiráció és a kreatív gondolkodás egyik legnagyobb ellensége.

Jógázhatsz, túrázhatsz, biciklizhetsz, bármit csinálhatsz, ami neked tetszik. Egyébként ezzel nemcsak a kreativitásod növekszik, de beépíted az életedbe az egészséges életmódot is.

A kreativitást általában a művészetekkel kapcsoljuk össze. Gyakran megfeledkezünk azonban arról, hogy az élet más területein is megtalálható. A kreatív gondolkodás segít megoldásokat találni, alkalmazkodni az új körülményekhez és beilleszkedni új helyzetekbe. Ha így nézzük, akkor kiderül, hogy a kreativitás az egyike azoknak a készségeknek, amelyet meg kell tanulnunk az életminőségünk javításának érdekében.

Bár időnként túlságosan nehéznek tűnik, hogy figyelmet szenteljünk a kreativitás fejlesztésére, viszont ezen gyakorlatok rendszeres alkalmazása igenis fontos. Függetlenül attól, hogy művész lélek, bankár, egészségügyi dolgozó vagy üzletember vagy, a kreativitás segít megbirkózni a nehéz helyzetekkel.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása