Vezető vagy? 3 kérdés, ami segít megtalálni a választ!

2018. szeptember 20. 07:30 - Life Advisor

laptop-2561221_640_1.jpgVezetőnek lenni óriási felelősség. Az emberek azt várják tőled, hogy döntéseket hozz, irányítsd és támogasd őket és eredményeket érj el. Az igazi vezető pozitív jelenség tud lenni : alázatos, mégis magabiztos személy, aki inspirálja a körülötte lévőket. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy ők vezetők, pedig nem így van. Az emberek 80% úgy véli, hogy jobbak az átlagosnál és a saját vezetőjüknél, ami viszont kissé lehetetlennek tűnik.

 

Mit jelent a vezetés?

Sokan azt gondolják, hogy a vezető az, aki irányítja az embereket a munkában. Ez egyszerűen nem igaz. Az igazi vezetés azonban magában foglalja a harmonikus egyensúlyt a munkavállaló igényei és a vállalat igényei között. Ha csak a munkavállalók igényein lenne a hangsúly, akkor a vállalat nem lenne nyereséges. Hasonlóan ahhoz, hogyha csak a vállalat igényei kapnak figyelmet, az alkalmazottak távoznak.

Az igazi vezetők rendelkeznek azzal az öntudatossággal és stratégiai képességgel, hogy megértsék ezt a kényes egyensúlyt és megértsék a kulcsfontosságú kompromisszumok létrehozásában játszott szerepüket.

Lehetsz igazi vezető?

Bár számos különböző vezetési stílus és elmélet létezik, a vezetés néhány alapvető tényre osztható. A vezetőnek az érzelmi intelligenciájára van szükség ahhoz, hogy a nehéz és kényelmetlen helyzeteket kontrollálják, miközben másokat is ösztönözzenek a cselekvésre. Óriási különbség van aközött, hogy csak azt mondod magadról,hogy vezető vagy, vagy úgy is viselkedsz.

Ha szeretnéd megnövelni az öntudatosságod és kideríteni, hogy tényleg vezető vagy-e, akkor tedd fel magadnak ezt a 3 kérdést :

1. Szeretnél vezető lenni?

Igazságtalannak tűnhet, de a tapasztalat azt mutatja, hogy azok az emberek lesznek vezetők, akik egyáltalán nem akartak azok lenni. Ha vezető szeretnél lenni, akkor valószínűleg nem a vezetés megfelel aspektusára koncentrálsz, csupán olyas valami akarsz lenni, ami még nem vagy.

Az igazi vezetők természetüknél fogva jó vezetők, de nem vezetnek senkit. Az emberek egyszerűen csak megérzik a bizalmukat, tehetségüket és tanácsokat, útmutatást kérnek tőlük, önként és dalolva.

2. Vannak céljaid, vagy csak a hatalom érdekel?

Miért akarsz vezető szerepet vállalni? Csak a rangod miatt, vagy mert vannak eredeti ötleteid és céljaid, amelyeket megszeretnél valósítani egy csapattal? A vezetőknek általában nincs szükségük arra, hogy teszteljék vagy éppen elismertessék a teljesítményüket.

Ha azt hiszed, hogy a vezetőnek az a dolga, hogy megadja a megfelelő irányt és elvárja,hogy az emberek hallgassanak rá, akkor tévedsz. A valódi vezető cselekszik, mások pedig követik őt, mert bíznak benne és tisztelik. Nem ego csatáról van szó. A vezetőnek valódi céljai vannak.

3. Hajlandó vagy elvégezni a piszkos munkát?

Nem leszel vezető, hacsak ülsz és parancsolgatsz. A valódi vezetők alázatosak és semmilyen munka sem büdös számukra.

Tudni akarják, hogy mi történik a munkatársaikkal és segíteni akarják őket, amikor nehézségekkel küzdenek.Ha nem vagy hajlandó beszélni az ügyfeleddel, vagy a munkatársaddal amikor szükség van rá, akkor ne nevezd magad vezetőnek.

Öntudatos vezetővé válás

Hogyan érheted el? Talán nem akarsz vezető lenni. Talán mégis. Lehet,hogy még dolgoznod kell egy-két dolgon. Ami viszont tény : jó vezetőnek lenni nem könnyű. Azonban igazi vezetővé válni mindenki számára előnyös lehet. Ha határozottabb vagy, mint valaha, akkor elindulhatsz az igazi vezetővé válás útján. Ez pedig remek hír, hiszen valódi vezetőkre bizony nagy szükség van.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása