Hogy segíthet a jelenben, ha a múltról írsz?

2018. március 26. 07:30 - Life Advisor

girl-2786277_640.jpgAzt mondják, hogy a kudarc a siker velejárója, de nem mindig érezzük így. Egy tanulmány nemrégiben kimutatta, hogy a múltbéli kudarcokra való gondolatok - főleg ha le is írjuk - segítenek, hogy nyugodtabban álljunk hozzá a jövőbeli esetlegesen stresszes helyzetekhez.

A kutatás során arra kérték az embereket, hogy 10 percig írjanak arról, amikor a múltban valami hibát követtek el vagy elmulasztottak valamit vagy pedig írjanak egy teljesen ide nem vágó múltbéli eseményről (például egy filmről,amit nem régen láttak). A kutató csoport azt feltételezte, hogy azoknak az embereknek,akik egy múltbéli hibájukról,kudarcukról írnak, a hamarosan kialakuló stresszhelyzetben nem fogják elveszteni a fejüket.

Következett tehát a stresszhelyzet generálása. Csupán néhány percet kaptak,hogy felkészüljenek egy 5 perces beszédre, amelyet mindenki előtt kellett előadniuk. Ezt követte a visszaszámolás 2063-tól egészen 13-ig, majd pedig egy írásbeli stressz teszt kitöltés.

Ahogy a csapat előre jelezte, azoknál az embereknél, akik a múltbéli hibájukról írtak, kevésbé volt kimutatható a stressz, a figyelem teszten is kevesebb hibát vétettek és nagyobb pontszámmal fejezték be, mint akik egy múltbéli teljesen más eseményről írtak.

A kutatók szerint nemcsak az írás, de a múltbéli kudarc ismételt felelevenítése is segített a stressz csökkentésében.

Honnan jön ez a kapcsolat? - merülhet fel benned is a kérdés. A múltbéli eseményekkel való szembenézés, és a dolgok leírása segít feldolgozni bennük az érzéseket,élményeket, amelyeket kiváltottak belőlünk. Bár úgy tűnhet,hogy a múltbéli sebek feltépése újabb stresszt válthat ki belőlünk, mégis hosszútávon csak az előnyét tudjuk kimutatni annak, ha le is írjuk a múltbéli kudarcainkat.

Ezt a módszert azóta nagyon sok helyen ismerik és alkalmazzák is. Jómagam is szoktam javasolni a hozzám fordulóknak és nem csak a múltbéli hibák lezárása érdekében, de ugyanúgy használom gondolat nagytakarításhoz, egymásra rakódott neheztelés feloldásához és természetesen a jövő tervezéséhez is.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket ide kattintva a Facebookon is! >>>

komment
süti beállítások módosítása