2 egyszerű módszer, hogy bárkivel úgy beszélhess, mint egy Jedi

2019. április 23. 07:30 - Life Advisor

communicate_like_a_jedi.pngFélreértés ne essék, nem droidoknak szóló poszt következik, azonban ami tény az tény. A legtöbb ember képtelen arra, hogy rendesen kommunikáljon. A kommunikációs nehézségeknek nemcsak az üzleti életben, a párkapcsolatunkban, de az életünk összes területén jelen vannak és a legnagyobb probléma az, hogy gyakran eszünkbe sem jut, hogy itt csúszik el minden, ha úgy tetszik az alapjainál.

Az esetek többségében ugyanis megvagyunk róla győződve, hogy a beszélgető partnerünk is ugyanolyan készségekkel és képességekkel vannak megáldva mint, mi ugyanúgy értenek mindent, amit mi elmondunk, ugyanolyan háttértudással rendelkeznek stb. Ekkor történnek óriási félreértések. Ha azonban lassítunk és megtanulunk helyesen kommunikálni, mint egy Jedi, akkor kevesebb fejtörésre számíthatunk.

1. Tedd fel a tiszta Jedi kérdéseket!

Ezek a kérdések, amelyek a David Grove által kifejlesztett tiszta kommunikációra épülnek. Két olyan kérdésről van szó, amely segít félretenni az egód és azt a valószínűleg hamis feltételezést, hogy pontosan érted miről beszél a másik fél.

Milyen X vagy Y?

Lehet,hogy túl egyszerűnek tűnhet, de ha alkalmazzuk és visszakérdezünk, akkor mélyebb megértést szülhet a kommunikáció. Például, amikor valaki azt mondja, hogy túlterhelt, akkor visszakérdezhetsz, hogy mit ért a túlterheltség alatt, segítve a partnered abban, hogy jobban kifejezze és megértesse magát veled, számára mit jelent a túlterheltség.

Ugyanezt alkalmazhatod a saját életedben is, amikor azt mondod, hogy sikeres leszel. Kérdezd meg magadtól, hogy milyen sikerre gondolsz? Mindez önmagadnak is segít tisztább képet alkotni a jövődről.

Van még valami, amit tudnom kell X-ről vagy Y-ról?

Ezt a kérdést szintén minden esetben lehet alkalmazni. Gyakran ugyanis azt feltételezzük, hogy egy beszélgetésé végére minden információval rendelkezünk ami ahhoz kell, hogy megértsük miről is beszélt nekünk a másik, ez azonban nem mindig van így.

Ez a kérdés segíthet, hogy az egód időt nyerjen és ne akarjon azonnal reagálni a hallottakra vagy tanácsot adni. Emlékezz arra, hogy Jedinek kell lenned, hiszen még nem rendelkezel minden információval.

A cél a megértés, az egyértelműség és a felesleges szavak visszautasítása, hogy az egyenes kommunikációs csatorna nyitva maradhasson.

A fenti két kérdés a tárgyalások során és létfontosságú, hogy egyértelmű legyen mi is történik az adott helyzetben.

Munkáltató : Ha megszerzi ezt az ügyfelet, bónuszt kap.

Munkavállaló : Milyen bónuszról lenne szó?

Munkáltató : Azt gondolom, egy 6 számjegyű bónuszról megegyezhetünk.

Munkavállaló : Van még valami, amit tudnom kell a bónuszról?

De ugyanezek a kérdések a magánéletedben is segíthetnek.

Házastárs : Szeretnék eltölteni veled egy romantikus estét.

Te : Mit értessz romantikus alatt?

2. A Jedi elme

Chris Volger az FBI-nál dolgozott túsztárgyalóként. Ó is a Jedi elme trükköt alkalmazta, amelynek lényege, hogy az utolsó 1-2-3 szót,amelyet most mondtak neked megismétled, biztosítva a partnered arról, hogy egy nyelven beszéltek és megértettétek egymást.

Ez a módszer hasonlóan működik, mint a tiszta kommunikáció, ugyanis biztosítja mindkét felet arról, hogyha nem is egy kommunikációs térből beszéltek, a végére mindenki ugyanarra a következtetésre és megértésre jutott.

A fenti technikákat akár kombinálva is alkalmazhatod, ha a célod a tiszta és egyértelmű kommunikáció közted és a beszélgető partnered között. Ahogy látod megkötés sincs, hiszen nemcsak az üzleti de a magánéletedben is alkalmazhatod a fenti tippeket. Ha pedig képes vagy érthetően kommunikálni, hidd el, jelentős változásokat fogsz megtapasztalni az életedben.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása