8 dolog, amiért a naplóírás megváltoztathaja az életed

2019. október 19. 18:32 - Life Advisor

journal_naplo.jpgAz emberek többsége mindennap ír, anélkül, hogy észrevenné. Te is közéjük tartozol? Okostelefon segítségével írogathatsz, válaszolhatsz a kollégák emailjeire vagy akár rendszeresen válaszolhatsz az ügyfeleidnek is. Az írás az élet egyik olyan aspektusa, amely elkerülhetetlen. Gondoltál azonban bármikor is az írás előnyeire? Kisgyerekként még a tanáraink ösztönöztek bennünket az írásra. A középiskolában, egyetemen a tanárok arra ösztönöztek minket, hogy jegyzeteket készítsünk, de vajon miért kapott ekkora hangsúlyt az írás?

Minden sikeres ember megértette már az írás fontosságát. Nem könnyű sikeres embert találni, akinél ne lenne egy toll és egy cetli vagy egy kisebb notesz. Az írás bizonyítottan elősegíti a fizikai és szellemi jólétünket. Az egyetemi példára visszatérve, azok a hallgatók, akik jegyzeteket készítenek kétszer nagyobb valószínűséggel fognak emlékezni a leírt dolgokra, mint azok, akik nem szeretnek írni.

Manapság tehát, aki sikert akar elérni az életben szintén ösztönözni kell az írásra, például a napló vezetésére. A napló írása magában foglalja a gondolataink és érzelmeink papírra vetését. A naplóírás során sokkal jobban képesek leszünk megérteni önmagunkat. Ha pedig erre képes vagy, akkor minden olyan akadály, amelyről úgy gondoltad, hogy akadályoz a céljaid elérésében, egyszerűen eltűnik.

Jöjjön tehát 8 olyan dolog, amiért a naplóírás megváltoztathatja az életed.

1. Növeli a kreativitást

Nézzünk szembe a tényekkel. A legtöbb ember sokszor inkább másokon segít, önmaga helyett. Ők azok, akik még nem tudatosan élik meg az életüket és belső útmutatás nélkül folyamatosan a környezetükre reagálnak. Például ébredés után egyből a közösségi oldalakon landolnak, azaz elsődleges prioritás más emberek napirendje.

Ezzel ellentétben viszont a sikeres emberek naplóírással kezdik a napot. Ezzel kreativitásuk is már a maximumra kerül a nap elején, javítva az összpontosítást és saját magunk értékelését.

2. Segít elérni a céljaink

A reggeli órák általában az úgynevezett kreatív órák, mivel az elménk nagyon aktív. A célkitűzések mindennapi naplózása és áttekintése segít azok gyorsabb elérésében. Az első lépés, hogy meghatározd mit is akarsz valójában. Nem érheted el azt a célt, amit nem is ismersz. Ha a céljaid leírod, akkor megkönnyítheted a vágyaid bejutását az elmédbe, amely a célok megvalósulásának kulcsa.

3. Segít visszatérni a jelenbe

A tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a naplózásból csak is előnyünk származhat. A legtöbb ember sok időt tölt a múlton rágódva vagy a távoli jövőbe tekintve, miközben megfeledkeznek a jelen pillanat fontosságáról. A naplózás éppen ebben segít, vagyis megakadályozza, hogy az elme össze-vissza vándoroljon.

4. Segít, hogy kitisztuljon az elméd

A tiszta és egészséges elme mindenben a segítségedre lesz, amit csak csinálsz. Ha az elméd rendezetlen, óriási káoszt tapasztalhatsz az életedben. Ha minden reggel naplózással töltesz egy kis időd, akkor felfrissítheted és kitisztíthatod az elméd és megértheted, hogy bármit megvalósíthatsz az életedben, amit csak szeretnél.

5. Segít a tanulásban

Mint korábban már írtam a tanárok arra buzdítják a tanulókat, hogy készítsenek jegyzeteket, mert így hosszútávon megmarad az információ számukra. Ha leírjuk a dolgokat, akkor a memóriánk is fejlődni fog. Ezenkívül a naplózás segít az összetett problémák megoldásában, amely tovább segítenek a hatékony tanulásban minket.

6. Növeli a hálát

A hála a kulcsa annak, amely összeköt minket a legbelső énünkkel. Miután megszereztük, amit akartunk a legtöbb ember megszakítja ezt a kapcsolatot, mert elfelejt hálásnak lenni azért, amit kapott. Ha sikeres akarsz lenni, akkor hálásnak kell lenned már most azokért a dolgokért, amelyek jelen vannak az életedben.

Ehhez pedig a legjobb módszer, ha írsz ezekről a dolgokról. A hála bizonyítottan boldogabbá teszi az embereket, segít megérteni az érzéseinket és segít egészségesebbé és optimistábbá válnunk.

7. Növeli az önbizalmunkat

A naplózás arról szól, hogy segítsen téged elfogadni olyannak, amilyen vagy. Manapság az emberek többsége egyáltalán nem szereti magát. Valójában ezek az emberek nem képesek tükörbe nézni. Undorodnak attól, amit látnak. Az önbizalomhiány az egyik legfontosabb oka annak, amiért az emberek nem érik el a céljaikat. Ha te nem érzed magad magabiztosnak, hogy várhatod el egy másik embertől, hogy megbízzon benned és boldog legyen, amikor körülötted van.

A naplózás segít megérteni a gondolataid és az érzelmeid. Olyan emberré tesz, aki megérti önmagát és elfogadja önmagát olyannak, amilyen. Ne felejtsd el, hogy a körülötted lévő világ azt tükrözi vissza, amit te sugárzol ki önmagadból.

8. Erősíti az önfegyelmet

Az, hogy naponta írjunk a naplónkba, már önfegyelem kérdése. Gondolj a fegyelemre úgy, mint egy izomra. Minél többet edzed, annál erősebb lesz. Általában egy életterületen önfegyelemre képes emberek más területen is fegyelmezettek. A siker megtapasztalásának érdekében pedig fegyelmezettnek és következetesnek kell maradnod.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása