4 pozitív előnye annak, ha vannak céljaid

2019. június 27. 10:55 - Life Advisor

purpose_of_life_1.pngTudod merre tartasz? Megvan a terved, hogyan érsz oda? Ha nem akkor valószínűleg egyik napról a másikra élsz, anélkül, hogy valódi előrelépést érnél el az életedben. Szükséged van célra! Ez az, ami irányít téged, amely izgatottá tesz. Ha megvan a cél, az életed elképesztő pozitív változásokban fog bővelkedni, amelyek közül megmutatok most négyet.

1. Erősebb és bátrabb leszel

A félelem egyik legnagyobb oka, hogy a dolgok 99%-a amitől félünk, nem is fog megtörténni. Ez a fajta félelem viszont annyira megbéníthat minket, hogy szó szerint megállít minket a fejlődésben. Ebben segít egy határozott cél.

Ha megvan, hogy mit szeretnél, megtervezheted az utat, amin eljutsz a célodig. Ha világosan látod a célod, akkor a bizonytalanság is eltűnik majd az életedből. Magabiztosnak érezheted magad, bátornak és megszüntetheted a félelmet az életedben.

Valószínűleg most még nem rendelkezel céllal és nem is biztos, hogy tudod mit jelent egy cél pontosan. Néhány ember számára ez a cél egyfajta "hívás" is. Bármi is legyen az, valamilyen módon pozitívan kell hozzájárulnia a társadalomhoz, ugyanakkor elégedettség érzést kell, hogy adjon számodra.

Ez a cél lesz, ha úgy tetszik, az életed értelme. Ez pedig megadja azokat a mentális eszközöket, amelyekkel legyőzheted a felbukkanó nehézségeket, akadályokat, hullám völgyeket. Amikor a félelmeid eloszlanak, olyan hatalom lesz a kezedbe, amely segít megmutatni, hogy hova mész és mit keresel.

2. Javítja az egészséged

Talán meglepődve olvasod, de kutatások is kimutatták, hogy a célunk megtalálása és követése növeli a fizikai és szellemi egészségünket. Megváltozik a hozzáállásunk a boldogsághoz, az élethez,ezáltal pedig az egészségünk is pozitív irányba fejlődik majd.

Mivel a célod megtalálása boldogságot okoz, a boldogság pedig az egészségedre is jó hatással van, lehetőséged lesz hosszabb életet élned. Hogyan javulhat az egészséged. Andrew Steptoe professzor kutatása alapján volt, akinél hormonális változások mentek végbe, volt olyan,akinek végre a vérnyomás problémái szűntek meg.

Bár még jelenleg is végeznek friss kutatásokat, már most kijelenthető, hogy a cél nemcsak az egészségünket javítja, de hosszabb életet is garantálhat számunkra.

3. Fejleszt téged, hogy jól oszd be az időd

A cél kitűzés következő előnye, hogy megtanít a helyes időgazdálkodásra. Vegyük például, hogy jött egy "hívásod" miszerint tanár akarsz lenni. Ez a fő cél, azonban, hogy ide eljuss több kis állomáson keresztül vezet az út.

  • Megkeresni a megfelelő intézményt és beiratkozni
  • A pénzügyi dolgok finanszírozása
  • A jelenlegi munkád/tanulmányaid befejezése
  • Elkezdeni a tanulást
  • Szakmai tapasztalatot szeretni
  • Levizsgázni
  • Munkát keresni
  • Elkezdeni dolgozni az új munkahelyen

Nézd meg újra a fenti listát. Ideális, hogy elérd a fő célod, hogy tanár legyél. Természetesen a szükséges lépéseket szétbonthatjuk, így mindegyik elérése egyszerűbb és hatékonyabb az idő szempontjából is. Az időnk véges, ezt nem szabad elfelejteni.

Ezért kell pontosítani a célod és a hozzá vezető lépéseket, mert így konkrét időpontokban, konkrét lépéseket kell megtenned. Ha ezt összehasonlítod azzal, hogy mi történik akkor, ha csak sodródsz, nagy különbséget fogsz találni.

4. A cél segít, hogy elégedett legyél

Gondolj egy pillanatra az eddig elért sikereidre. Elvégezted a sulit, megtanultál egy új nyelvet, előléptettek, lefogytál, szülő lettél stb.

Most képzeld el, hogy megtaláltad az életcélod és megtervezted az utat, hogy odaérj. Egy egy óriási erőt biztosít majd számodra, hogy a célod felé haladj, hiszen olyas valamiért fogsz előre haladni, ami a világot jelenti számodra.

Ahogy ezen az úton haladsz megfogod érteni, hogy a nehézségek és a hibák, hogyan válnak a javadra. Senki sem tökéletes és az életben nem lehet célokat elérni alkalmi nehézségek és hibák elkövetése nélkül. De ezek miatt aggódnod sem kell, ha a belső erő, belső hang buzdít téged, akkor az összes akadályt lefogod tudni küzdeni.

Az elégedettség érzését egyébként azzal is növelheted, ha megünnepled a kisebb sikerek elérését az életedben.

Most már tudod, hogy milyen nagy előnyei vannak annak, ha tisztában vagy a céljaiddal, remélem inspirálni tudtalak, hogy megtalálod és kövesd a saját célod. Sok sikert!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása