Olvasd el, ha te is mindig elfoglalt vagy!

2018. november 06. 07:30 - Life Advisor

luke-stackpoole-576414-unsplash.jpgIsmerős valamelyik? Nincs időm. Túl elfoglalt vagyok. Sajnálom, bárcsak ott tudnék lenni, de tényleg nem lehet. Valószínűleg az elmúlt két hétben a te szádat is elhagyta valamelyik a fenti mondatok közül. Értem. Mindannyiunknak van munkája, feladatok, amiket elvállaltunk és amiket teljesítenünk kell. Dolgozunk a munkahelyünkön, elfoglaltak vagyunk otthon is, így az idő nagyon értékes lett számunkra. Biztos vagyok benne, hogy tényleg elfoglalt vagy és bizonyos dolgokra nincs időd, de azért írom ezt a posztot, hogy bemutassam, hogy több időd lehet, mint gondolnád.

Az idő, mint ürügy

Fogadok, hogy a "Sajnálom, de nagyon elfoglalt vagyok." mondatot akkor is használod, ha nem akarsz megtenni valamit : elvállalni egy projektet, találkozni valakivel vagy elmenni egy társasági eseményre. Ha azt mondjuk, hogy túl elfoglaltak vagyunk, egy remek kibúvót találunk, amely manapság alap alibi lett számunkra.

Ez ugyanilyen, mint anno gyerekként, amikor a barátod megkérdezte : "Hé, akarsz játszani?". Ha nem volt kedved, biztos te is azt válaszoltad, hogy : "Sajnálom, de a szüleim nem engedik." Édes! De valójában csak kiléptél egy kellemetlen szituációból és senkinek az érzéseit nem bántottad meg, mivel volt egy jó kifogásod.

Hazudsz magadnak

Most azonban, hogy felelősségteljes felnőttek vagyunk, nem használhatjuk a szüleinket ürügyként. Éppen ezért elkezdtük az időt ürügyként használni. Megértem, hogy nemet mondani nehezebb mint kimondani, hogy egyszerűen nem akarok elmenni XY bulijára, de ilyenkor elkezdünk önmagunknak is hazudni. Ha folyamatosan a "Sajnálom, de nincs időm." kifejezést használod amikor emberekkel vagy kényelmetlen helyzetekkel nézel szemben, akkor nem csoda, ha úgy érzed hazudsz önmagadnak.

Van időd

Van egy ötleted egy vállalkozással kapcsolatban, amit el akarsz kezdeni? Szeretnél végre rendszeresen eljárni edzeni? Szenvedélyesen rajongsz a könyvekért, de az elmúlt évben nem olvastál semmit? Ha a válaszod igen, csak még éppen nem jöttél rá, hogy hogyan csináld, mert nincs időd, akkor olvass tovább.

Hadd kérdezzem meg, mi történne akkor, ha valaki pénzt adna neked a vállalkozásod beindításához, vagy ahhoz, hogy rendszeresen eddz, vagy könyveket olvass, a munkaidődön kívül? Megtennéd?

Nos, a vicces dolog az, hogy hirtelen találnál rá időt, pedig a nap még mindig csak 24 órából áll. Az összes körülmény tehát ugyanaz, csupán a fontossági sorrend változott meg.  Hirtelen ( a pénz miatt talán) a saját magad számára fontos dolgok előnyt élveznek a közösségi média vagy a tv előtt.

Mindez a prioritásokról szól

A lényeg tehát nem az idő, hanem a fontossági sorrend. Ha a meditáció a fontosabb, akkor megtalálod rá az időt. (Úgy értem, mégis mennyire nehéz 15 percet találnod?) Ha az edzés volna a fontosabb, akkor egy órával korábban felkelnél és elmehetnél az edzőterembe.

Mindannyian elfoglaltak vagyunk. Mindannyiunknak van munkája és mindenkinek kell számlákat fizetni. Ha viszont ezt állandó kifogásként használod, hogy miért nem teszel meg dolgokat, akkor gyakorlatilag saját magad lövöd lábon. Megállítod magad olyasvalamiben, amit igazán akarsz.

Szállj le a telefonról

Mindezek tetejében szeretném felhívni a figyelmed, hogy mennyi időt töltünk a telefonunkkal. Nemrég néztem egy videót, ahol egy hölgy elmondta, hogyha 80 éves koráig mindennap 4-6 órát használná a telefonját, akkor ez azt jelenteni, hogy a 80 évből 20-t csak telefonálással töltött. Azért ez elég félelmetes.

Ehhez pedig még adj hozzá mondjuk 20-25 év alvással töltött időt és puff az életed fele már el is ment. 80 év soknak tűnhet, de hány évet használunk okosan?  A telefonjainkat nyomkodjuk, 2 nap alatt megnézzünk egy teljes tv sorozatot és elfelejtjük, hogy mennyire drága és korlátozott is az időnk.

Szóval megkérdezem : mivel fogod tölteni az időd?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása