A kudarc fontossága : miért fontos előretekinteni?

2019. július 16. 07:30 - Life Advisor

fail_forward.jpgMi az, ami miatt előre kell tekintened? Will Smith már megfogalmazta egyszer, hogy bizony maximálisan ki kell használnod az összes benned rejlő potenciált. Feszegetned kell a határaid. Ha pedig kudarcot élsz meg, mindez segít neked, hogy meglásd melyek azok a területek, ahol fejlődnöd kell. Azonban, ha előre tekintesz sikerülni fog reálisan értékelni magad, megtanulsz élni azzal, hogy melyek azok a területek, ahol még tanulnod kell és irányíthatod az érzéseid, hogy új megközelítéseket szerezz. Minden esetben érdemes megvizsgálnunk tehát az okot is, amiért kudarcot vallottunk, hiszen így megértjük,hogy mindez hozzátartozik a sikerhez.

Íme 4 ok, amiért valami nem sikerül az életünkben :

1. Túlságosan elterelik a figyelmünket, elveszítjük a fókuszt

Zavaró tényezők mindenhol vannak. Kizökkenthetnek minket és lehetetlenné teszik, hogy továbbra is a célunkra fókuszáljunk. Fontos, hogy megtanuljunk szelektálni ezek között a zavaró tényezők között. Vannak ugyanis, amelyek támogatnak minket és vannak, amelyek tényleg akadályoznak a céljaink elérésében.

Mindannyiunknak lehetősége van kontrollálni ezeket a dolgokat és kifogod tudni te is választani, hogy melyek azok, amelyek összhangban vannak a terveiddel.

Meg kell értened és ki kell tapasztalnod,hogy mikor vagy képes a legjobban dolgozni. Személy szerint én esténként írok a legkönnyebben, mert ekkor van a legkevesebb zavaró tényező az életemben. Tehát ehhez mindenképpen ragaszkodok. Próbálj ki te is különböző dolgokat, hogy megtudd, számodra mely időszak a legjobb.

2. Az önbizalom hiánya

Akár az első helyre is tehettem volna az eddigi tapasztalataim alapján. Az önbizalom hiányának mértéke egyénenként változik. Tapasztalataink, gyermekkorunk, kultúránk, életkörülményeink nagy szerepet játszanak az önbizalmunk kialakításában. Az igazság az, hogy a múltból lévő tapasztalatokat már nem tudjuk megváltoztatni.

17 tipp az önbizalom és az önbecsülés felépítésére >>>

Megtudjuk azonban változtatni azonban a gondolatainkat, hogy minél nagyobb hitünk legyen önmagunkkal kapcsolatban. Az önbizalom növeléshez elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük magunkat és ne csak fizikailag, de érzelmileg is törődjünk magunkkal.

3. A kudarctól való félelem

A kudarcot gyakran a félelmeink okozzák. Tudjátok, azok a félelmek, amelyeknek 99%-ka meg sem történik. Amikor félünk a kudarctól, megengedjük magunknak, hogy minden olyan dolgot abbahagyjunk, amelyek segítenének elérni a céljainkat, segítenének előrelépni és lezárunk minden befelé jövő lehetőséget.

Hinned kell saját magadban és a negatív belső hangodat el kell hallgattatnod vagy ami még jobb, pozitívra kell cserélned. Vedd körül magad pozitív emberekkel és pozitív gondolatokkal.

4. Halogatás

A halogatás gyakori oka a kudarcnak. A majd holnap elmélete szerint soha nem leszel sikeres. Ez tényleg így működik. A halogatás tulajdonképpen csak azt biztosítja, hogy jól érezd magad, illetve nem is ez a helyes megfogalmazás, hiszen jól akkor érzed magad, ha a céljaidat megvalósítod, inkább fogalmazzunk úgy, hogy kényelmesen érzed magad. Nincs stressz, nincs negatív érzelem, hiszen nem csinálsz semmit a céljaid érdekében.

Az első lépés, hogy el kell határoznod, hogy változtatsz. Ezután meg kell értened, hogy miért csinálod és a megfelelő stratégiát kell alkalmaznod, hogy elérd a célod. Szilárd elhatározással véget vethetünk a halogatásnak.

Most, hogy ismered az okokat, megmutatok 3 lehetőséget, hogyan tudsz előretekinteni :

1. Vállalj kockázatot

Amikor kockázatvállalásról beszélünk általában túlzásokba esünk az esetleges negatív szituációkat illetően. Amire összpontosítunk, annak energiát adunk és az jelenik meg az életünkben. Ezek szerint viszont a helyzetek többségében tévesen ítéljük meg a dolgok kimenetelét.

Hogyan lépj tovább, ha úgy tűnik, mindennek vége? >>>

A valóság azonban az, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel érünk el pozitív változásokat, mint ahogy azt gondolnánk. Ahhoz, hogy kockázatot tudj vállalni, nem szabad félned a kudarctól.

2. Értsd meg, hogy a kudarc motivációt ad számodra

Ez viccesen hangzik, mintha azt mondanám, hogy légy boldog, ha elbuksz. Azt tanították nekünk, hogy ha elbukunk, akkor az azért történt, mert valamit rosszul csináltunk, nem volt szerencsénk és nem tudjuk már kijavítani az életünket. Ugyanígy működik, hogy a piros színhez valami rossz dolgot társítunk, míg a zöld inkább a sikerrel kapcsolatos.

A valóságban viszont a kudarc átélése során erősebbek és bátrabbak leszünk. Mindez a fejlődésünk jele, ezért fel kell ismernünk, hogy a kudarc valójában fejleszt minket és ha nem követünk el hibákat, akkor nem is igazán próbálkozunk. Használd a kudarcaid motivációként.

3. Legyél kitartó

A kitartás az a képesség, amely segít felállni a kudarcból. A sikerrel kapcsolatos esélyünk is függ a kitartásunktól. Két lehetőséged van, ha elbuksz : vagy felállsz, vagy lent maradsz. A szenvedélyünk, a céljaink kitartást igényelnek. Fontos, hogy a saját ütemedben akarj haladni és ne hasonlítgasd a saját kudarcaid másokéhoz.

Gondolj csak arra, mi történik veled az edzőteremben. Már a sokadik sorozatot csinálod a súlyemelésből, amikor az edződ azt mondja : na még egyet! Az edző szeretné ha sikeres lennél és azt is, hogy elbukj. Szeretné,ha kényelmetlenül éreznéd magad te is és az izmaid is. Miért? Az izomnövekedés miatt. Ezért lesz a kényelmetlen helyzetből kényelmes helyzet. Ez nemcsak az izomépítésre igaz, hanem az elménkre is. Meg kell értened, hogy ha kudarcot is vallottál, ha előre tekintesz, jobb pozícióba kerülsz, fejlődsz és sikeres leszel.

komment
süti beállítások módosítása