6 nagyszerű módszer a fáradtság leküzdésére és megelőzésére

2018. június 01. 07:30 - Life Advisor

depression-2912424_640.jpgGyakran érzed úgy, mintha hihetetlenül fáradt lennél egy átlagos munkanap után? Nemrég egy rövid ideig a teljes kimerültség határait súroltam. Körülbelül 2 hétig azon szenvedtem, hogy hogyan tudnám nyitva tartani a szemem. Valószínűleg sok dolog jött össze egyszerre az életembe, ami miatt így alakult, de ilyenkor az ember megpróbál megoldásokat keresni. Fáradtságban szenvedni mindannyian szoktunk, különösen akkor, ha a nappalok és az éjszakák is nehezek számunkra. Tehát fontos, hogy le tudjuk küzdeni a fáradtságunkat vagy még jobb, ha lehetőségünk van megelőzni a fáradtságot.

1. Igyál sok vizet!

Erről már sok ember hallott ugyan, de mégis sokan küzdenek még azzal, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot (lehetőleg természetesen vizet) fogyasszanak. Testünk körülbelül 80%-a víz. Az méreganyagok nagy részét kiüríti a testünkből, hidratál és egészséges állapotban tartja a testünket.

Az ajánlott napi folyadékbevitel 6-8 pohár naponta, de mivel minden ember más, természetesen ez változhat. Fontos,hogy ne egyszerre (mondjuk a nap első felében) akarjuk letudni az egész napra ajánlott folyadékbevitelt, hanem találjuk meg a megfelelő elosztást.

2. Szedj vitamint!

A vitaminhiány gyakran megjelenik a fáradtsággal kapcsolatban. Normál esetben a B12, a D és a vas hiánya az, ami fáradtságot okoz, ezért érdemes vérvételre menni, hogy kiderítsük tényleg szükségünk van-e pótlásra.

Mindaddig amíg egészségesen táplálkozunk valószínűleg nem lesz probléma, de nem mindig egyszerű a szervezetünk számára szükséges összes vitamint az étrendünkkel bevinni, ezért érdemes multivitamin tablettákat szedni.

3. Aludj eleget!

Gondolom ez nem meglepő tanács. Nem arról van szó, hogy túl aludd magad (tényleg van ilyen) mert az csak csorbítja a produktivitásod. Ez is természetesen ember függő, van akinek 8 óra alvás után is fáradtak, van akinek pedig csupán 6 óra elegendő. A trükk az, hogy meg kell találnod, hogy számodra mennyi az ideális alvásidő, amellyel napközben is energiád marad.

4. Mozogj rendszeresen!

Annak ellenére, hogy a túl edzés szintén kimerültséghez vezethet, ugyanez a helyzet akkor is, ha nem mozogsz egyáltalán. A rendszeres testmozgás egészséges és az izmaidat erősíti. Segít a stressz enyhítésében is, ami valójában szintén lehet a fáradtság és a kimerültség oka. Tehát a testmozgás bevezetésével megakadályozhatod a fáradtságot. Nem arról van szó, hogy naponta több órákat kellene edzened, már heti 3-4 alkalommal 45 perc bőven elegendő.

5. Ne erőltesd túl a szemed!

A mai világban a legtöbb munkahely megköveteli, hogy egész nap a monitort bámuljuk. A fáradt szemek pedig fáradtságérzést és sokszor fejfájást is okoznak. Ha neked is olyan munkád van, hogy a képernyő előtt kell ülnöd, figyelj arra, hogy rendszeresen tarts szüneteket és ne csak görnyedj a monitor előtt. Óránként 10 perces szünet elegendő és sokat segíthet. A másik dolog, hogy ne felejts el rendszeresen pislogni, sőt ha szükséges műkönnyet is alkalmazhatsz.

6. Étkezz egészségesen!

A megfelelő étkezés nyilvánvalóan fontos, mivel ez az, ami megadja neked az energiát, hogy elvégezhesd a munkád. Ha rossz étvágyad van, esélyesebb, hogy kevesebb energiád lesz a nap folyamán. Ha csak kávén és energiaitalon élsz, akkor romlani fog az energiakészleted és ezt előbb-utóbb érezni fogod.

Ha már itt tartunk a rengeteg kávéfogyasztás nem megoldás a fáradtságra. A fáradtság hatással lehet arra is, hogy többet eszel, annak pedig az lesz a vége, hogy teleeszed magad és a tv előtt fekve töltöd a napot.

A kiegyensúlyozott étrend részeként fogyassz elegendő gyümölcsöt és zöldséget is.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon!

komment
süti beállítások módosítása