9 tipp, hogy az álommunkádnál landolj!

2018. április 18. 07:30 - Life Advisor

desk-2837995_640.jpgA karrierstop - történjen életünk bármely szakaszában - negatívan befolyásolja önbizalmukat is.Képzeld el,hogy milyen hatással van rád, amikor nem sikerül előrelépned a jelenlegi munkahelyeden, sőt úgy tekintenek rád, mint az utolsó emberre az egész cégnél. Az is előfordul, hogy a kemény munka ellenére nem tudsz előrelépni, ami viszont negatívan befolyásolja az önbizalmad és a munka során szükséges motivációdat is. Ismerős? Nem vagy egyedül, viszont a munkahelyi boldogtalanság, nem kell, hogy az életed valóságává váljon. Nézzünk meg 9 tippet, amely segít motivációt szerezni és a végén megszerezheted az álommunkád!

 1. Kutass a lelkedben!
  Ennek mi a lényege? Nos, valójába egy öntudatos folyamat indul el. Ez ugyanis a legjobb alkalom, hogy magadba nézz és felfedezd, mi tesz boldoggá a karrieredben. Sok ember ugyanis azt a karriert űzi, amit a szülei elvártak tőle vagy éppen amit a társadalom meghatároz (például legyél ügyvéd, mert azok jól keresnek).
  Az igazi boldogság sokféleképpen jelentkezhet, a legfontosabb azonban az, hogy olyan karriered legyen, amely boldoggá tesz.
  Mire érdemes figyelmed a lelkedben való kutatás során?
  1. Személyiség : A legtöbben nem veszik észre, hogy bizonyos munkahelyet, bizonyos személyeknek  terveztek. Nem biztos,hogy egy olyan ember, aki nem szeret emberekkel foglalkozni, kiemelkedő sikereket érhet el HR-sként. Viszont egy nyitott,emberszerető ember akár csoportvezetőként is jól teljesíthet.
  2. Boldogság : Van, hogy a karrier céljaidat át kell váltanod a saját boldogságod érdekében.
  3. Teljesítmény : Légy őszinte magadhoz! Mennyire teljesítesz jól jelenleg? Újra elköveted ugyanazokat a hibákat? A fejlődés egyetlen módja a hibák áttekintése és a jövőben való megismétlődés 0-ra redukálása.

   Ahelyett tehát,hogy külső válaszokat keresnél, keresd elsőként magadban a válaszokat.
 2. Kérj visszajelzést a felettesedtől!
  Különbség van a munka aközött a munka között,amit szeretnél és amit valóban megkaphatsz. A felettesed a megfelelő személy, hogy visszajelzést adjon számodra, hogy alkalmas vagy-e az új pozícióra. A családtagoktól vagy barátoktól érkező tanácsok csábítóak ugyan, de meghosszabbítják a sikeredhez szükséges időt. Egy vezető azonban, sokat dolgozik veled együtt így konkrét példákat tud bemutatni az erősségeidre és a gyengeségeidre.
  Persze készülj fel arra, hogy a visszajelzés lehet,hogy nem fog tetszeni, viszont hosszú távon nagyon sokat segíthet. Az is előfordulhat, hogy a vezetődnek nincs ideje arra,hogy leüljön egy-egy alkalmazottával és fejlessze őt, kivéve,ha ez nem befolyásolja a munkája teljesítményét.
  Légy proaktív és kérj negyedéves találkozót, hogy nyomon kövesd a saját fejlődésed. Ez segít megkapni azt az érzés, hogy igenis te irányítod a sorsod a karrier területén is.
 3. Hozz létre eszközöket az énmárkád érdekében!
  Mire gondolok? Egy folyamatosan frissített LinkedIn profil, egy az iparágadnak megfelelő névjegykártya,referencia levelek olyan emberektől,akiknek közvetlenül rólad van tapasztalata vagy akár egy 30-60-90 napos terv a HR-nek, hogy mit tudsz nyújtani a cégnek 30-60-90-napos periódusok alatt. Ezeket az eszközöket nyugodtan használhatod arra,hogy segítsen új munkát szerezni.
 4. Tekintsd át az eddig elért sikereid és a teljesítményed!
  Ezt akár kitűzheted a faladra, hogy mindig szem előtt legyen. Ennek eredményeként jobban érezheted magad,hogy mennyi mindent tettél már le az asztalra. Mi lehet ezen a listán? A kapott díjaid, egy új ház megvásárlása, egy tanfolyam/továbbképzés elvégzése, új munkahely megszerzése stb. Ezt akár a karriered csúcsán vagy épen egy karrier változás elején is felhasználhatod.
 5. Segítsd az új alkalmazottakat!
  A legjobb módja,hogy magabiztos személlyé váljunk, ha más emberek életében is képesek vagyunk pozitív változásokat létrehozni. Ha részt veszel egy mentor programban, vagy segíted az új munkatársaid karrierjét, te is jobban fogod érezni magad, illetve ők is jó szívvel gondolnak rád, hiszen segítetted az ő útjukat is. Ez a segítség nyilván a felettesed figyelmét is megragadja majd.
 6. Lógj ki a sorból!
  Nem fogsz tudni kilógni a sorból,ha beállsz az online munkát keresők közé. A titok,hogy előrelépjünk nem más, minthogy kilógunk a tömegből. Hogyan? Indíts egy csoportot a LinkedIn,és csatlakozz hasonló emberekhez.Ha szakember vagy, indíts blogot.Írj egy e-bookot, egy olyan megoldással, ami az iparágadra jellemző problémát orvosol. Időként olyan dolgokat kell megtenned, amit mások nem hajlandóak megtenni.
 7. Szerezz inspirációt!
  Olvasd el olyan emberek életrajzát,karrier történetét,akik nagy sikereket értek el karrierjük során. Itt például azt is megfigyelheted,hogy ezek az emberek, hogyan küzdöttek meg egy-egy felmerülő problémával. Nem csak a gondolkodás módod fog megváltozni, de önbizalmat is kapsz.
 8. Bízz az utazásban!
  Olyan társadalomban élünk, ahol az ember az eredményt egyik napról a másikra várja. Neked is ismerős, hogy "az út,ami boldoggá tesz, nem a végcél"? Ne legyenek nagy elvárásaid, ne feledkezz meg arról, hogy fejlődnöd kell,egyszerre egy dologra összpontosíts és folyamatosan kövesd a fejlődésed. Légy tisztában azzal, hogy az életben vannak nehézségek és sikerek is. Bízz magadban!
 9. Gyere el egy Coaching tanácsadásra!
  Nekem is kicsit önmagam felé hajlik a kezem. ;-) Nézzünk szembe a tényekkel. Nem tudunk magas szintű sikereket elérni útmutatás nélkül. Legtöbben azt várják,hogy majd a családtagjaiktól,barátaiktól megkapják a válaszokat. Ennek ellenére ők nem tanácsadók, tehát csak olyan információkat tudnak mondani, hogy ők mit tennének, ha a te helyzetedben lennének. Ezzel szemben mit csinálok én? Mélyreható beszélgetést és tanácsadást folytatok veled kitérve minden egyes apró részletre. (Részletek itt)
  Miért éri meg?
  1. Minden nap olyan emberekkel foglalkozom, mint te.
  2. Becsületes és őszinte visszajelzést kapsz a teljesítményedről,fejlődésedről.
  3. Irányítást és útmutatást kapsz,ha elbizonytalanodsz.
  4. Nyomon követem a haladásod,fejlődésed.
  5. Olyan tanácsokat kapsz, amelyek tényleg működnek, személyre szabottan, hiszen nem vagyunk egyformák.
  6. Nem egyedül kell megbirkóznod ezzel a helyzettel.

Az életben a siker kulcsa a komfortzónádon kívül keresendő. A fenti 9 tipp, téged is közelebb visz majd az álommunkád megtalálásához.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása