6 pszichológiai erő, amely meghatározza a sikert

2019. január 13. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-7525066-unsplash.jpgHogyan határozod meg a sikert? Ha pár évvel ezelőtt feltették volna nekem ezt a kérdést, biztosan azt válaszoltam volna, hogy a siker azt jelenti, hogy mindenképpen diplomát kell szereznünk, napi 8 órát kell dolgoznunk, feljebb kell haladnunk a vállalati ranglétrán, találjunk egy gyönyörű feleséget majd pedig együtt éljünk boldogan. Az önfejlesztési utazás kezdete óta azonban a definícióm megváltozott. Ma már úgy gondolom, hogy egyféle siker létezik méghozzá az, hogyha a saját feltételeid szerint tudod megélni az életed.

Nap mint nap számtalan ötlet, gondolat és hitrendszer van, amelyet megismerhetünk az általunk használt információk áradatából vagy pedig a körülöttünk lévő emberektől. Ha nem határozod meg, hogy számodra mit jelent a siker, akkor akaratlanul is elfogod fogadni azt, ahogy a társadalom a sikert definiálja. Felfelé fogsz mászni a létrán, amíg a csúcsra sem érsz, ott viszont megfogod látni, hogy rossz falhoz támasztották ezt a létrát. 

Miután tisztán látod az ideális jövődet, akkor használhatod az alábbi 6 pszichológiai erőt, amely meghatározza a sikered mértékét valamint azt a képességet, hogy hosszú távú motivációt kapj az álmaid megvalósításához.

1. Szabványok

A szabványok határozzák meg, hogy mennyire vagy hajlandó élni. A pénzügyi helyzetedtől kezdve a testzsír százalékodig minden a te szabványaidhoz tartozik. Nagy áttörés az a felismerés, hogy nem vagyunk önmagunk tökéletes példánya, hanem egy alacsonyabb verzió, akit viszont elfogadunk. 

Megérted, hogy kedveset fogsz tenni a sikereidért, de harcolsz folyamatosan, hogy ne sértsd meg a szabványokat. A szabványok úgy működnek, mint egy tudatalatti termosztát. Meghatározzák azon gondolatid, hogy vajon mit is érdemelsz meg az életben. A célok elérésének egyetlen módja, ha vitathatatlan szabványokká alakítod őket.

2. Gondolatok

Kutatások kimutatták, hogy a gondolataink meghatározzák a sikereinket is. 

Ha fix gondolkodásmóddal rendelkezel, akkor úgy gondolod, hogy a képességeid korlátozottak. Nem hiszel abban, hogy javíthatsz az életeden, mindenben kihívásokat látsz és veszélybe kerül az önérzeted is. A jelenlegi helyzeted megtartására összpontosítasz, nem akarsz növekedni és fejlődni.

Ha pedig növekedési gondolkodásmóddal rendelkezel, úgy gondolod, hogy a képességeidnek óriási lehetőségei vannak, hogy fejlesszenek téged. A kihívásokra lehetőségként tekintesz és sok időt fordítasz tanulásra és önfejlesztésre.

Az egyetlen módja, hogy sikeres legyél hogy a megfelelő gondolkodásmódot alkalmazod.

3. Energia

Az energia szó szerint a munkaképességet jelenti. A munka pedig éppen az a híd, amely segít eljutni onnan ahol most vagy, oda ahol lenni akarsz. Az energiaszinted meghatározza, hogy mennyi ideig vagy képes követni a mindennapi tevékenységeket a céljaid felé vezető úton.

A magas energiaszinted eléréséhez és fenntartásához ismerned kell az evés, alvás, testmozgás alapelveit. Sőt, nézd meg, hogy milyen eszközöket használsz a saját energiáid érdekében és amiből kell növelj, amiből kell csökkents.

4. Készségek

Egy bizonyos eredmény eléréséhez bizonyos készségekre van szükség. Gondold át, hogy milyen készségekre van szükséged, amelyek a jövőben is relevánsak lehetnek és mindennap dolgozz ezek fejlesztésén.

5. Vízió

A haladás remek dolog, de mindig felmerül egy fontos kérdés : mi a célod? A végcél látásával összetudod hangolni az erőfeszítésed és a céljaid. Jó lehetsz abban, ha cselekednek kell, viszont ha mindez nem oda vezet téged, amire vágysz, akkor el sem fogsz indulni.

A vágyaid és az álmaid mindig világosan kell látnod, ezért ha lehet, mindenképpen írd is le ezeket és naponta emlékeztesd magad rájuk.

6. A mesterelme effektus

Már tudod, hogy a hozzád legközelebb álló 5 ember átlaga vagy, de vajon így is éled az életed? Olyan barátaid vannak, akiket tisztelsz és felnézel rájuk, vagy még mindig csak barátokról beszélhetünk, mint évekkel ezelőtt? Elmondtad másoknak a törekvéseid? Ha nem, miért nem?

Ezek fontos kérdések, amelyre válaszolnod kell mert a kapcsolataid mélyen befolyásolják a jövődet. Tudatosan felveszed a körülötted lévő emberek szokásait, meggyőződéseit és gondolatmintáit. Ez az úgynevezett mesterelme effektus. Azok az emberek, akikkel körülveszed magad meghatározzák az életed irányát. Lógj együtt 5 milliomossal és te leszel a hatodik.

Bármit is jelentsen számodra a sikert az életed mindig a te szabályaid szerint kell megélned. Képzeld el az ideális jövőd, határozd meg az árát, fejleszd a figyelmed, majd pedig mindennap fizesd is meg az árat érte.

Miután felfedezed a fenti 6 pszichológiai erőt, amely tényleg a te érdekedben dolgozik, a sikerhez vezető út sokkal rövidebb lesz, mint gondoltad.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása