Ezért érezzük magunkat fáradtnak sírás után

2019. szeptember 05. 07:30 - Life Advisor

crying_makes_tired.pngIdőnként csak egy jó sírásra van szükségünk. Például egy szörnyű és nehéz szakítás után vagy amikor a kedvenc TV-műsorunkkal kapcsolatban csalódás ér minket. Legyen is bármi, ami kiváltja belőled a sírást, miután telesírtad a 100-as zsepit valószínűleg megkönnyebbülten érzed majd magad és talán még egy kicsit el is fáradsz. De miért történik mindez, vagyis miért leszünk fáradtak, ha sírunk? Hidd el, ez nem csak veled fordul elő.

Lehet, hogy fizikailag a sírás nem tűnik olyan megterhelőnek, mint a lábnap az edzőteremben, de a sírás nagyon is fárasztó tevékenység, állítja Lauren Bylsma a Pittsburghi Egyetem pszichológiai professzora.

A sírás nagyon nehéz a szervezetünk és a testünk számára. Nagyon sok energiát igényel és ehhez az egész testünkre szüksége van. 

Ennek oka, hogy a sírás sokkal többet jelent, mint egyszerű könnyeket, legalábbis ezt mondja Jeffrey Cohen a Columbia University klinikai pszichológusa.

Lehet, hogy nem veszed észre éppen sírás közben, de minden esetben megemelkedik a pulzusunk és lelassul a légzésünk.

 A sírás ezenkívül felszabadítja a stesszt kiváltó hormonokat, mivel a sírás, mint tevékenység segít a testünket megszabadítani egy érzelmi trauma által okozott nyomás alól. Ez persze nyugtató hatású lehet, ami a fáradtság érzés kialakulásához vezet.

A kutatók úgy vélik, hogy a sírás egy önmagunkat megnyugtató magatartás, amely csökkenti a szorongást is. Mindezt a 2014-ben a Frontiers of Psychologyban közzétett tanulmány is alátámasztja.

A fáradtság érzése valószínűleg attól függ, hogy mennyire erősen sírtál. Az erősebb sírás hiperventilációhoz vezethet, amely csökkenti az agyban lévő oxigén mennyiségét, amely méginkább fáradtság érzést vált ki és álmosabbnak fogod érezni magad.

Eddig nem sok kutatás történt annak tekintetében, hogy van-e különbség a férfiak és a nők körében a sírás folyamata és az azt kiváltó testi reakciók között. Manapság a sírást nem igazán tartják férfias dolognak, hiszen a férfinak mindig erősnek kell lennie. 

Azonban szerintem ez már egyre jobban kezd kikopni, hiszen sok hölgy nyilatkozta már azt, hogy kifejezetten szeretik, ha a férfi kimeri mutatni az érzéseit és nem érzi rosszul magát attól, ha egy-egy könnycsepp kiszalad a szemén. Nem feltétlen kell mindig a macsót játszani, hiszen érzelmei mindenkinek vannak kortól, nemtől függetlenül.

 

komment
süti beállítások módosítása