Rabja vagyok a közösségi médiának?

2019. február 27. 07:30 - Life Advisor

social_media_test.jpgA közösségi médiában az ember igyekszik a legjobb arcát mutatni és általában másoknak is a legjobb oldalát látja. Tökéletesen elkészített ételekről, tökéletes nyaralásról, tökéletes bulikról és tökéletes gyerekekről teszünk fel képeket. Mindeközben azonban online önmagunk eltávolodik offline önmagunktól : óriási szakadék támad a valós és az internet közzétett életünk között. 

Pszichológiai szempontból mindez azért jelent problémát, mert mások állítólagos boldogságát nézve kétségeink támadhatnak saját boldogságunkkal kapcsolatban. Minden kattintással azt látjuk, hogy ismerőseink bulizni járnak, boldog kapcsolatban élnek és a munkájukban is sikeresek - velünk ellentétben.

A jelenség pontosabb megértésére az Essexi Egyetem pszichológuscsapata Andy Przybyiski vezetésével kidolgozta a "Fear of Missing Out" vagyis a félelem a lemaradástól tesztet, amelyet most te is elvégezhetsz.

Válaszolj az alábbi 8 kérdésre IGEN-el vagy NEM-el.

  1. Közvetlenül lefekvés előtt és felkelés után általában ránézek az okos telefonomra.
  2. Az az érzésem, hogy mások nálam izgalmasabb és szebb életet élnek.

  3. Még a szabadság alatt is elolvasom az e-mailjeimet, de nem válaszolok rájuk, nehogy bárki azt higgye, hogy még az üdülés alatt is olvasom az üzeneteket.

  4. Óránként több, mint négyszer ránézek az üzeneteimre (e-mail, Messenger,Facebook stb.)

  5. Ha az asztaltársa az étteremben kimegy a mosdóba, vetek egy futó pillantást az okos telefonomra.

  6. Gyakran érzem úgy, hogy lemaradtam valamiről, ha azt látom vagy hallom, hogy másoknak milyen élményei voltak.

  7. Amikor jól érzem magam, vagy valami különleges dolog történik velem, fontosnak tartom kiposztolni.

  8. Még szabadság közben is követem ismerőseim posztjait.

ÉRTÉKELÉS

Hányszor jelölted meg az IGEN választ?

0-3 : Zöld zóna

4-5 : Narancssárga zóna

6-8 : Vörös zóna

A 35 év alattiak 40%-a FoMO-ban szenved, méghozzá a férfiak és nőknél, a fiatalkorúak pedig a felnőtteknél nagyobb számban. Ha akár csak néhány órára is megfosztjuk gyermekünket az okos telefonjától, nagy valószínűséggel ő is megtapasztalja ezt a jelenséget. De mi magunk is ismerjük : aki magányosnak vagy stresszesnek érzi magát, vagy épp csak unatkozik, felmegy a Facebookra. Ezzel azonban felerősíti magában azt az érzést, hogy netán éppen lemarad valamiről. 

Ez egy ördögi kör. Ha valaki 24 óra leforgása alatt 60-nál többször nyit meg egy alkalmazást, azt a pszichológusok már függőségnek nevezik. A kényszer másik ismertetője, ha valaki felkelés után azonnal vagy közvetlenül lefekvés előtt rápillant az okos telefonjára. 

komment
süti beállítások módosítása