2 módszer, hogy ne okosan tűzz ki célokat

2019. január 31. 07:30 - Life Advisor

goals_clear_smart.pngMeglepett a cím, ugye? Valójában azonban nem lebeszélni akarlak arról, hogy átgondoltan tűzz ki célokat. Az "okos" itt most az úgynevezett SMART technikára vonatkozott, amelyről már olvashattál itt a blogomon is. Ha rákeresel a célkitűzés szóra a Google-ban, akkor bizonyára szembefogod találni magad ezzel a technikával. Azonban a SMART-al az a baj, hogy bonyolult lehet azok számára, akik nem használják ki a teljes folyamatot. Ráadásul sokan keresnek olyan módszereket, amellyel a lehető legegyszerűbb módon tűzhetnek ki célokat és valósíthatják meg az álmaikat. A jó hír az, hogy nemcsak egy ilyen módszer létezik. 

Míg a SMART minden bizonnyal a legnépszerűbb lehetőség, ha célkitűzésről van szó, választhatsz olyan lehetőségeket is, amelyek már szintén bizonyítottak és hatékonyan használhatóak a céljaid megvalósítására. 

Ha még soha nem hallottál a SMART módszerről, itt elolvashatod a korábbi posztomat >>>

Ha pedig már ismerted, akkor a következő két alternatív módszer megismerésével tovább bővítheted a célkitűzéshez és a sikereidhez szükséges képességeid.

1. Szimpla technika

Először is kezdjünk egy egyszerű lehetőséggel, a szimpla technikával. Ezt akkor érdemes használnod, ha úgy szeretnél célokat kitűzni, hogy időigényes folyamatokat kellene végrehajtanod. Elsősorban tehát arról van szó, hogy a célodnak azonnal adsz egy határidőt és megtervezed azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenned, hogy mindezt megvalósítsd. 

Ezzel a technikával olyan célokat határozhatsz meg, amelyeket most a leginkább el akarsz érni. Próbáld meg tehát elkerülni a (még) kissé homályos célokat mint a "Szeretnék pénzt spórolni." Legyél konkrét. "250.000Ft-ot akarok félretenni a következő nyaralásomra." Ez megkönnyíti, hogy pontosan megtudd, mit kell tenned érte.

Ezután jöhet az időkeret meghatározása. A kezdő dátum és a határidő is fontos. Figyelj arra is, hogy reális időkeretet adj meg önmagadnak. Végül pedig határozd meg, hogy milyen feladatokat kell tenned annak érdekében, hogy mindez megvalósuljon. A célok meghatározásakor hajlamosak vagyunk megfeledkezni a cselekvési tervről, de ez bizony elengedhetetlen lesz.

Ha teheted, akkor írd is le ezeket a lépéseket.Ha pedig elbizonytalanodsz a célodat illetően, akkor csak bízz a leírt lépésekben és menj tovább. 

2. CLEAR technika

Kicsit hasonlít a SMART technikához és egyre több ember próbálja ki, ennek pedig a CLEAR által felkínált rugalmasság az egyik legnépszerűbb oka.

Mi is az a CLEAR?

C - Collaborative - Együttműködés 

Kire van szükségem? Ki az én csapatom? Mire lesznek jók ezek a kapcsolatok?

L - Limited - Behatárolt

Meg kell húznod a határokat. Összpontosítanod kell. Tudnod kell, hogy mikor kezded és mikorra van szükséged az eredményre.

E - Emotional - Érzelmi

Szolgálja a nagyobb céljaim? Kielégíti az igényeimet? Jobbá tesz engem?

A - Appreciable - Jelentős

Melyek a mérföldkövek? Hogyan tehetjük még jelentősebbé a céljainkat?

R - Refinable - Rugalmas

Milyen egyéb lehetőségek és utak vannak? Változhatnak a körülmények? Változhatnak az eredmények?

Itt fontos megjegyezni hogy a CLEAR elsősorban olyan vállalkozások számára készült, ahol a csapatoknak együtt kell működniük egy konkrét cél elérése érdekében. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a privát életünkben nem alkalmazhatnánk. 

A célodnak időtartalmát és terjedelmét is korlátoznod kell. Más szóval képesnek kell lenned arra, hogy korlátozd a céljaidhoz szükséges időt és a célodnak elég konkrétnak kell lennie ahhoz, hogy megértsd mit kell megtenned érte.
A célodnak ezen kívül érzelmileg is kapcsolódnia kell hozzád. Valami olyan cél kell, ami számodra jelentős és aminek számodra van értelme. Végül pedig a célnak konkrétnak ám ugyanakkor rugalmasnak kell lennie és alkalmazkodnia kell az életedben történt változásokhoz.

+1 Ajándék : 

Bármelyik technikát is választod szívből ajánlom mellé a Life Advisor Évtervezőt, amelyből a saját példányod ingyenesen töltheted le ide kattintva >>>

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása