Találd meg a miértjeid a karrieredben is!

2018. május 18. 07:30 - Life Advisor

agreement-3399518_640.jpgAmikor coaching során tanácsért fordulnak hozzám az emberek a karrierjük újraindításának érdekében, mindig ugyanaz az első és legfontosabb kérdés : Miért akarsz visszamenni a munkába? A munkához sokféleképpen lehet visszatérni. Mindez attól függ, hogy mi a te személyes motivációd mindehhez. A coachingok során kiderült, hogy alapvetően két motiváció létezik : az egyik az anyagiak, a másik pedig az önmegvalósítás. Legtöbbünket szerencsére mindkettő motivál, de mindig van egy elsődleges motiváció.

Általánosságban elmondható, hogy azok az emberek, akiket a pénzügyek motiválnak, valami életbeli válság miatt (válás, elbocsájtás, egészségügyi gondok és hasonló) vagy pedig a múltban nagy pénzügyi áldozatot tettek, ami miatt most jövedelmet kell termelniük.

Azokat pedig akiket elsődlegesen az önmegvalósítás motivál általában pozitívabb anyagi helyzetben vannak, viszont a jövőjük szempontjából igyekeznek mindent elkövetni a siker (főleg a karrier terén) érdekében.

Mit tegyünk, ha az elsődleges motivációd az anyagiak?

1. Határozd meg a leggyorsabb utat, hogy visszatérhess a munkához!

Ez azt jelenti, hogy visszatérsz ahhoz a munkaterülethez, amelyhez korábban már volt tapasztalatod. Esetlegesen visszatérhetsz a régi cégedhez illetve tudathatod mindenkivel,hogy éppen új munkahelyet keresel.

2. Kérj segítséget!

A munkakeresés időigényes folyamat és ha mindig az apró-cseprő dolgokkal foglalkozol, akkor kevés időd marad a munkakeresésre összpontosítani. Kérj segítséget az ismerőseidtől, ha bármilyen segítségre van szükséged, illetve felkereshetsz fejvadász cégeket is, akik szintén segítenek a számodra megfelelő munkahely megtalálásában.

3. Legyenek hosszútávú terveid!

Mialatt munkahelyet keresel érdemes hosszútávra tervezned. Ha például jövedelmezőbb munkát szeretnél, tervezd meg, hogy mit kell ahhoz tenned. Mit tehetsz az új munkahelyed első 90 napjában, hogy magasabb pozícióba kerülj? Fontos, hogy megtervezd mit vársz el az új munkahelyedtől.

Mit tegyél, ha az elsődleges motivációd az önmegvalósítás?

1. Fedezd fel a lehetőségeid!

Mit is szeretnél valójában csinálni? Ehhez én azt szoktam javasolni, hogy írj magadnak egy listát, hogy milyen munkát próbálnál ki szívesen, szerinted miben éreznéd jól magad. Készítsd el a listát és másnap nézd át és húzd ki azokat, amelyeket újra átolvasva a listát nem csinálnál nagy lelkesedéssel. Túlzás, de fontos eldöntened, hogy inkább kazánkovács lennél vagy team leader. Ha már megvan, akkor érdemes keresned olyan embereket, akár barátok, akár ismerősök, akik már betöltik az általad kiszemelt pozíciót,munkakört, hiszen valós tanácsokat kaphatsz tőlük.

2. Adj magadnak határidőket!

Lásd világosan az összes mérföldkövet, amelyet a karriered területén megterveztél. Fontos, hogy tedd a szeretteid számára is egyértelművé, hogy te most a karriereddel foglalkozol és ehhez időre van szükséged és kéred a megértésüket. Szabj határidőt mindenre és folyamatosan vizsgáld meg a fejlődésed.

3. Ne tétlenkedj!

Olyan világban élünk, ahol nem kell engedélyt kérnünk ahhoz, amit szeretnénk megvalósítani. Ez igaz arra is,hogy bármilyen munkát végezhetünk, amit szeretnénk. Ha nem fontos a gyors bevétel, akkor nézz körül hogy mi az a munka amivel hozzájárulhatsz a saját magad és a világ jólétéhez is. Ezek a tevékenységek ugyanis kiterjeszthetik a kapcsolataidat és hatalmas tapasztalatot is nyújtanak számodra, legyen szó politikai munkáról, önkénteskedésről stb. Fontos azonban, hogy ha a hosszútávú célod az, hogy legyen bevételed is, akkor ne hagyd, hogy ezek a lehetőségek minden idődet felemésszék.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a www.facebook.com/lifeadvisorhungary oldalon! 

komment
süti beállítások módosítása