5 stratégia, ami segít sikeres döntést hozni!

2019. január 09. 07:30 - Life Advisor

vladislav-babienko-703701-unsplash.jpgBánkódtál már bármely döntés miatt, amit az életedben hoztál? Durva leszek, de úgy gondolom, hogy erre a kérdésre sokan válaszoltok igennel. Gondoljunk csak bele, ha valaki felkínálná nekünk, hogy visszamehetünk a múltba hogy rendbe hozzunk egy-két dolgot, akkor te vajon megtennéd? Természetesen ez csak egy fikció, hiszen a valóságban ilyen nem létezik. Mit szólnál viszont ahhoz, hogy ha már a kezdetektől megkapnád azokat a tippeket, amelyekkel biztosan sikeres döntéseket fogsz tudni hozni? Erről az 5 stratégiáról szól ez a poszt.

1. Lásd a jövőbeli önmagad

Hal Hershfield professzor évek óta tanulmányozta az emberek viselkedését és arra a következtetésre jutott, hogy ha az ember képes látni és vizualizálni a jövőbeli önmagát, akkor sokkal több alkalommal lesz képes arra, hogy sikeres döntéseket hozzon. 

A jobb döntések meghozatala érdekében tehát el kell képzelnünk, hogy az adott döntés, hogyan ha majd a jövőnkre. Ha képes vagy látni a döntéseid sikereit, akkor eszerint kell cselekedned, ha viszont bizonytalan vagy, akkor lehet jobb lenne egy másik gondolat után nézni.

2. Bontakoztasd ki a lehetőségeid

Sok döntés, azért lesz sikertelen, mert nem szánunk elég időt arra, hogy felfedezzünk több lehetőséget, nem kerestünk alternatívákat, nem mérlegeltünk. Mindez pedig költséges lehet számunkra.

Ha jó döntéseket szeretnél hozni, akkor érdemes széles körben kitágítani a lehetőségeid. Gyűjts össze több ötletet és alternatívát. Mindegyik mellé rendelj egy-egy pontszámot annak megfelelően, hogy melyik a legjobb szerinted. Ha segít, akár közeli barátoddal, családoddal is összedughatjátok a fejetek. A legmagasabb pontszámot kapott opció nyer.

3. Ne engedd, hogy az információ áradat elsodorjon

Igen, ez pontosan ellenkezője az előző pontnak, de ha belegondolsz akkor igenis van értelme. Hogyan juthatunk ilyen helyzetbe? Ez a bizonytalanság okozta elszántság miatt fordulhat elő. Egyszerűen megfogalmazva az agyunk feldolgozta a jelenlegi helyzetünket, amelyben kényelmetlenül érzi magát, így bármi áron megoldást akar találni. Ennek az egyik módja, hogy megpróbál azonnali döntésre kényszeríteni minket, kiválasztva egy véletlenszerű opciót a hatalmas információ áradatból.

Puff. Probléma megoldva, viszont az hogy ilyen elhamarkodott megoldást választottunk, nem feltétlen garantálja, hogy jól is döntöttünk.

4. Darwin okos volt, légy olyan, mint Darwin

És itt most egyetlen egy dologra gondolok Darwin esetében. Mit csinált Darwin, amikor döntést kellett hoznia? Fogott egy papírt és megnézte, hogy mi szól ellene és mi szól mellette. Ez megcsinálva minden opciónál, világosan látta, hogy melyik döntés az, amelyet meg kell hoznia, hiszen tisztában volt a döntésének előnyeivel és hátrányaival is.

5. Vallj kudarcot 

Persze csak gondolati szinten. Lisa Bodell egy remek gyakorlatot oszt meg a Kill the Company című könyvében, amely egyébként a vállalkozásoknak segít az innovációk és változások elfogadásában. A gyakorlat során megkéri a vezetőket, hogy képzeljék az összes lehetséges módot, amellyel a társaságuk csődbe mehet. Ha ezeket világosan látják, akkor dolgozzanak visszafelé, azaz próbálják meg kiküszöbölni ezeket a lehetőségeket, javaslatokkal, fejlesztésekkel stb.

Ezt a saját életünkbe is átültethetjük. Képzeljük csak el, hogy a ma meghozott döntésünk biztosan kudarcot vall majd a jövőben. Mit fogsz tenni a jobb eredmény elérésének érdekében?

 

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON! 

Motiváció & Inspiráció & Friss posztok egyenesen a hírfolyamodon!

komment
süti beállítások módosítása