Meditáció kezdőnek: hogyan működik és hogy kell elkezdeni?

2019. július 24. 07:30 - Life Advisor

meditation_technik.pngA meditációt először Indiában ismerték fel sok-sok évszázaddal ezelőtt. Terápiás eszközként tekintenek rá a mai napig, hiszen segít a stressz, szorongás, depresszió és a függőségek kezelésében. Az elmúlt években több milliárdos üzlet lett. Ha még sosem próbáltad, valószínűleg meglephet téged is, hogy miben is tud neked segíteni az, ha csak csukott szemmel hátradőlsz és meditálsz.


Hogyan működik a meditáció?

A meditációt a tudatosság megvalósításáról és az egészséges gondolkodásról szól. Sokan úgy vélik, hogy a meditáció lényege, hogy az elménket levigyük alfából-bétába és egy teljesen nyugodt zen állapotot hozzunk létre, de nem ez a lényeg. Minden meditációs gyakorlat célja a gondolataink megfigyelése, majd azok jobb megértése.

Különböző technikák léteznek a meditáción belül. Van, amikor a lélegzetünkre, van, hogy a testünkre összpontosítunk, de olyan is van, hogy vizualizálunk valamit. Ez segít nekik elérni egy csodálatos elmeállapotot.

Egy tipikus meditáció során ülhetsz széken, vagy a földön törökülésben, feküdhetsz, a lényeg, hogy kényelmes helyzetben legyen a tested. Ha ez megvan, figyelj a légzésedre és figyeld meg a gondolataid. Ettől a ponttól kezdve attól függően, hogy milyen technikát végzel, megpróbálhatod elengedni ezeket a gondolatokat, vagy létrehozhatod azt a mentális képet, amit szeretnél.

Idővel és gyakorlattal elérhetsz egy olyan lelkiállapotot, ahol már nagyon kevés gondolat van vagy egyáltalán semmi. Bár egyszerűnek tűnik a több, mint 10 percig tartó meditáció a legtöbb ember számára nehéz feladat. Sokan ugyanis úgy gondolják, amikor kipróbálják a meditációt, hogy ők egyszerűen nem képesek leállítani a gondolataikat. Azonban ez nem igaz, sőt csak egy esélyt kellene neked is adni és megpróbálni.

A meditáció és a gondolataink rendezése segít pozitív életszemléletet kialakítani és megszabadulni a negatív gondolatoktól.

Mit mond a tudomány a meditációról?

Az emberek már évezredek óta gyakorolják a meditációt, de a tudósok csak nemrégiben kezdtek el felfigyelni rá és különböző tanulmányokat készíteni. Ezen tanulmányok kimutatták, hogy a meditációnak számos neurológiai előnye van, ami azt bizonyítja, hogy az agyműködésünket számos különböző módon javíthatja.

Sőt, egy másik tanulmány arra is rávilágított, hogy a meditáció sokkal jobban tudja gyógyítani a szorongást, depressziót, mint bármilyen antidepresszáns. A kutatások egyébként a mai napig folynak, így számíthatunk rá, hogy hamarosan mélyebbre látunk még a meditáció tudományos megközelítéseinek tekintetében.

Bárki tud meditálni?

Emberek milliói meditálnak és/vagy alkalmazzák például a mindfulnesst mindennap, de vannak olyanok is, akik megpróbáltak meditálni, de nem sikerült összhangba kerülniük magukkal. A meditáció fejlesztése során a legfontosabb a következetesség. Nem kell mindennap meditálnod, de a meditáció előnyei a rendszeres gyakorlatokhoz köthetőek.

A rendszeres meditációval érheted el a már fent említett előnyöket, a szorongás és a stressz csökkenését, illetve a pozitív gondolatokat, a boldogság érzést és egy pozitív flowt az életedben. 

Vannak, akik azt mondják, hogy már napi 5 perc meditáció is segít, én azonban azért azt javasolnám, hogy próbálj meg lehetőségedhez mérten heti 3-szor 10-20 percet meditációval és ami talán még fontosabb, önmagaddal tölteni.

Hogyan kezd el? 

Fent már elmeséltem az alapvető gyakorlatot, de egyébként rengeteg más gyakorlatot is találsz az interneten. YouTube-on is sok-sok (akár vezetett) meditáció is elérhető. Lehet, hogy nem is rossz, kezdetben vezetett meditációt hallgatni, de ha mindent ki akarsz zárni, akkor ne ezt válaszd. :) 

Viszont, ha már úgysem tudunk leszakadni a mobilunkról, legalább használjuk hasznos dologra és töltsük le rá mondjuk a Headspace nevű applikációt, amelyet már több, mint 30 millió ember töltött le. Hogy miért? Mert remek kis applikáció. 14 napos ingyenes próbaidő után eldönthetjük, hogy kérjük-e a további lehetőségeket évi 33.000Ft-ért. Bár itt is tartom, hogy a legjobb dolog, amit tehetsz, ha önmagadba invesztálsz, ugyanakkor az applikáció ingyenes próbaidőszaka teljesen átfogóan megtanítja neked a meditáció alapjait mindenféle további elkötelezettség nélkül. 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása