5 módszer, hogy időt találj az önfejlesztésre, miközben vállalkozol

2019. augusztus 03. 11:21 - Life Advisor

vallalkozas_time.pngIdőt szakítani az önfejlesztésre az egyik legjobb dolog, amely biztosítja a hosszútávú sikert. Valószínűleg megfogsz lepődni, amikor kiderül, hogy az önfejlesztés mennyire pozitív hatással lehet az üzleti sikereidre. Az önfejlesztés növeli a pozitivitást, motivációt, kreativitást, magabiztosságot. Mindez segít létrehozni olyan rendszereket amelyek a magánéleti és üzleti sikereinket is biztosítja. A vállalkozóknak és üzlettulajdonosoknak azonban egyszerre több lovat is meg kell ülniük és nem mindig egyszerű időt találniuk az önfejlesztésre. Azonban az önfejlesztés véletlenül nem hullik az ölünkbe. Ez egy folyamat, amiért mindig tennünk kell. Íme 5 tipp, amely segít az önfejlesztésben és sikeres üzletemberré válni.

1. Tanulj meg fontossági sorrendet felállítani

A könyörtelen rangsorolást nem lehet félvállról venni. A vállalkozóknak általában annyira sűrűek a mindennapjaik, hogy az önfejlesztés és a személyes prioritások háttérbe szorulnak.

Az üzleti élettel kapcsolatos feladatok soha nem fognak eltűnni, de határozott fellépéssel priorizálni tudjuk őket annak érdekében, hogy időt szakítsunk önmagunk számára. Ha lehetőséged van rá, akkor mindenképpen kezdj el feladatokat kiszervezni és delegálni másoknak. Ha még csak a kisebb feladatokat adod ki a munkatársaidnak, akkor is képes leszel már időt felszabadítani.

Ne felejts el időt szánni arra, ami a legfontosabb, azaz saját magadra.

2. Tanulj meg nemet mondani

A legfőbb oka annak, hogy a vállalkozóknak nem jut idejük az önfejlesztésre nem más, minthogy nem képesek nemet mondani. Warren Buffet is megfogalmazta már, hogy az igazán sikeres emberek majdnem mindenre nemet mondanak.

Ki kell szabadulnod végre a folyamatos mindenre igent mondok állapotból. Mondj nemet minden olyan feladatra, amely nem növeli a produktivitásod és minden olyan kérésére, amelyek csak az energiádat fogyasztja.

Legyen szigorú szabály az, hogy hétvégén nem fogadsz üzleti jellegű telefonhívásokat. Így kezd el építeni az üzleted és tedd mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy a hétvége az csak is a tiéd. Hasonlóan alkalmazhatod ezt a szabályt hétköznapokon is és jogosan kérheted, hogy este 18.00-után már ne keressenek téged.

Ezekkel a szabályokkal leküzdheted a bűntudatot, elkezdesz végre nemet mondani és lesz időd az önfejlesztésre is.

3. Alkalmazz modern technológiai lehetőségeket

A mai technológiai lehetőségek lehetővé tették a vállalkozók számára, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a változásokhoz, lehetővé téve, hogy jobban kihasználhassuk és beoszthassuk az időnket. Például léteznek a különböző felhő technikák, amelyek lehetővé teszik, hogy bárki, bárhonnan hozzáférhessen a feltöltött adatokhoz és dolgozhasson velük. 

Ugyanez a helyzet az email marketinggel is, hiszen ma már rendkívül fejlett ez a terület is. Célzott email kampányokat küldhetsz ki az ügyfeleidnek, rendszerezheted az adataikat, kampányokat hozhatsz létre és időzíthetsz be előre.

Ezeken kívül pedig ott van az a rengeteg online felület, amely lehetővé teszi az elfoglalt emberek számára, hogy akár útközben is tanuljanak, képezzék és fejlesszék magukat. 

Fontos tehát, hogy használd a modern technológiát a mindennapokban, hiszen nemcsak az életedet könnyítheti meg, de időt is megtakaríthatsz.

4.Távolítsd el a zavaró tényezőket

Sok vállalkozó olyan dolgokra pazarolja az idejét, amely felesleges, vagy amelyet könnyedén átadhatnának valaki másnak. Az ismert időrabló tevékenységek elkerülése lehetőséget teremt a hatékony önfejlesztésre. De melyek is lennének ezek a tevékenységek?

  • Túlzott online jelenlét

A félelem, hogy lemaradunk valamiről folyamatosan arra késztet minket, hogy a közösségi médiában legyünk, emaileket olvassunk, interneten böngésszünk stb. ezáltal azonban rengeteg időt elpazarolunk. Figyelj oda az online töltött idődre.

  • Felesleges hálózatépítés

A kapcsolatok kiépítése kritikus fontosságú egy vállalkozó életében, de nem minden áron és nem mindenkivel. Olyan hálózatépítő tevékenységek, amelyek nem járulnak hozzá a személyes fejlődésedhez és a vállalkozásod sikeréhez, teljesen haszontalanok és időrablók. 

  • Felesleges találkozók, meetingek

Rendkívül fontos, hogy ne pazarolj időt felesleges, strukturálatlan, értelmetlen megbeszélésekre. Kerüld el ezeket a találkozókat. Ha mindenképpen ott kell lenned azon a megbeszélésen, akkor győződj meg róla, hogy világos napirend rendelkezésre áll-e, lehetővé téve, hogy ne vesztegesd az időd.

5. Használd hatékonyan a holt időt is

A szüneteknek és a holt időknek nem mindig kell értelmetlennek lenniük. Amikor utazol, ügyfélre vársz simán jut időd arra, hogy rögzítsd a céljaid egy naplóba, olvashatsz önfejlesztő könyvet, hallgathatsz podcastot bármit, amely segít hogy a holt idő is értelmesen teljen.

A vállalkozás vezetése nem egyszerű feladat. A legtöbb vállalkozó annyi időt fordít a vállalkozása fejlesztésére, hogy egyáltalán nem találnak időt a személyes fejlődésre. Használd ezeket a tippeket, hogy időt hagyj magadnak az önfejlesztésre és a nagyobb sikerek elérésére.

komment
süti beállítások módosítása