Miért olyan könnyű fájdalmat okozni valakinek, akit szeretünk?

2018. július 15. 07:30 - Life Advisor

girl-3394947_640.jpgEz a felfogásunkról szól és arról, hogy túl gyakran látjuk magunkat az elvarázsolt tükörben. Mindenki, aki szereti a másikat, érzékeny az érzelmi vagy szóbeli visszaélések valamilyen formájára a szeretet tükrén keresztül. Az erős érzelmi kapcsolatok valójában a belső énünk tükörképein keresztül formálódnak. Azt tanuljuk meg, hogy mennyire vagyunk méltóak a szeretetre, mennyire értékes a szeretetünk másoknak, mindezt csak és kizárólag a szeretteinkkel való kölcsönhatások révén.

A kisgyerekek soha nem kérdőjelezik meg a szüleiktől kapott benyomásokat. Nem értik meg, hogy az anyuka miért olyan kritikus és stresszes, ahogy azt sem, hogy az apuka miért dühöng állandóan. Nem tudják, hogy lehet, hogy csak rossz napjuk volt vagy épp egy - a saját gyerekkorukból hozott - rossz mintától próbálnak így megszabadulni. Ehelyett, amikor a kisgyerek a szülei miatt negatívan érzi magát, gyakran saját alkalmatlanságuknak és méltatlanságuknak tulajdonítják a kialakult helyzetet.

Tegyük fel, hogy a testképünket egy elvarázsolt tükör alapján alakítjuk ki, ami a csípőnket totál felnagyítja és úgy nézünk ki, mint egy jól fejlett elefánt. Ezután azt gondolod, hogy nagy bajban vagy, amin semmilyen táplálék kiegészítő vagy testmozgás már nem segíthet. Ha ezt a negatív képet befogadod, akkor a valós tükörben látott képpel kapcsolatban is bizonytalan leszel. Ebből származik például az is, amikor a valójában csont és bőr ember, a tükörbe nézve zsírpárnákat lát magán. Persze nem kell étkezési zavarokkal rendelkezni ahhoz, hogy mást láss a tükörben. Ha gyerekkorodban folyamatosan azzal szajkóztak, hogy túl sovány és vékony vagy, felnőttként is ezt fogod magadon látni, még akkor is, ha az egészséged szempontjából tökéletes alakod és testsúlyod van.

Amikor azonban a fizikai megjelenésről beszélünk, szerencsére több lehetőségünk van arra, hogy ezen javítsunk. Kezdhetünk akár rögtön az önszeretettel, amelyhez 30 tippet találsz ide kattintva.

A szeretetnek azonban nincs más tükörképe, csak az, amit mi kapunk az általunk szeretett embertől. Ha az alapján ítéled meg, mennyire vagy szerethető, egy olyan ember tükörképe alapján, aki nem képes fájdalom okozása nélkül szeretni, akkor az negatív kihatással lesz rád, úgyis mint szerető és mint szerethető ember.

Ahogy öregszünk, egyre csökken az ösztönünk, hogy elhiggyük a szeretteink által visszatükröződött magatartásokat, de ennek ellenére továbbra is aktív marad bennünk ez az ösztön.

Valószínűleg ha egy idegen azt mondaná, hogy zöld hajad van, nem is foglalkoznál vele. Azonban,ha ugyanezt a párod vagy valamelyik szeretted mondja, akkor rögtön a tükörhöz rohannál. Nagyobb valószínűséggel hiszünk ugyanis a szeretteink által kimondott kritikáknak.

Alapjáraton úgy gondoljuk, ha a partnerünk elégedetlen, akkor velünk van valami baj és a védekezés részeként szükségünk van haragra vagy neheztelésre.

Egy részünk képes ugyan elfogadni ezeket a hibákat a szeretet tükrében még akkor is, ha tudjuk, hogy a szerettünk torzítja, hogy kik is vagyunk valójában. Lehet, hogy nem értünk egyet ezzel a hibával, de kétségkívül találunk mi is önmagunkban egy hibát, amit meg kell védenünk. A szeretet tükrében rejlő rejtett nyomás az, hogy a sikeres és erőteljes emberek ugyanolyan sebezhetők, mint bárki más.

Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a szeretet tükre a pozitív dolgokat is tükrözi. Ha gyerekként azt a nevelést kaptad te is, hogy csodálatos és szeretetreméltó személyiség vagy, akkor saját magadról is reálisabb képet fogsz tudni kialakítani egy kapcsolatban. Ennek ellenére előfordulhat, hogy szomorú és csalódott leszel, de mindig tudni fogod, hogy tehetsz az érzelmi állapotod javítása érdekében. A szomorúságod tehát rövid életű lesz, és hamarosan lépéseket teszel azért, hogy értékesnek érezd magad. A szeretet tükre energiát generál, amikor értéket tükröz, éppúgy, ahogy energiát pazarol, amikor nem.

Azokban a kapcsolatokban ahol rengeteg a verbális visszaélés, a tükör többnyire hibákat és hibákat tükröz kritikával,szarkazmussal és haraggal. Mindenki a családban összekapcsolja a funkció értékét a teljesítmény értékével. Egy idő után pedig azt fogod hallani, hogy "ha nem teszed azt, amit akarok, akkor nem tudlak értékelni, vagyis nem érdemes szeretni téged". Ez fog visszatükröződni az életedbe.

Miért sértjük meg azokat akiket szeretünk? Hibáztatjuk a tükröt!

A szomorú vagy gyakran rosszul viselkedő gyerek, azt éreztetheti a szülőkkel, hogy csődöt mondtak. A dühöngő, elutasító szülő, azt éreztetheti a gyerekkel, hogy nem méltó a szeretetre. Egy zavaró, igénytelen vagy ellenséges partner, azt éreztetheti, hogy értéktelen vagy és senki nem fog szeretni.

Elmondható, hogy a sértődést és a haragot arra használjuk, hogy megbántsuk vele a szeretteinket. Nem azért, ahogy ők viselkedtek velünk, hanem a saját magunk negatív tükörképét nem tudjuk máshogy leküzdeni. Meg akarjuk támadni a tükröt, mert nem vagyunk hajlandóak gondolkodni.

Ennek megváltoztatásához, azt javaslom, hogy okozz fájdalmat senkinek azért, hogy ezzel büntesd őt. Ehelyett tanulj meg cselekedni és változtatni a saját magad és belső hozzáállásodon. Mindez egy mélyebb önismerethez vezet téged, amely több együttérzést fog számotokra biztosítani. Szerethetsz fájdalom nélkül, de csak akkor, ha észreveszed a haragot, mint a gyógyulás jelét és javítás idejének kezdetét, ahelyett, hogy büntetnél vele.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

komment
süti beállítások módosítása