A világ legproduktívabb embereinek 5 szokása!

2018. szeptember 09. 07:30 - Life Advisor

waiting-410328_640.jpgÉrezted már úgy, hogy többet kellene, de nincs időd rá? Ilyenkor legtöbbször próbálunk kevesebbet aludni, kevesebb időt tölteni a szeretteinkkel, hogy megcsináljuk azokat a dolgokat, amelyeket szeretnénk. Bár az időgazdálkodásról már rengeteg cikk, könyv és film született, úgy tűnik, hogy manapság sokkal fontosabb, hogy megtanuljuk beosztani az időnket, mint valaha. Bemutatok neked 5 olyan szokást, amelyet a világ legproduktívabb emberei is alkalmaznak. Nem ígérhetek csodát, de garantálhatom, ha te is beépíted ezeket az életedbe, akkor sokkal produktívabb leszel, mint eddig bármikor.

1. A végcél legyen jelen az elmédben!

Ha olvastad Stephen Covey - A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című könyvét, akkor már ismerned kell a fenti szokást. Nincs semmi újdonság tehát, csupán egy emlékeztető, hogy mindennap kell, hogy legyen egy határozott célod, ahova elakarsz jutni.

Ha nem tudod hová mész, valószínűleg nem fogsz odaérni!

 A fenti Forrest Gump idézet is példázza a célok meghatározásának fontosságát. Ragaszkodj hozzájuk és lásd őket a szemed előtt.

2. Ne tölts sok időt az apró dolgokkal!

Az okostelefonok és a mai technológiának köszönhetően értékes időt töltünk az interneten, amivel legtöbbször az időnket vesztegetjük. Gyakran a jó szándék vezérel minket, utána akarunk nézni valaminek, tanulni, fejlődni akarunk, ismerőseinkkel beszélnénk, de gyakran több időt vesztegetünk el, mint amennyit szerettünk volna. Nem akarok senkit lebeszélni az okos eszközökről, inkább csak emlékeztetni szeretnélek, hogy használd őket mérsékelten.

Akkor, amikor vicces videókat nézegetünk, vagy egész nap a közösségi oldalakon lógunk, úgy érezhetjük, hogy nem voltunk elég produktívak. Ilyenkor viszont a főnökünket, a munkamennyiséget és minden egyéb dolgot okolunk ezért. Valójában azonban, mindenkinek arra van ideje, amire szeretné. Így tehát, ha legközelebb azon kapod magad, hogy nem végeztél valamivel időben, akkor gondold át, nem-e vesztegettél el túl sok időt apró dolgokkal.

3. Ismerd meg a produktív időszakod!

Az élet teljesen normális része, hogy a nap bizonyos időszakait energikusabbnak, produktívabbnak érezzük, ugyanúgy mint a hét napjai közül vannak jobb napjaink. A lényeg, hogy ismerd ezeket az időszakokat, így elkerülöd, hogy önsajnálatba kezdj, ha éppen nem érzed magadban az energiát.

Valójában azt az időszakot keressük, amikor a leginkább képes vagy teljesíteni. Találd meg ezeket az időszakokat, találd meg, hogy melyik nap vagy különösen a toppon és ennek megfelelően időzítsd a munkád.

4. Felügyeld hogy mivel foglalkozol!

Egyre több embernek vannak céljai az életben. De valahogy a munkánk természetéből adódóan úgy érezzük, hogy egy állandó mókuskerékben vagyunk és a feladataink soha nem érnek véget. A megoldás, hogy felügyeld, mivel foglalkozol. Az e-maileket és az egyéb információkat és technológiát mérsékelten kell használni.

Szervezz egy rendszeres időszakot az e-mailjeid olvasására és az egyéb szöveges üzenetek feldolgozására. Aztán állíts be automatikus üzenetet és ne fogadj semmilyen telefonhívást, kivéve ha nem halaszthatatlan. Ha nem tudod ellenőrizni, hogy mire fordítod a figyelmed, akkor nem leszel képes ellenőrizni, hogy mennyire voltál produktív az adott napon.

5. Legyen két listád a teendőidről!

A lehető legjobb szándékkal eltervezed a napod és készítesz egy listát a teendőidről, de valahogy úgy tűnik, hogy soha nem érsz a végére. Folytatod ugyanazt a listát egy hónapon keresztül, de a felsorolt feladatok csak részben teljesültek.

Legyen két listád. Az egyik a hosszú távú céljaid és teendőid tartalmazzák, a másik pedig az aznapi halaszthatatlan feladataidat.

A fenti 5 időgazdálkodási tipp, neked is segíthet jobban szervezni az életed. Próbáld ki őket te is. Végül is ki ne vágyna arra, hogy több ideje jusson a szeretteire,önmagára vagy a szórakozásra?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

A LifeAdvisort megtalálod a legnépszerűbb közösségi oldalakon is!

Likeold az oldalunkat a FACEBOOKON!

Kövess be INSTÁN is!

komment
süti beállítások módosítása