Csak akkor tudod megoldani a problémáid, ha látod őket

2018. augusztus 11. 07:30 - Life Advisor

Doboz technika

man-1253004_640.jpgA múlt hónapban egy közeli ismerősöm felhívott éppen egy olyan időszakában, amikor rengeteg problémával küzdött. A vállalkozása lelassult, a pénze elfogyott, a felesége a nyolc éves kislányukkal együtt elhagyta, ő pedig újra elkezdett inni. Az elmúlt heteket pedig egyedül töltötte egy sötét házban. A helyzet kezdett elviselhetetlen lenni. Emiatt nem coachként, hanem barátként beszéltem vele és javasoltam neki egy technikát, ami segít tisztázni, szembenézni és megoldani a saját problémáid.

Amit az évek során tapasztaltam, hogy amikor egy problémával szembesülök az életben, akkor sokkal kevésbé fáj, ha eltudom távolítani az összes szart, mintha azonosíthatatlan érzelmekkel és gondolatokkal kellene szembenéznem. Ez lenne a doboz technika.

1. Rajzold meg a dobozokat!

Fogj egy papírlapot és rajzolj egy magasságba 3 egyforma dobozt, hogy biztosítsd, hogy egyik sem jelentősebb a másiknál, majd pedig kezd el felcímkézni őket : család ; munka ; boldogság

A dobozok pusztán tárolók azoknak a gondolatoknak és érzelmeknek, amelyek felmerülnek bennünk, amikor a problémával foglalkozunk. Ez a technika lehetővé teszi, hogy kizárj minden más zavaró tényezőt.

2. Kezd leírni a szavakat!

Kezdj leírni bármilyen szót függetlenül attól, hogy mennyire logikátlan sorrendben érkeznek, miközben a problémára gondolsz. Ahogy megjelennek ezek a szavak, írd őket a megfelelő dobozba.

Például, amikor ezt a technikát közösen csináltuk az ismerősömmel ezek jutottak eszébe : "a feleségem elhagyott" vagy "vesztes vagyok".  Valójában még rengeteg szó és gondolat eszébe jutott, mielőtt befejeztük volna. Mindegyiket beletettük a megfelelő dobozba. Például a "feleségem elhagyott" bekerült a család dobozba, a "vesztes vagyok" pedig a boldogság dobozba.

Nem kell tökéletesen minden dobozt kitöltened, hiszen egy üres doboz éppen olyan jelentőséggel bír, mint egy másik, ami szinte már túlcsordult az érzelmektől és a gondolatoktól.

FIGYELEM! Előfordulhat, hogy az elméd azt fogja mondani ezekre a random szavakra, gondolatokra és érzelmekre, hogy nincs értelmük, hülyeségek, nem jelentenek semmit. Ez lehetséges is, de a káosz és a nyüzsgés, ami a fejedben van, csak így tud kiszabadulni. Ne elemezd ezeket a dolgokat, csak írd le őket.

3. Tedd félre!

Ha befejezted, tedd félre ezt a papírt és hagyd magára legalább egy napig. Amikor az elméd készen áll rá, elő fogja szedetni veled. Velem is hasonlóan történt, amikor legutoljára alkalmaztam ezt a technikát. Körülbelül már 2 hetet tölthetett a könyvespolcomon a papír, amikor egyszer csak ténylegesen a szemem elé került és dolgozhattam vele. Ezek után már könnyebb lesz megoldani a problémákat, hiszen képes leszel látni a fától az erdőt.

Találd meg a megoldáshoz vezető kulcsot!

A probléma megoldásának kulcsa valószínűleg végig a szemed előtt volt, csak értelmetlen gondolatok és érzelmek eltakarták. Ezekkel a kulcsokkal pedig képes leszel megfelelő ajtókat kinyitni és új lehetőségeket hozni az életedbe. Az említett ismerősömnek is sikerült jó pár ajtót kinyitni, a felesége és a lánya visszaköltöztek, az üzlete pedig kezdett fokozatosa újra beindulni.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

Kövess az Instagramon is! >>>

komment
süti beállítások módosítása