5 ok, amiért szükséged van minőségi alvásra!

2019. április 27. 18:19 - Life Advisor

sleep_enough.pngVoltál már fáradt olyan helyzetben, amikor tudtad, hogy még dolgoznod kellene? Ha igen, akkor sejted, hogy milyen egy rossz nap. Az alváshiány nemcsak a hangulatodat teszi tönkre, de a produktivitásod is csökkenti, plusz az egészségedet is tönkre vágja. A jó minőségű alvás elengedhetetlen az életünkbe. Íme az 5 legfontosabb dolog, ami miatt szükséges a minőségi alvás.

 

1. Összeszedett elme

Sokak számára nehéz az összpontosítás, pláne, ha hulla fáradtak. Ez elsősorban azért van, mert az agy folyamatosan küzd azért, hogy emlékezzen a dolgokra, egészen a legapróbb részletekig.

Ha viszont kipihent vagy, az elméd harc nélkül képes lesz feldolgozni a nap során érkező rengeteg információt. A tényleges információfeldolgozás pedig alvás közben sem áll meg, az elmén ugyanis folyamatosan dolgozik. Ahhoz, hogy mindezt jól végezze, pihenésre és elegendő alvásra van szüksége.

2. Erősebb immunrendszer

Bár lehet, hogy nem tűnt fel, de a fáradt test sokkal érzékenyebb a betegségekre. Az alváshiányról ismeretes, hogy negatív hatással van arra, hogy a szervezetünk hogyan reagál a betegségekre, vírusokra. 

Az egészséges és minőségi alvás segíteni fog abban, hogy az immunrendszered erős maradjon és így képes legyen szükség esetén felvenni a harcot a bacik ellen.

3. Remek hangulat

Ahogy korábban írta, az agyunk az éjszaka folyamán is rengeteg információt dolgoz fel. Ha viszont ez az információfeldolgozás álmatlanság vagy alvászavar miatt nem valósul meg, akkor nagyobb valószínűséggel ébredsz fel rossz hangulatban.

Mindez később depresszióhoz vezet. Az álmatlanság a hangulati zavarok, a szorongás és a pánikrohamok egyik fő oka. A minőségi alvás azonban csökkenti az ilyen állapotok kockázatát és javítja a hangulatod.

4. Egészséges szív

A legtöbb folyamat a szervezetünkben lelassul, amikor alszunk. Ez magában foglalja a szívünket is. Ha a szívünknek tovább kell folytatnia a vér szállítását, akkor mindez növeli a magas vérnyomás és a stroke kockázatát. A legalább 8 órás pihenés a szívednek is segítségére lesz.

5 Sportos teljesítmény

Ha sportolsz akkor jól tudod, hogy az alváshiány befolyásolhatja a teljesítményed és az állóképességed. Ez különösen igaz a súlyemelők és a birkózok esetében.  Az alváshiány nemcsak az izmok regenerálódását késlelteti, de még a motivációdat is csökkenthet. Nem véletlen, hogy a sportolóknak a nagy sportversenyek előtt még az alvásukat is szabályozzák.

Itt írtam arról, hogyan fejlessz a lefekvési szokásaid >>>

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása