5 lépés, hogy mestere legyél a networkingnek és a személyes márkádnak

2018. december 11. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-652551-unsplash.jpgA személyes márka és a networking szó hallatán a legtöbb embernek a hátán feláll a szőr. Gyakran ugyanis olyan dolgokra és tulajdonságokra asszociálnak, mint nyájas, seggnyaló, csak MLM rendszerben dolgozni képes ember. A rossz visszhang ellenére a networking - ha tényleg valódi kapcsolatok építésén alapul - az egyik leghatékonyabb eszköz a személyes márkád számára. Bemutatok 5 olyan lépést, amivel még inkább mestere lehetsz ezeknek a képességeidnek.

Miért nem csak bullshit a networking? Először is, ha hasonló gondolkodású emberekkel vagy együtt, hogy a legjobbaktól tanuljatok, akkor az kétségkívül az egyik legsikeresebb módszer, hogy mindannyian sikeresek legyetek.

A hálózatépítés pedig arra is alkalmat teremt, hogy hozzád hasonló emberekkel találkozol, ráadásul hasznos partnerségeket és együttműködéseket hozhatsz létre.

A sikeres és hiteles hálózatépítés azonban kemény munka. Azokat a munkákat fenntartani, amelyek motivációt nyújtanak és megalapozzák a közeledést más emberekhez, sok erőfeszítést igényel.

Nézzük mit tehetsz, hogy te is mestere legyél a networkingnek és a személyes márkádnak?

1. Találd meg a "Miért?"-ed!

Amint a bevezetőben is említettem a networkingről a legtöbb embernek negatív dolgok jutnak eszébe, ezért meg kell győződnöd arról, hogy a te céljaid nem ezekhez a negatív dolgokhoz illeszkednek.

Mielőtt bármibe kezdenél, meg kell értened mi is a hálózatépítés célja valójában, különösen személyesen neked mit jelent ez. Mi a végső célod ezzel? Miért csinálod?

Elsődleges célod a másoktól való tanulás és a tapasztalat csere? Együtt szeretnél dolgozni ezekkel az emberekkel? Befektetőket vagy üzleti partnereket keresel?

Teljes mértékben tisztában kell lenned azzal, hogy miért csinálod. A "csak úgy" vagy "mert jó buli" nem lesz elég. Habár azt mondtam, hogy a hálózatépítésnek valódi alapokon kell nyugodnia, előfordulhat, hogy az elején bukdácsolni fogsz csak azért például, hogy belekezdj egy beszélgetésbe. Nem kell eladnod magad semmilyen módon, de ha tisztában vagy a miérteddel, akkor egészen más hangsúllyal fogod tudni előadni a mondandód.

Gondolj csak bele. Elég nagy különbség van aközött, hogy megpróbálsz valaki csak azért kapcsolatot létesíteni, mert csodálod a munkáját és tanulni akarsz tőle és aközött, hogy beszélgetni kezdesz valakivel, akitől azt szeretnéd, ha befektetne a vállalkozásodba.

Tehát mielőtt bármibe belekezdesz, találd meg a miérted és gondolkodj el arról, hogy mindez hogyan változtatja meg a kommunikációd stílusát.

2. Végezz kutatómunkát!

Miután rájöttél, hogy mi a fő célod, hogy bejuss a hálózatépítés világába, itt az ideje, hogy kutatásokat végezz azokról az emberekről vagy vállalatokról, akikkel kapcsolatba szeretnél kerülni.

Lehet,hogy úgy gondolod, hogy már mindent tudsz róluk, de biztosan fogsz találni olyat, amiről még te sem hallottál. Szánj rá elég időt és győződj meg arról, hogy tényleg ismered azt, amit az illető csinál. Minél részletesebb dolgokat tudsz róla, annál nagyobb az esély a beszélgetésetek sikerére.

Találhatsz akár közös dolgokat is, amelyek szintén megkönnyítik a kapcsolat építését. Nézz szét a közösségi oldalain is.

Ha pedig netán arra jutnál, hogy te márpedig mindent tudsz az illetőről vagy a vállalatról, még mindig felfrissítheted a memóriád. Olvass róluk újra cikkeket, hallgass meg a podcastokat megint stb.

Ha hosszabb ideig szemléled őket, akkor új szemmel nézheted a munkájukat és talán te is más hozzáállást szerezhetsz. Ha bensőséges ismeretekkel rendelkezel azokról, akikkel ismerkedni próbálsz, számos témát fel tudsz ajánlani, amit közösen átbeszélhettek.

3. Légy ember!

Elég nagy az esély arra, hogy azokat az embereket, akikkel te is kapcsolatot akarsz létesíteni, már többen is kiszemelték maguknak. Lehet,hogy ez mégsem így van, de akkor is biztosítsd magad, hogy képes vagy ember maradni.

Ne viselj álarcot és ne próbálj meg olyan embernek mutatkozni, amilyen valójában nem vagy. Hidd el, hogy hamar kifog derülni, ha nem a valódi énedet mutatod.

Próbálj meg senkit sem úgy kezelni, mint üzleti kontaktot. Ez általában hideg és személytelen. A hálózatépítésnek nem az emberek használatáról kell szólnia, hanem segíteniük kell egymást, tapasztalatokat kell megosztaniuk és tudást kell cserélniük.

Ahelyett, hogy csak névjegykártyát szórnál szét mindenkinek, sokkal jobb, ha képes vagy emberi és barátságos kapcsolatot kialakítani. Amikor kapcsolatot építesz, próbáld meg úgy, mintha új barátot próbálnál szerezni.

Ne úgy kezdj egy beszélgetést, hogy " Na és mi a helyzet azzal a milliós üzlettel, amit tegnap nyélbe ütöttél?". Ehelyett inkább valami ilyesmivel nyiss : "Látam a LinkedIn profilodon, hogy szeretsz szörfözni. Én is szeretnék megtanulni szörfözni, van egy-két tipped számomra?"

Ahogy a beszélgetés halad, megfogod találni a megfelelő alkalmat, amikor a munkáról beszélhettek. Mindent a saját, megfelelő idejében.

És ki tudja, lehet, hogy tényleg legjobb barátok lesztek.

4. Ismerd a határaid!

Ez folyamatosan ismételni kell, de bizony tény : ismerd a határaid!

Néha egy-két kapcsolat nem jön létre, hiába is erőlködsz és teszel bele 110%-ot, vagy hiába is gondolod azt, hogy ez neked való és hasznos.

Ha nem jön létre, akkor nem jön létre és ezt el kell tudnod fogadni. Senki sem szereti a tolakodó embereket. Ha kiderül, hogy a te érdekeid nincsenek összhangban a másik féllel, a beszélgetés nem megy gördülékenyen, ne folytasd. Sétálj el! Ne légy durva, csak sétálj el!

Gondolj arra, mint a randik esetében. Némelyik bejön, némelyik nem. Nem azért mert bárki valami rosszat csinált, de ha nincs meg az összhang, holott te mindent megtettél, akkor ne küzdj feleslegesen, mert az mindkettőtök számára kényelmetlen lesz.

Annak elkerülése érdekében, hogy vesztegesd a saját és a másik fél idejét, a legjobb, ha nem később majd valamikor, hanem rögtön a beszélgetés végén megbeszélitek, hogy lesz-e folytatás vagy sem. Ha igen, akkor szuper, ha nem akkor is, hiszen ez lehetőséget ad arra, hogy találkozz olyan valakivel, akivel jobban működhet a kapcsolat.

5. Ápold a kapcsolataid!

Mindannyian ismerjük, hogy milyen nehéz olyan emberekkel tartani a kapcsolatot, akik nem a családunk vagy a közeli barátaink.  Az idő múlik, a múlt kapcsolatai pedig elvésznek. Mindez csak úgy megtörténik.

A kapcsolat megtartásának lényeges eleme a kommunikáció fenntartása. Olyan emberekkel alakítottál ki kapcsolatot, akiket csodálsz és akiktől tanulni szeretnél, nemde?

Szóval figyeld őket, mit csinálnak, mit mondanak és mire készülnek. Indíts el egy beszélgetést, amikor valami jó dolgot csinálnak. Például írnak egy jó cikket, piacra dobnak egy új terméket vagy bármi mást, ami miatt te felnézel rájuk és amitől izgatott vagy.

Emlékeztesd magad ezekre a dolgokra újra és újra. Kommentelj a posztjaik alá, küldj nekik üzeneteket és ne gondold, hogy ez idegesítő.

Miért fontos a követés és a kapcsolat fenntartása és miért nem szabad miatta szarul érezned magad? Alex Turnbull remekül megfogalmazta :

Sokan vonakodnak amikor a kapcsolatokat ápolni kell és utókövetést kell alkalmazni, mert úgy gondolják, hogy ez csak bosszantja a másik embert.  De mi van,ha nem bosszantod? Mi van,ha tényleg hasznos vagy számára?

Tehát győződj meg róla, hogy a kapcsolataidat folyamatosan ápolod. Menj biztosra és próbálj meg olyan eszközöket és tapasztalatokat is megosztani, ami segíthet a másik félnek.

Az illető bejelentette, hogy könyvet ír? Küldj egy e-mailt, amelyben bemutatod az egyik legjobb szerkesztő programot, amit most találtál, olvastál róla, vagy már használtál is.

Ha úgy gondolod, hogy elfeledkezel a kapcsolataidról, akkor használj határidőnaplót, vagy tervezőt. Írd bele, hogy XY-nak egy mailt írni vagy ezt és azt ajánlani Z-nek.

A személyes márka felépítése és a networking művészet és tudomány

Annak ellenére, hogy szerencsétlen hírneve van, a kapcsolatépítésnek nem kell hiteltelennek vagy ördögtől valónak lennie.

Hamarosan megérted, hogy a sikeres hálózatépítés valós, kölcsönös kapcsolatok létrehozásán alapul és hihetetlen eszköz lehet a tanuláshoz, tudás és tapasztalat megosztáshoz és üzleti lehetőségekhez, ha ezt szeretnéd.

Próbálj meg időt szánni arra, hogy kitaláld a végső célod, ami miatt networkingbe kezdesz. Ha nincs is meg 100%-ra, a hálózatépítés mindig biztos módja lesz annak, hogy nagyszerű kapcsolatokat hozz létre, amelyek akkor is hasznosak lehetnek, amikor egyáltalán nem számítasz rá.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása