Dunning-Kruger-hatás, amikor ordít a hülyeség!

2019. március 25. 07:30 - Life Advisor

stupid_shout.pngGábor programozó egy kis szoftverfejlesztő cégnél. Mondjuk úgy, hogy átlagos képességű. A programok amiket ír nem mindig működnek megfelelően, olyan szavakat használ, amit senki nem ért, tovább dolgozik projekteken, mint kellene és 1 hónappal később már egyáltalán nem emlékszik arra, hogy mit programozott le. De nem a gyatra programozói képességei azok, amelyek idegesítőek. Ami igazán kiakasztja a feletteseit, hogy Gábor megvan róla győződve, hogy ő a legkiválóbb fejlesztő. 

A múlt hónapban, amikor visszajelzést kapott az alacsony teljesítményéről, felháborodott : "Igenis én vagyok a legjobb az egész cégnél! Miféle értékelési rendszert használtok ti, hogy ilyen alacsony eredményt kaptam? Lehetetlen, hogy mindez a valódi teljesítményemet tükrözze. Vagy talán csak így akarjátok motiválni az embereket, hogy azt mondjátok, a munkájuk még nincs megfelelő szinten."
Ha már te is találkoztál olyan emberrel, akinek a teljesítménye kimutathatóan nem volt megfelelő, az illető azonban megvolt róla győződve, hogy mindent kimagaslóan csinál, akkor valószínűleg egy Dunning-Kruger hatást láttál élőben.

Arról a jelenségről van tehát szó, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását. A Cornell Egyetem két kutatója Justin Kruger és David Dunning mutatta ki a fenti jelenséget, amelyet 1999-ben publikáltak, 2000-ben pedig IgNobel-díjat kaptak munkásságukért.

A két kutató a kísérletek során egyetemistákkal irattak teszteket, majd arra kérték őket, hogy értékeljék ömagukat az adott területen, amivel kapcsolatban a tesztet megírták. Kiderült, hogy a rosszul teljesítők rendszeresen túlbecsülték a képességeiket, míg a jól teljesítők reálisan vagy kissé negatívabban látták magukat.

A döbbenet akkor következett be, amikor a vizsgálatban résztvevőkkel közölték az eredményeket, ugyanis a gyengébb teljesítők továbbra is megvoltak arról győződve, hogy ők pedig tökéletesen és kiválóan értenek az adott területhez.

Kruger és Dunning megállapították, hogy az inkompetens emberek :

  • nem képesek felismerni a saját hiányosságaikat
  • nem képesek felismerni, ha valaki náluk okosabb
  • nem képesek felmérni az inkompetenciájuk mértékét
  • ezek ellenére azonban, ha fejlődnek az adott területen, elismerik, hogy korábban nem értettek hozzá

Ha a jövőben te is találkozol még ilyen emberrel, javasold nekik a Dunning-Kruger hatás mélyebb megismerését, nagy valószínűséggel úgysem fogja érteni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

süti beállítások módosítása