A motiváció a movere - mozogni - igéből ered! Szóvalj adj gázt!

2018. március 05. 07:30 - Life Advisor

goal-setting-1955806_640.pngA motiváció a latin eredetű movore szóból ered, melynek jelentése mozogni,mozgatni. Ismerős igaz? Tisztába vagy vele, hogy mit akarsz, de mégsem tudod rávenni magad arra, hogy cselekedj. A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy mit kell tennie ha meg akar szabadulni a felesleges kilóktól. Mindez magában foglal egy speciális étrendet, rendszeres testmozgást és egy teljes életmódváltást is. Az egész ráadásul több hónapon keresztül tart és a motiváció egy idő után elvész, ismét jön az esti nassolás és az edzések is kimaradnak. Miért van az, hogy bizonyos dolgokkal kapcsolatban motiváltak vagyunk, mással kapcsolatban pedig nem?

Ha valamit tényleg magunkért csinálunk beleadunk 100%-ot. Ha pedig mások elvárásait próbáljuk teljesíteni, akkor csak 60%-ot.

Amikor a nyaralásod tervezed, egész nap az internetes keresgélsz, útikönyveket vásárolsz, szállást foglalsz és bár rengeteg munkád van, mégis örülsz, hiszen hamarosan kezdődik a várva várt vakáció. Miért nem állunk ugyanígy minden más dologhoz?

A motiváció magában foglalja a motivációt és a hozzá tartozó cselekvést is.

Azt,hogy miért mit teszünk, mindig az adott céltól függ.Alapvetően szeretnénk egyensúlyt teremteni. Szeretnénk növelni a boldogságunkat és csökkenteni a szenvedéseinket. Nem számít, hogy a főnökünk egész nap az agyunkra megy, ha tudjuk, hogy este koncertre megyünk és megújulunk.

Mindent megteszünk akár a félelemtől vezérelve, akár szeretetből és a szenvedélytől hajtva!

Mi motiválja a motivált embereket? Tudod, azokra gondolok, akik boldogok,motiváltak és a nyilvánvalóan nehéz munkát is mosolyogva végzik el. Soha nem fogod túlterhelten és stresszesen látni ezeket az embereket.

Létezik egy belső,igazi tartós motiváció és egy külső,mesterséges rövidtávú motiváció is.

A kétféle motiváció közötti különbséget fontos megérteni.  Ha motivált vagy belülről,egyedül, akkor minden könnyű számodra. Gondolj arra, hogy egyesek a munkájuk mellett mennyi időt képesek a hobbijukba is fektetni. Ha csak kívülről vagy motivált, azaz csak a stressz,szorongás és a "mert meg kell csinálnom" érzése hajt, akkor a motivációd rövidtávú lesz. Ilyenkor ugyanis csak addig csinálod,amit kell, amíg rajtad van a nyomás. A külső motiváció nem tartható fent és nem eredményez valódi sikert.

Belső motiváció esetén energiát érzel önmagadban. Ilyenkor a motiváció érzelmekkel is párosul.

A külső és a belső motiváció között tehát egy újabb különbséget fedezhetünk fel, amely nem más, mint az érzelmek. Ha szem előtt tartod a célod és már az elején kitalálod, hogy milyen nagyszerű lesz, ha eléred a célod, akkor mindent elérhetsz.

Ezért fontos, hogy elképzeld és már előre átéld, hogy milyen érzések töltenek majd el, amikor a célod teljesül.

Vigyázz, hogy ne kerülj nyomás alá. Elég lesz a környezetedből érkező "jó tanácsokkal" megküzdeni. Ne hagyd, hogy eltántorítsanak és lebeszéljenek a céljaidról és az álmaidról.

A vágyaidról pedig mindig pozitívan beszélj. Ahelyett, hogy azt mondanád, hogy kevesebbet akarok enni, fogalmazz úgy, hogy legközelebb ha nassolni támad kedvem, iszok egy pohár vizet. Ez egy pozitív cselekvés és nem hiba, teljesen más hatása van egy ilyen mondatnak az elmédre. Ne felejtsd el továbbá megdicsérni magad, hiszen a hála érzése a célok elérésében is sokat segít.

Zárd be az ajtókat! Magad mögött!

Olyan emberekkel vedd körül magad, akik támogatnak a céljaid elérésében, akik pedig próbálnak lehúzni, féltékenykednek és megpróbálnak lebeszélni a céljaidról, tegyék amit szeretnének, de te ne foglalkozz velük.

A belső motiváció tiszta energia. A külső motiváció viszont energiát szív el belőled.

Szóval érezd magadban a belső erőt és emlékezz minden egyes nap a sikereidre! A kezedben van a változtatás lehetősége, hiszen ez a te életed!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket a Facebookon is! >>>>

komment
süti beállítások módosítása