Maximalizmusteszt : Hogyan döntesz?

2019. február 21. 07:30 - Life Advisor

optimistic_picture.pngAz 1990-es években Peter Gross szociológus megalkotta a multiopciós társadalom fogalmát. Tézise szerint a manapság jellemző túlságosan sok választási lehetőség megterhelő számunkra. Ez azonban nem mindenkire igaz. A kutatás a döntéshozás szempontjából két típust különböztet meg : a maximalista és az elégedettségre törekvő. A maximalista a következő kérdést teszi fel magának : ez a legeslegjobb? Az elégedettségre törekvő pedig azt kérdezi : ez a helyes? Ezzel a teszttel kiderítheted, hogy te melyik csoportba tartozol.

A maximalista hatalmas igényeket támaszt. Perfekcionista, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozza meg. Önbizalomhiánya miatt azonban mindig elégedetlen. Dönt- mégis folytatja a keresést. Szerelmes lesz - mégsem törli a profilját a társkereső oldalról. Az elégedettségre törekvő kevesebbel is beéri. Ez nem jelenti azt, hogy az átlagossal is megelégedne. Ellenkezőleg : neki is magas elvárásai lehetnek, de nem a tökéletes eredményere törekszik, neki csupán igényei kielégítése a fontos. Ha meghozta a döntést, később már nem kérdőjelezi meg.

2002-ben Barry Schwartz pszichológus és csapata a maximalizmus jelenségét kutatta, amelyre először Herbert Simon figyelt fel 1956-ban. Kifejlesztették a maximalizmus skálát, amelyet a döntéshozatal során a teljességre törekvés mértékének mérésére szolgált. 

Mennyire igazak rád az alábbi kijelentések? 

1-től 7-ig terjedő skálán értékelhetsz, ahol az 1 az egyáltalán nem igaz; a 7 pedig a teljes mértékben igaz.

  1. Bármennyire is elégedett vagyok a munkámmal, mindig nyitva tartom a szemem, hátha találok valami jobb lehetőséget.

  2. Amikor az autóban rádiót hallgatok, gyakran váltogatom az adókat. Tudni akarom, hogy nem megy-e máshol még jobb műsor - még akkor is, ha tetszik, amit éppen hallgatok.

  3. Nehezen tudok ajándékot választani a barátaimnak.

  4. Filmkölcsönzésnél nehezen választom ki a megfelelő filmet.

  5. Soha nem érem be a második legjobbal.

  6. Bármit is teszek, magasak az elvárásaim.

Számold össze a pontjaid, majd a kapott összeget oszd el 6-a!

Értékelés : 

<4 : Elégedettségre törekvő vagy

>4 : Maximalista vagy

A maximalizmusra törekvők valójában jobban döntenek, mint az elégedettségre törekvők, csakhogy kevésbé elégedettek az eredménnyel. Ugyanis minél nagyobb erőfeszítéseket teszünk a tökéletes döntés meghozatala érdekében, annál magasabbak lesznek az elvárásaink. S a komolyabb elvárásokat nehezebb teljesíteni, vagyis növekedésükkel elégedetlenségünk is fokozódik.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása