3 módszer a szokásaid megfigyelésére, amivel látványosan javulhat az életed

2019. március 19. 22:37 - Life Advisor

habit_measure.jpgRosszul és fáradtnak érzed magad a sok sikerről szóló tanács láttán? Mindig ugyanazokat a dolgokat emlegetik. Olvass többet, írj többet, higgy magadban, egyél egészségesen, menj edzeni, szeresd a párod stb.  Időről időre úgy tűnhet, hogy az összes ilyen cikket olyan személyek írták, akik még soha nem tapasztalták meg a való világot. Olyan ez, mint elfogadni egy tanácsot egy idegentől. A mindennapi harcok részleteit azonban senki nem írja le, mert nem is tudják. Ahhoz, hogy megértsd a mindennapi harcokat, meg kell őket tapasztalnod. Ahhoz, hogy nap mint nap megéld az életed, cselekedned kell.

Teljesen egyet tudok érteni Walt Whitman-el, aki azt mondta : 

Nem kérdezem meg a sebesültet, hogy érzi magát. Én magam lettem a sebesült.

Éveket töltöttem azzal, hogy szokásokat építsek fel. Nem csak könyveket olvastam róla (és igen, a könyvek ennek ellenére fontosak), de így is éltem.

Tudom,hogy az elmélet és a gyakorlat az elméletben ugyanaz, a gyakorlatban azonban különböznek. Meg kellett élnem, hogy tanácsokat adhassak és ezáltal tudok minden egyes coaching alatt hiteles maradni és nem utolsó sorban hatékony.

Bemutatok neked 3 olyan módszer, amit jómagam megtanultam a szokásaim megfigyeléséhez és az eredményesség méréséhez.

1. Elvégzett feladatok

A szokásaok kialakításakor elengedhetetlen, hogy kipipáld azokat a feladatokat, amelyeket már megcsináltál. Ez a legjobb módszer, ha nem tudod pontosan, hogy mennyi ideig fog mindez tartani és csak azt szeretnéd nyomonkövetni, hogy megcsináltad-e vagy sem.

2. Időbeosztás

Tegyük fel, hogy mindössze 30 perced van önmagadra minden reggel, mielőtt a gyerekek felébrednek.

Az, hogy mit csinász ebben a 30 percben a következő remek módszer a szokásaid kialakításához és az eredményességük méréséhez. Ezt a módszer akkor tudod legjobban alkalmazni, ha arra vagy kíváncsi, hogy elég időt töltöttél-e adott napon az adott szokásoddal. 

Ha például az a terved, hogy mindennap végzel valami testmozgást legalább 30 percig, akkor ezzel könnyedén behatárolhatod, hogy megcsináltad-e vagy sem.

3. A legjobbat hoztam ki önmagamból?

Hogyan tudod mérni a szokásaid eredményességét ha mondjuk az a célod, hogy te legyél a legjobb apa/férj/barát/barátnő stb? Nem mondhatod azt, hogy mindennap 15 percet beszélek a barátnőmmel telefonon. Ez így nem működhet. Beszélhetsz akár 2 órát is a barátnőddel telefonon, ez még nem tesz téged kiváló társsá. 

Azt viszont mindennap megtudod kérdezni magadtól, hogy a legjobbat hoztad-e ki önmagadból? 1-10-es skálán értékelheted magad, ahol az 1 a nagyon rossz teljesítményt jelenti, a 10 pedig, hogy csodálatos apa/férj/barát/barátnő voltál. 

Ahhoz, hogy megváltoztasd az életed valami olyat kell tenned, amit még nem csináltál. Nem kell választanod a fenti 3 módszerből, hiszen akár kombinálhatod is őket. Kísérletezz és próbáld ki, hogy melyik a legmegfelelőbb számodra. 

Legyen a mottód a fenti Walt Whitman idézet kissé módosított változata : 

Nem kérdezem meg a sikeres embert, hogy lett sikeres. Én magam sikeres vagyok!

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása