Teszteljük, hogy mennyire vagy magabiztos!

2019. február 15. 07:30 - Life Advisor

self-improvement_test.pngA magabiztosság a legkülönlegesebb érzés. A magabiztos emberek nem jobbak, sikeresebbek vagy szebbek - mégis boldogabbak másoknál. Épp oly gyakran hoznak rossz döntéseket, mint bárki más - de kevésbé szenvednek tőlük. Ők is átélnek dühöt, bánatot és kétségbeesést, mindezektől azonban nem csökken az önbecsülésük. A narcisztikusok a túlzásba vitt önszeretetével ellentétben, amely folyamatosan igényli mások csodálatát, a valódi magabiztosság azokra jellemző, akik külső visszajelzések nélkül is jól érzik magukat. Ha az emberek véleménye nem befolyásol bennünket, akkor magabiztosak vagyunk. Rád ez mennyire igaz? Teszteld le, hogy mennyire vagy magabiztos.

A pszichológiában mindezt nem is magabiztosságnak, hanem önbecsülésnek nevezik. Nathaniel Branden pszichológus szerint önbecsülésünk hat alappilléren nyugszik. Akkor szeretjük magunkat, ha : 

 1. Tudatosan cselekszünk és élünk, s nem fojtjuk el az érzéseinket
 2. Elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk
 3. Képesek vagyunk az irányításunk alatt tartani saját életünket
 4. Nem akarunk megfelelni másoknak, hűek maradunk meggyőződéseinkhez
 5. Vannak céljaink
 6. Hiteles életet élünk, vagyis gondolkodásunk, tetteink és érzéseink összhangban vannak.

A kérdés csak az, hogy mérhető-e ez az állapot.

A magabiztosságot mérő legismertebb teszt az 1965-ből származó Rosenberg Önértékelési Skála. Azóta több száz egyéb skála és teszt született a témában. A legérdekesebb változatok egyike Timothy A Judge-tól származik, aki 2002-ben alkotta meg csapatával az Alapvető Önértékelési Skálát. (CSES) Az alapvető önértékelés során a vizsgálat nem csupán az önbecsülésre, hanem három további területre is vonatkozik : az énhatékonyságra vagy arra, hogy mennyire cselekszünk határozottan különböző helyzetekben, a neuraticitásra, vagyis arra, hogy mennyire figyelünk a negatív aspektusokra és mennyire hagyjuk, hogy azok vezessenek bennünket, végül a kontrollhelyre, vagyis arra, hogy mennyire érezzük felelősek magunkat saját boldogságunkért vagy boldogtalanságunkért. 

Lássuk a tesztet. Mennyire igazak rád az alábbi állítások?  1-től 5-ig értékelhetsz.

(1 = egyáltalán nem igaz ; 5=teljes mértékben igaz)

 1. Bízom benne, hogy elérem a megérdemelt sikert.

 2. Időnként depressziósak érzem magam.

 3. Ha valamit megpróbálok, az többnyire sikerül is.

 4. Ha valami nem sikerül, értéktelennek érzem magam.

 5. Feladataimmal eredményesen meg tudok birkózni. 

 6. Néha az az érzésem, hogy elvesztem az uralmat a munkám felett.

 7. Összességében elégedett vagyok magammal.

 8. Tele vagyok kételyekkel a szakmai hozzáértésemmel kapcsolatban.

 9. Én irányítom az életemet.

 10. Úgy érzem, hogy a szakmai előmenetelemre nem vagyok befolyással.

 11. A legtöbb problémámmal megbirkózom.

 12. Vannak időszakok, amikor minden sötétnek és kilátástalannak tűnik. 

Add össze a kapott pontokat. 

A 2-es, 4-es, 6-os, 8-as, 10-es és 12-es állítás "fordított" értéket kap : az 1 pont 5-nek felel meg és fordítva, a 2 pont 4-nek és szintén fordítva, a 3 pont pedig változatlan marad. Ahhoz hogy megkapd a CSE értéket oszd el az összpontszámod 12-vel.

 < 3 = alacsony CSE érték   ;   3-4 = átlagos CSE érték     ;    > 4 = magas CSE érték

Értékelés : 

A magas CSE érték leegyszerűsítve azt jelenti, hogy hatalmas az önbecsülésük Az alacsony önértékelési zavarra utal. Az összehasonlító tanulmányok szerint a magas pontszámokat elérők többnyire a munkájukkal is elégedettebbek. Aki viszont alacsony értéket ért el, az jellemzően nem érzi jól magát a szakmájában. Akinél a munka és a magánélet egyensúlyban van, annak a CSE értéke is magasabb. Ugyanakkor nem találtak összefüggést a magas önbecsülés és a siker között. Ne feledjük tehát : a sikeres emberek ismertetőjegye nem a magabiztosság, hanem a kételkedés. Vagyis ne keseredjünk el, ha ezen a teszten "rossz" eredményt értünk el : annál a ténynél, hogy vannak bizonyos gyengéink, sokkal rosszabb, ha nem ismerjük fel azokat. 

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása