4 ok, amiért a sztereotípiák károsak

2018. szeptember 02. 07:30 - Life Advisor

heartsickness-428103_640.jpgA sztereotípia lehet negatív vagy pozitív, de még ha pozitív is van vele egy kis probléma. Klisé, ami által sokkal egyszerűbbé és egységesebbé degradál minden emberi lényt, mint valójában. Melyik sztereotípiát hallottad már? A szőke nők ostobák. Az ázsiaiak jók a matekban. A nők nem tudnak vezetni. Az ismert sztereotípiák listája a végtelenségig folytatható. De miért került a sztereotípiák használata az első helyre? Nos azért, mert ezzel képesek vagyunk szortírozni világunk sokszínűségét. De miért káros a sztereotípia?

Rengeteg módon tudjuk meghatározni magunkat : nemünk, állampolgárságunk, fajunk, stílusunk, szakmánk stb. alapján. A sztereotípiák azonban egyfajta szellemi gyorsaságot biztosítanak lehetővé téve, hogy különböző embereket értékeljünk anélkül, hogy személyes tapasztalatunk lenne velük kapcsolatban. Első pillantásra tehát a sztereotípiák egyszerűsítik és gyorsítják a dolgokat.

A sztereotípiák hasonlítanak az előítéletekre, hiszen korábbi felfedezéseken, történeteken, hallomásokon alapulnak. Megakadályozza, hogy elfogadjuk a különbségeket másokban. A sztereotípiák kizárólag ellenséges gondolatokat és érzelmeket képesek szülni, az esetek nagy többségében.

Mint minden mást az életben, a sztereotípiákat is tanultuk. Rendszeresen használjuk őket és a humoristák, tv-műsorok, filmek, könyvek és a popkultúra is segíti ezek terjedését. A legtöbb ember számára a sztereotípiák ártalmatlannak tűnhetnek, de kutatások kimutatták, hogy összességében negatív hatással vannak az emberekre.

A sztereotípiák hatalmas nyomást gyakorolnak a pszichénkre, ennek magyarázata, hogy képesek vagyunk kegyetlenül, igazságtalanul viselkedni. Ugyanígy jönnek létre a gyűlölet bűntények és a munkahelyi megkülönböztetések is. Amikor valakit a sztereotípia segítségével egy bizonyos "típusra" csökkentünk, megvetjük őket, elvesszük a lehetőségét annak, hogy megvizsgáljuk a különbségeiket.

Nem álszenteskedem én is elhittem már sztereotípiákat,de hozzáteszem rosszul is éreztem magam tőle. Aztán egy idő után észrevettem, hogy két okból gyártok sztereotípiákat :

1. Nem igazán akarom megismerni az illetőt és kérdéseket feltenni neki, hogy képet kapjak róla.

2. Meg akarom védeni magam, hogy el kelljen ismernem, a felvetéseim tévesek.

Amikor mentális hurokba kerülsz, emlékeztesd magad arra, hogy annyival több vagy, mint azok a címkék, amelyeket mások raknak/raktak rád. Olyan ember vagy, aki egyedülálló, csodálatos és olyan mint te, nincs még egy.

Nézzük tehát miért is rosszak és károsak a sztereotípiák?

1. Ítéletes elmével fogsz rendelkezni

A sztereotípiák, főleg a negatív sztereotípiák, negatív elmét fognak eredményezni számodra. Olyan, mintha egy fal kerülne eléd, amely megakadályozza, hogy meglásd másokban a jóságot, pozitív dolgokat. Mások diszkriminációja akkor következik be, amikor nem vagyunk hajlandóak a saját szemszögünkből nézni az eseményeket. Mielőtt megítélsz valakit vagy sztereotípiákat gyártasz gondolj arra, hogy mi mindannyian bonyolult és összetett lények vagyunk, és van egy múltunk, amely jelentősen formált minket. Amikor te erre még sztereotípiákat gyártasz, akkor úgy döntesz, hogy nem adsz esélyt arra, hogy az igaz embert ismerd meg.

2. Aláásod mások lehetőségeit

A kutatások kimutatták, hogy a teljesítmény és a viselkedés általában nagyban befolyásolja, hogy mások mit gondolnak rólad. Amikor elhiszel egy sztereotípiát valójában gyorsan ítélsz meg embereket és elfogadod őket olyannak, amilyennek te gondolod őket. Például, ha egy tanár azt gondolja, hogy egy visszahúzódó és csendes diák alkalmatlan az egyetemre, akkor ez megfog látszódni a tanár viselkedésén. Emiatt a diák, ha nem öntudatos, akkor elhiszi ezt, hiszen úgy fogja érezni, hogy a tanár nem hisz benne.

3. Megakadályozza az emberi kapcsolataid kialakulását/fejlődését

A két ember közötti intimitás csak akkor alakulhat ki, ha mindkét fél megbízik egymásban. Amikor azonban másokat sztereotípiákkal látunk el, akkor mindezt megakadályozzuk, mivel nem engedjük, hogy felfedje a hiteles énjét számunkra. Ha például elhinném a sztereotípiát miszerint minden szőke nő ostoba, akkor esélyt sem adnék arra, hogy randizzak egy szőke lánnyal, kérdéseket tegyek fel, jobban megismerjem és kiderüljön, hogy az elmélet hülyeség, ráadásul még a nagy őt is megtalálhatom benne.

4. A félelem alapú gondolatok elszigetelnek és bántanak minket

A szomorú iróniát az eredményezi az egészben, hogy a sztereotípiák leginkább azoknak okoznak fájdalmat, akik koncentrálnak rájuk. Olyan mi vs. ők állapotot eredményez, amely elszigeteli őket egymástól. Megtagadod azt a lehetőséget, hogy megismerj olyan embereket, akik képesek lennének javítani az életeden. A sztereotípiák a múltbéli kérdésekkel és történésekkel foglalkoznak és nagyon hamar kényelmetlen, depresszió jellegű tüneteket válthatnak ki belőlünk.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

 Kövess az Instagramon is! >>>

komment
süti beállítások módosítása