5 figyelmeztető jel, hogy nem kellene elfogadnod az állásajánlatot!

2018. november 22. 07:30 - Life Advisor

rawpixel-798700-unsplash.jpgMire vállalkoztam? Ez az a kérdés, amit egyik alkalmazott sem akar feltenni magának. Sajnos egy rossz munkahely kiválasztása elég gyakori hiba, amit legtöbbször a fiatalok követnek el amiatt, hogy jobban fókuszálnak az állásajánlatra mint magára a beilleszkedésre. Azonban eme gyakori hiba, mármint a rossz munkahely kiválasztása, szintén elkerülhető. Ha felmerül benned, hogy elfogadsz egy állásajánlatot, akkor fuss végig ezen a listán és ha bármelyik jelet felismered inkább gondold át újra.

1. A feladatok listája növekszik, a fizetés nem

Jó párszor elolvastad a leendő munkaköröd feladataid és már fel is készültél hogy melyek azok a képességeid, ami miatt alkalmas lennél a munkára. Ahogy azonban az interjúztatót hallgatod a felelősségek és a feladataid listája növekszik, soknak már semmi köze az általad elképzelt munkakörhöz, azonban a fizetés továbbra is csekély.

Sokszor megtörténik, hogy a munkaköri leírás tartalmaz egy kiskaput is a munkáltató számára, jelezvén, hogy egyéb plusz feladatokat is elvárnak a munkavállalótól. Felmerül azonban a kérdés, hogy ez neked tényleg megéri-e illetve hogy a cég miért nem képes erre külön embert alkalmazni és miért zúdítanak ekkora feladat és felelősség mennyiséget egy emberre? Biztos, hogy ilyen munkahelyre vágysz?

2. Nincs képzési lehetőség

Amint sikerült elsajátítanod a munkaköröd feladatait és elmélyülni a részletekben a vállalatnak is érdeke, hogy fejlesszen téged a közös siker érdekében, különösen akkor ha fiatal munkavállaló vagy.  Ha úgy látod, hogy a cég arra fókuszál, hogy vagy úszol vagy elsüllyedsz és nem kínál fejlődési lehetőséget, akkor gondolkozz el, hogy ez a munkahely megfelel-e neked?

3. A pozíció elfogadása inkább egy nagy hátralépés

Mindig fontos megnézned azt is, hogy a pozíció mennyire képes beleilleszkedni a karrier céljaidba. Ha például a probléma megoldó képességeidet szeretnéd hasznosítani, de csak adminisztrációs feladatokat bíznának rád, ami valljuk be nem igazán összeegyeztethető a céljaiddal, akkor észre kell venned az egyértelmű jelet, azaz, hogy jelen pozíció elfogadása inkább visszalépés lesz, mint előrelépés.

4. Magas fluktuáció

A kollégák állandó cserélődése rossz vezetésre és/vagy mérgező munkahelyi környezetre utal. Mielőtt elfogadsz egy állásajánlatot kérdezd meg a munkáltatótól, hogy mi az, amit az alkalmazottak szerint fejleszteniük kellene. Ha nem tudja a választ, vagy bullshit választ kapsz, nézz más lehetőség után.

5. Senkit nem érdekelnek a hosszútávú karrier céljaid

Főleg a fiatal álláskeresők számára fontos, hiszen ők minél előbb feljebb szeretnének jutni a ranglétrán. Ha az interjún nem kérdezik meg tőled, hogy hol látod magad 5 éven belül, vagy mik a hosszútávú terveid, akkor ez később sem fog meg megváltozni és biztos, hogy zsákutcába futsz, ha elfogadod az állás.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

süti beállítások módosítása