8 dolog, amiről felismerheted az arrogáns főnököt!

2018. augusztus 27. 07:30 - Life Advisor

business-3380350_640.jpgAhhoz, hogy sikeres vezető legyél, bizalomra, magabiztosságra van szükség. Mindez elengedhetetlen a kapcsolatok kiépítéséhez, ahhoz hogy az alkalmazottaid elvégezzék a munkájukat, te pedig hatékonyan építsd a vállalkozásod. Azonban néha a vezetők hamar átesnek a ló túl oldalára azaz az arroganciára.Nagyon szűk a határvonal eme két személyiség típus között. A magabiztos vezetők hisznek magukban, hallgatnak másokra és elfogadják mások nézőpontjait is. Nagyszerű csapatokat építenek, motiválnak másokat és mindez befolyásolhatja a pozitív vállalati kultúrát. Az arrogáns vezető azonban csak magával törődik és mindig azt hangoztatja, hogy csak neki lehet igaza. Ahhoz, hogy jó vezető legyél, az arrogancia és a magabiztosság közötti vonal mentén kell haladnod.

A sikeres vezetők mindig megfontoltak és alázatosak az alkalmazottaikkal való kapcsolatban. Azok a vezetők viszont, akik arroganciát mutatnak, nagyon hamar kárt okozhatnak önmagukban és a vállalkozásukban is. Ezenkívül persze a munkavállalók motivációja is csökkenni fog.

Tehát honnan tudhatják a vezetők, hogy mikor válik a magabiztosságuk, inkább arroganciává? Íme 8 jel, amiből felismerheted az arrogáns vezetőt :

1. Úgy gondolják, ők a legokosabbak

Az arrogáns vezetők megvannak győződve arról, hogy ők a legokosabbak az egész vállalkozásban. Ha valaki ellenkezik ezzel a véleménnyel, teljesen ignorálják őket. Arra támaszkodnak, hogy igazolni tudják ezt a meggyőződésüket.  Ezek a vezetők inkább megfélemlítik azokat a munkatársakat, akik nem értenek velük egyet. Ez alárendelt helyzetet teremt, mindez pedig akadályozza az innováció lehetőségét az egész szervezetben.

A magabiztos vezetők viszont visszajelzést kérnek a munkatársaktól, ügyfelektől és mindenkitől, akikkel együtt dolgoznak. Bíznak abban, hogy ezek a visszajelzések a saját javukat szolgálják és hajlandóak változtatni is, ha szükséges.

2. Nem hajlandók tanulni

Az arrogáns vezetők nemcsak okosabbak mint mások, de eszük ágába sem jut, hogy fejlesszék magukat és új dolgokat tanuljanak meg. Azt hiszik, hogy mindent tudnak és képesek sikeresen kezelni az üzletüket.

A magabiztos vezetők viszont keresik az újdonságokat, új dolgokat tanulnak és hajlandóak folyamatos önfejlesztésre időt, energiát és pénzt is áldozni. Tisztában vannak vele, hogy ez egy biztosan megtérülő befektetés lesz.

3. Nem ismerik el a hibákat

Az arrogáns emberek nem fogadják el a hibákat, viszont gyorsan megmutatják és rávilágítanak mások hibáira. Másokat hibáztatnak, ha valami nem úgy megy, ahogy kellene, nem vállalnak felelősséget a cselekedeteikért és a hibáikért, sőt bocsánatot sem képesek kérni.

A magabiztos vezetők alázatosak, könnyen beismerik a hibájukat, tanulnak belőle és mindent megtesznek, hogy többé ne forduljon elő ilyen. Sosem látják a hibát a gyengeségük jelének. Megértik, hogy nem tökéletesek, fejlődnek és ezáltal példaképpé válnak a munkatársak körében.

4. Nem képesek meghallgatni másokat

Nem figyelnek, nem hallgatnak, nem empatikusak. Csak és kizárólag a saját dolgaikkal foglalkoznak, hiszen az a legfontosabb, nem pedig az, hogy mi zajlik a munkatársak életében.

A magabiztos vezetők munkatársai azonban biztonságban érezhetik magukat, hiszen az ő vezetőik türelmesen, nyugodtan és empátiával képesek figyelni rájuk.

5. Hatalmas ego

Az arrogáns vezetők a szervezeti célok és a közös munka elé állítják a saját igényeiket. Nem hoznak olyan döntést, amely mindenki számára előnyös.

A magabiztos vezetők azonban elsőbbséget adnak a beosztottaknak, támogatva és inspirálva őket az üzleti célok elérésére. Segítenek másoknak a fejlődésben, legjobb tudásukat adják át, és motiválják a munkatársaikat, hogy a legjobbak legyenek.

6. Lekicsinylő szavakat használnak

Az arrogáns vezetők simán kimondják, hogy "Ez hülyeség!". Az arrogancia minden szavukban tükröződik és észrevehető. Felemelik a hangjukat beszélgetés közben, csakhogy bizonyítsák felsőbb rendiségüket és nem bánják,ha a beosztottakat megalázzák mások előtt.

A magabiztos vezető azonban tiszteli a beosztottjait és udvariasan kommunikál.

7. Bizonytalanság

Az arrogáns vezető bizonytalanságban él. Külső megerősítésekre várnak egyfolytában, ezért megpróbálják meggyőzni magukat, hogy ők a legjobbak. Ez arra készteti őket, hogy kritizálják a többieket és állandóan hibákat keresnek másokban.

A magabiztos vezetőnek nincs szüksége külső megerősítésre. Ismeri az utat, az úton halad és mutatja az utat.

8. Különbség a dicséretben

Az arrogáns vezetők állandóan magukról, a céljaikról és álmaikról beszélnek. Egyáltalán nem fognak soha nyilvánosan de még négyszemközt sem megdicsérni egyetlen alkalmazottat. A siker minden esetben csak rajtuk múlik, így a dicséret is csak nekik jár.

A magabiztos vezetők azonban nagyra becsülik mások munkáját és sikereit, egyenrangúként beszélnek a beosztottjaikkal és örülnek mások sikerének.

Magabiztosnak lenni anélkül, hogy arrogánssá válnánk egy olyan képesség, amit minden vezetőnek meg kell tanulni. Annak érdekében pedig, hogy soha ne ess át a ló túl oldalára, folyamatosan ellenőrizned kell magad. A legjobb módja, hogy vezetőként bizalmat szerezz, az alázat. Az alázatos vezető magas önbecsüléssel rendelkezik, motiválnak és inspirálnak, hogy jobbak legyünk.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

 Kövess az Instagramon is! >>>

süti beállítások módosítása