Idő vagy pénz? Mi számít egy friss diplomás életében?

2019. augusztus 05. 07:30 - Life Advisor

unversity_munka.jpgA diploma megszerzése után minden ember vágya, hogy megtalálja álmai állását. Ráadásul sokszor kompromisszumokra van szükség, hiszen lehet, hogy a jól fizető állásért bizony ingázni kell majd rendesen. De inkább a jól fizető állást válasszuk, vagy inkább a közelben lévő lehetőséget, ahol ugyan kevesebb a havi bevételünk, de a családunk közelében van és több idő tölthetünk a szeretteinkkel. Ashley Williams és Elizabeth Dunn, a Harvard Business School munkatársai szerint az, hogy az egyetem után inkább a pénzt vagy munkát részesítjük előnyben nagyban befolyásolja a távoli jövőnket is.

A Harvard Business School honlapján közzétett tanulmány során 1232 hallgatónak mutattak be két különböző történetet : 

Tina jobban értékeli az időt, mint a pénzt. Hajlandó pénzt áldozni azért, hogy több ideje legyen. Tina tehát kevesebb órát dolgozna, vállalja, hogy emiatt kevesebbet keres, de fontosabb számára az idő, mint a pénz.

Maggie számára fontosabb a pénz, mint az idő. Hajlandó feláldozni az idejét a pénz érdekében. Maggie több órát is dolgozna, ha ez több havi bevételt hoz számára.

A megkérdezetteknek szintén meg kellett adniuk, hogy melyik személlyel azonosulnak inkább. Ezen túlmenően pedig meg kellett válaszolniuk pár kérdést a jelenlegi elégedettségükkel kapcsolatban.

A diploma után 2 évvel ismét megkérdezték őket a jelenlegi elégedettségükkel kapcsolatban és meg kellett, hogy nevezzék, mivel foglalkoznak éppen idejük nagy részében például iskola vagy munka. El kellett magyarázniuk részletesen, hogy mi motiválta őket erre a tevékenységre.

A felmérésből kiderült : Az idő boldogabbá tesz minket, mint a pénz

A kutatók arra jutottak, hogy azok, akik inkább az időt részesítették előnyben boldogabbak voltak az életükkel a diplomát követő 2 évben, mint a tanulmány többi résztvevői. 

A tanulmány szerint mindez azért lehetséges, mert ezek az emberek olyan munkát választottak, ahol bőven van idejük a saját magánéletükre is, így belső motivációt kapnak az életükben. Azaz olyan munkát végeznek, amelyet szeretnek csinálni, nem pedig olyat, amit csinálniuk kell.

Tehát feketén-fehéren az idő és a pénz közötti döntés megmutatja, hogy milyen hamar leszel majd boldog az életedben.

Ez a döntés természetesen nem könnyű. Például a diplomás személy akkori pénzügyi helyzete is szerepet játszik benne.Azok, akik diákhitelt fizetnek és nincs lehetőségük a családtól pénzügyi támogatást kapni, bizonyára jól fizető állást fognak inkább választani, még akkor is ha az időt fel kell áldozniuk miatta.

Az is előfordulhat, hogy nincs választásunk az álláskeresés során. De ha mégis van választásunk, ez a tanulmány segíthet a döntés meghozatalában.

komment
süti beállítások módosítása