8 hiba, ami miatt a jó munkaerő felmond!

2019. március 08. 20:05 - Life Advisor

workplace.jpgJó alkalmazottakat megtartani nehéz, pedig nem szabadna kihívásnak lennie. A cégek által elkövetett hibák többsége elkerülhető lenne. Ha a jó alkalmazottak megtapasztalják ezeket a hibákat, akkor felmondanak, hiszen máshol jobb lehetőségeket fognak tudni kiaknázni. Ha nem tudod megfelelően kezelni az alkalmazottaidat, akkor rövid idő alatt elveszted majd őket. Felmérések szerint a munkavállalók jelentős része érzi úgy, hogy váltania kell, mert egy vagy több hibát megtapasztalnak a mindennapok során.

1. A cég túl sok hülye szabályt hoz létre

A vállalatoknak szabályozniuk kell a mindennapokat ez nem kérdés. Azonban megvannak a határok, ennek ellenére sok cég szeret túlzásokba esni : állandó megfigyelés a céges telefon számláival kapcsolatban, szükségtelen szabályok, mobiltelefon használat a munkahelyen, privát internet használat stb. Amikor a jó munkavállaló úgy érzi, mintha folyamatosan megfigyelnék minden egyes mozdulatát, akkor bizony lépni fog.

2. Egyformán kezelnek mindenkit

Bár ez a taktika az iskolában működik, a munkahelyen biztosan nem fog. Ha egyformán kezelünk mindenkit akkor úgy tűnhet, hogy ugyanolyan elismerés illeti a top performer munkavállalót mint azt, aki folyamatos lemaradásokban van, noszogatni kell és ünnepnap, amikor bejár dolgozni.

3. Elviselik a rossz teljesítményt

Azt mondják, hogy egy zenekar is csak annyira jó, mint a legrosszabb zenészük. Függetlenül attól, hogy a többi tag mennyire jó, mindenki megfogja hallani az alacsony teljesítményt nyújtó zenészt. Ugyanez igaz a vállaltokra is. Az alacsony teljesítmény mindenki másra is hatással van.

4. Nem ismerik el, ha valamit jól csinálsz

Az egyéni teljesítmények díjazása azt jelenti, hogy a vállalat figyel rád és értékesnek tart téged. Erről a legtöbbször azonban megfeledkeznek, amely felmondáshoz vezet. A menedzsereknek igenis foglalkozni kell az alkalmazottakkal és a teljesítményüket értékelni kell.

5. Nem foglalkoznak a munkavállalókkal

Az esetek több, mint 50%-ban az emberek a felettesükkel való elégedetlenség miatt hagyja ott a munkahelyét.  Az intelligens cégek meggyőződtek már arról, hogy nem főnökökre, hanem vezetőkre van szükségük. Ezáltal jelentősen redukálhatják azt, hogy a jó munkaerők egyszer csak szedjék a sátorfájukat. 

6. Nem mutatják meg az embereknek a nagy célokat

Hatékonynak tűnhet, hogy rákényszerítjük az alkalmazottakat egy-egy feladat azonnali elvégzésére, azonban hatékonyabb, ha megmutatjuk a távoli célt, amiért együttesen küzdünk. Amikor ugyanis a végcélt nem ismeri az ember, könnyedén elveszti a motivációját és a lelkesedését.

7. Nem engedik meg, hogy az ember kövesse a szenvedélyét

A tehetséges alkalmazottak szenvedéllyel dolgoznak. Ha a cég ennek teret enged, az emeli a termelékenységet és a munkahelyi elégedettséget is. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a legtöbb cég fél megengedni a munkavállalóknak a szenvedélyükkel való foglalkozást, mondván, hogy így senki nem lesz igazán sikeres, ez a tény azonban megalapozatlan.

8. Nem biztosítanak kikapcsolódási lehetőséget

Ha a cég nem képes megfelelő légkört teremteni a munkahelyen, akkor valamit kegyetlenül rosszul csinálnak. A legjobb cégek tudják, hogy fontos, hogy az alkalmazottak tudjanak lazítani is. A Google például mindent megtesz azért, hogy a munkahely szórakoztató is legyen : ingyenes ételek, bowling , fittnesz lehetőségek csakhogy egy párat említsek. 

A legtöbb esetben a menedzserek figyelmen kívül hagynak egy lényeges tényt : az emberek nem a munkahelyüket hagyják el, hanem a főnöküket.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

süti beállítások módosítása