Ez lenne a helyes magatartás, ha érdekvédelemről van szó?

2019. március 04. 09:53 - Life Advisor

insteresting_clob.jpgAhogy arról korábban itt a blogon illetve a Facebook oldalunkon is olvashattatok, a Rorschach tesztről szóló cikkem nagy port kavart főleg a pszichológusok körében, hiszen a Roschach táblák előzetes megismerése állításuk szerint jelentősen befolyásolja a teszt eredményességét. Ezzel nincs is semmi probléma, hiszen tény, hogy elég kényes területre keveredtem a cikkel, bár nem a LifeAdvisor (volt) az egyetlen oldal, ahol a képeket meglehet találni mindazoknak, akik jobban beleásnák magukat a témába. De akkor miért hozom fel újra ezt a témát? Először is azért, mert minden helyzetből lehet tanulni, másrészt pedig, hogy bemutassak egy-két hozzászólást a cikkel kapcsolatban, amelyeket "okos" emberek írtak.

A Rorschach-tesztről szóló cikkem előtt is utána olvastam a publikáció lehetőségeinek. A teszt széleskörben hozzáférhetővé vált az interneten, 2009-ben például az Index.hu hírportál is megjelentette, ezen a héten pedig a mi oldalunkon is elérhetők voltak a képek.

A tesztről a Hogrefe AG által gyártott kártyák kizárólagos magyarországi forgalmazója (az OS Hungary) a következő leírást adta : 

 

A Rorschach-próba az egyik legszélesebb körben alkalmazott projektív mérőeszköz, amellyel mind az egészséges, mind a pszichés problémákkal küzdő egyének személyiségének struktúrája, pszichodinamikája – beleértve a kognitív és affektív jellemzőket, a konfliktusokat, valamint a megküzdést – kiválóan feltérképezhető. A folt-értelmező eljárás 10 táblára épül, amelyeken fekete-fehér vagy színes »tintafoltok« láthatók, a vizsgálati személy pedig elmondja, hogy mit lát a foltokban, mire emlékeztetik őt. A módszer előnye, hogy – más tesztekről eltérően – a teljesen egyéni, idioszinkratikus válaszokat is klinikailag értelmezhetővé teszi.

Az eljárást elsődlegesen felnőttek vizsgálatára alakították ki, de számos nemzetközi vizsgálat megerősítette, hogy a módszer gyermek- és serdülőkorúak körében is jól használható.


A Rorschach Tintafolt Teszt módszerét és a vizsgálathoz szükséges táblákat Hermann Rorschach svájci pszichiáter dolgozta ki az 1920-as években. Az eredeti táblákat kizárólagosan a svájci Verlag Hans Huber kiadó állítja elő.


A módszer optimális működését az biztosítja legjobban, akkor kapunk autentikus válaszokat, ha a vizsgálati személy előzetesen nem találkozott a táblák tartalmával, tehát nem alakultak ki előzetes benyomásai, asszociációi a foltokról.


A tesztet csak az eljárásban képzett és rendkívül gyakorlott klinikus veheti fel, értékelheti ki és értelmezheti.”

Forrás : https://hu.wikipedia.org/wiki/Rorschach-teszt

Az OS Hungary egyébként velem is külön e-mailben felvette a kapcsolatot és világosan kifejtették, háttér információkkal együtt, hogy miért fontos a képek törlése az oldalról. Nemcsak a jogi részt világították meg, hanem komplex képet alkotva határozott érvekkel kérték a képek eltávolítását. 

Így világossá vált, hogy a képek nem maradhatnak tovább az oldalon, hiszen ahogy fentebb is említették - és ahogy a Wikipedián is olvasható - a módszer optimális működését veszélyeztetjük, amely nem célom sem nekem, sem pedig a blogomnak. Az OS Hungary pozitív példa volt, teljesen korrektül tudtunk egyeztetni.

Azonban szeretnék bemutatni egy-két ellenpéldát is.

Tisztában vagyok vele, hogy etikai szabályok megkövetelik, hogy a pszichológusok "megfelelő erőfeszítéseket tegyenek a tesztanyagok integritása és biztonsága védelmében." 

Ez egészen odáig rendben van, amíg ezt kultúrált hangnemben képesek megtenni, ami azonban nem minden esetben történt meg. Személyiségi jogokat nem sértvén szeretnék veletek megosztani egy-két levelet, üzenetet, amelyet a Facebook profiljuk / e-mail aláírásuk alapján pszichológusok, PhD-vel rendelkező szakemberek küldtek a Rorschach-teszt cikk megjelenése után, a képek törlését kérve : 

Ha a blogommal és az említett cikkel át is léptem egy másik diszciplína területére azt tényleg ilyen módon kell jelezni? Tényleg ilyen üzenetek és levelek lennének a "megfelelő erőfeszítések" olyan emberektől, akik "szakembernek" valják magukat? 

Kivételek természetesen mindig vannak. Épp ez a szerencse, hiszen jómagam is sok olyan pszichológust ismerek, akik sem írásban sem szóban nem fejeznék ki a fenti módon a nem tetszésüket, hiszen valóban értik a szakmájuk jelentőségét és nem munkaként, hanem hivatásként tekintenek a pszichológiára és tevékenységeikre.

Összefoglalás : 

Elismerem, hogy a Ro táblák közlésével hibát vétettünk, amelyeket egyeztetés után véglegesen töröltem is az oldalról. Jelen cikkemben újfent elnézést kérek mindenkitől, akinek a cikk és a benne lévő képek bármilyen módon nehézséget, kellemetlenséget okoztak.

A blogomon kapcsolatos cikkekkel továbbra is mindenféle visszajelzést elfogadok. Erre nemcsak a blogon keresztül, de e-mailben és a közösségi oldalakon is lehetősége van mindenkinek. Arra azonban mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy érdemes a következményekkel is számolni, amennyiben a visszajelzés fenyegetőzésbe, szitkozódásba vagy hitelrontásba tér át.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása