4 tipp, hogy fenntartsd a mentális egészséged a siker felé vezető úton

2019. szeptember 23. 15:20 - Life Advisor

mental_health.pngA sikerhez nem létezik bevált recept. A sikert mindenki máshogy értelmezi, mindenkinek mást jelent. Egyesek gazdagságot keresnek, míg mások elismerésre vágynak. Aztán vannak olyanok, akik a sikert a családjuk és a barátaikkal fenntartott kapcsolatok minőségének alapján határozzák meg. Ezenkívül pedig vannak, akik az egészségükre és a fizikai állapotokra tekintenek egyfajta útmutatóként, amikor a sikerről van szó.

Az ember sikerre törekvése gyakran olyan tényezőktől függ, mint például, hogy képesek-e az elvárásoknak és önmaguknak megfelelni vagy sem, anélkül, hogy az életminőségük vagy a mentális egészségük romlásnak indulna.

Íme 4 tipp, amivel fenntarthatod a mentális egészséged miközben a siker felé haladsz :

1. Vigyázz a stressz szintedre és az érzéseidre

Nincs sok értelme a sikerért küzdeni, ha mindennap hulla fáradtnak érzed magad. A siker felé minden esetben az út, ami boldoggá tesz téged, nem pedig a végcél. Ha nagyon stresszesen törekszel a siker elérésére, akkor kényelmetlenül fogod érezni magad és nem fogod tudni élvezni az életedbe bekövetkező pozitív változásokat.

A rosszul kezelt krónikus stressz ugyanolyan káros lehet a mentális egészségünkre, mint a poszt traumás stressz, mivel mindkettő negatívan befolyásolja az elmét, a gondolkodást, a szervezetet, a viselkedésünket és a kapcsolatainkat.

A krónikus stressz szintén rontja a kognitív képességeket, ennek oka pedig, hogy nekünk embereknek rendkívül kifinomult riasztórendszerünk van. Minden esetben megtapasztaljuk, amikor túl sok stresszel szembesülünk ki így, ki úgy.

Ezen megtapasztalás ellenére a testünk felszabadítja az endorfint a szervezetünkben, amelyek egyfajta üzemanyagként harcra ösztökélnek minket, azaz bekapcsolnak egy túlélési mechanizmust, amely hihetetlenül hasznos, ha mondjuk oroszlánként bámulsz az afrikai szavannában, viszont ha holnap előadást kell tartanod és nem volt időd felkészülni, akkor kevésbé lesz számodra hasznos.

Amikor ugyanis ehhez az állandó harcra kész állapothoz szokik hozzá a tested, az alvás fog az első helyre kerülni. Ahhoz,hogy ennek ne engedj, valószínűleg enni fogsz, rosszabb esetben alkoholhoz nyúlsz, hogy túléld a szituációkat az életedben, ezek a dolgok viszont a végén az életed romlásához vezetnek.

Tanuld meg kezelni a stressz szinted, használd a meditációt, használd az én időt és próbálj meg adni magadnak megfelelő mennyiségű pihenést.

2. Az élet minden területén törekedj az egyensúlyra, még akkor is, ha ez néha nehéznek tűnik

Ha rendszeresen az életed egyik területére mondjuk a karriered építésére fókuszálsz, miközben más területen (párkapcsolat, barátok, család, egészség) sztrájkolsz, akkor ideje figyelned. Ne csak az élet egy területére összpontosíts.

Az ideális állapot, ha megteremted az egészséged egyensúlyt az élet fizikai, érzelmi, szellemi szintjei, karriered, kapcsolataid között.

Ha az egyik területre jobban összpontosítasz, akkor a többi terület szenvedni fog. Például,ha munkamániás vagy, aki állandóan dolgozik, hamar ráfogsz jönni, hogy az egészséged szenved, nincsenek kapcsolataid, magányos vagy és mindezt addig fogod csinálni, amíg egyszer csak késő nem lesz. Ezt hívják kiégésnek. Ha kiégésben szenvedsz az olyan,mint egy autó, amiből hirtelen kifogy az üzemanyag és megáll.

3. Legyen nagyobb rugalmasság az életedben

A sikeres emberek szájából gyakran hallhatjuk, hogy rendkívül rugalmasak. A helyzetekhez igazodnak, nem pedig a helyzeteket kérik arra, hogy alkalmazkodjanak hozzájuk. Mindannyian emberek vagyunk, akik kölcsönhatásban élnek az életükkel tehát szabadon elfogadhatjuk a valóságot és azokat a dolgokat, amiken nem tudunk változtatni.

Ha nem állandóan az életet vagy másokat hibáztatsz, hanem egészséges módon kezdesz reagálni az életedben lévő helyzetekre, akkor jobban fogod tudni kezelni a problémáidat is. Gyakran az éberség gyakorlása, ami igazán segíthet, hogy jobban elfogadd önmagad és a körülötted lévő világot. Az intelligencia egyik fő mutatója, hogy mennyire vagyunk képesek alkalmazkodni a változásokhoz.

4. Ha a félelem motivál a sikerre, akkor engedd el a félelmeid

Ha a félelem egy személy lenne, akkor csak önző és önérdekeket fitogtató ember lenne. A félelem azt feltételezi, hogy kevés forrás áll rendelkezésre és mindenképpen szerezned kell még valamit, hogy túléld. Ha a félelem működik benned, akkor mindig arra fogsz fókuszálni, hogy történjen valami.

A félelem nem motiváló, hanem demotiváló. Ez egy mókuskerék, amely folyamatosan forog és ha beszállsz, akkor szünet nélkül futhatsz az életedért. Mindig jön valami, amitől félned kell. Ha csak a félelem motivál, ha csak mások véleményétől függesz, akkor ideje változtatni.

Fontold meg, hogy szakember segítségét veszed igénybe (coach, terapeuta). Ha a félelem jelen van az életedben, a sikernek már nem marad hely.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

süti beállítások módosítása