30 dolog, amit el kell kezdened önmagadért!

2018. március 02. 07:30 - Life Advisor

head-2823697_640.jpgMindannyian keressük, hogy hogyan tudunk az életünkbe pozitív változásokat eszközölni. Fontos felismernünk, hogy a változásokért bizony nekünk is tennünk kell, ezért nem elég csak tájékozódni, cselekednünk is kell. Íme 30 olyan dolog, amit el kell kezdened önmagadért!

 

 

1.     Töltsd az időd a „megfelelő emberekkel”!

Mit jelent a „megfelelő ember” kifejezés?  Ők azok, akikkel te is szívesen együtt vagy, mert inspirálnak, szeretnek, szórakoztatnak. Azok az emberek, akik támogatnak az álmaidban és nem szólják le őket. Elfogadják a múltad, tisztelik a jelened és hisznek a jövődben.

2.     Nézz szembe a problémáiddal!

Nem a problémáid határoznak meg, hanem az, ahogy reagálsz rájuk. A problémák nem fognak csak úgy eltűnni, ha semmit nem teszünk a megoldásuk érdekében.  Már ma tedd meg az első lépést és láss neki a feladatok megoldásának. Meglátod, ha minden nap csak egy lépést teszel a megoldásért, akkor hamarosan célba érsz!

3.     Légy őszinte magadhoz!

Légy őszinte, hogy mit csinálsz jól és mi az, amin változtatni kellene! Légy őszinte mi az, amit el szeretnél érni! Légy őszinte a vágyaiddal, álmaiddal kapcsolatban! Légy őszinte magaddal mindig, mindenben! Önmagadra mindig számíthatsz. Ne hazudj! Légy őszinte! Az őszinteség segíteni fog, hogy megértsd, hogy hol tartasz most, ki is vagy valójában, mit is akarsz és hogy ezt a valamit,hogyan is érd el.

4.     Helyezd a saját boldogságod az első helyre!

Te vagy a legfontosabb. A te igényeid számítanak a legjobban. Önmagad boldogsága a legfontosabb. Szép dolog, ha segíteni akarsz másoknak, hogy boldogok legyenek, de amíg te magad nem vagy boldog nem tudsz adni a boldogságból. Csak abból adhatsz, ami már neked is megvan. Ha bárki másnak az életét szeretnéd javítani, kezd a saját belső életed javításával.

5.     Szeresd önmagad!

Ha nem szereted saját magad, miért várnád el ezt például egy teljesen vad idegen embertől?  Minden erősséged ott van te benned.  Hidd el magadról, hogy csodálatos ember vagy! Légy magabiztos, hiszen nincs szexisebb, mint az önbizalom!

6.     Élj a MOST-ban!

Az embernek alapvetően a jelenben kell élnie! A jelenben cselekszünk, itt történnek velünk az életesemények. Itt zajlanak a találkozások, a beszélgetések, a győzelmek, a vereségek, a felfedezések és a nyugodt pihenések.  Itt minden alakítható, formálható, megfigyelhető, tapasztalható, megélhető.  A múltban szerzett tapasztalatok hatással lehetnek a jelen életünkre. Hasznunkra válhatnak, de csak akkor, ha okosan válogatunk a jobbító hatással bíró emlékeink és tapasztalásaink között, mint egy látogató, aki kis időre visszatér a múltba. Visszaköltözni, tartósan ott maradni azonban nem szabad! Az elmúlt dolgokat megváltoztatni nem lehet, azzal már nincs dolgunk. Az életünk színtere a jelen! Használjuk, éljük, élvezzük a mindenkori pillanatot! Az életünk harmóniáját a jelenben kell megteremteni: itt és most. A múlt történelem, a jövő rejtély, a jelen ajándék.

7.     Tanulj a hibáidból!

A hibák rendben vannak, hiszen tanítanak minket. A hibák az ugródeszkák az előrehaladásunkban. A hibákat úgy kerülheted el, ha tapasztalatot szerzel. Tapasztalatot úgy szerzel, ha hibákat követsz el. Ne rettegj a hibáktól! Tanulj belőlük!

8.     Légy udvarias önmagadhoz!

Ha lenne egy barátod,aki úgy beszélne veled,ahogy te beszélsz saját magaddal meddig lennétek  barátok?  Az, ahogy magadról beszélsz, mércét állít fel másoknak.  Ha nem vagy udvarias magaddal, mások se lesznek azok veled.

9.     Élvezd azokat a dolgokat, amiket már elértél!

A probléma az, hogy sokan azt hisszük, hogy csak akkor lehetünk boldogok, ha egy bizonyos szintet elérünk az életünkben. A szintet pedig a kastéllyal rendelkező barátod, a luxusautóval furikázó haverod, a legújabb ruhákba virító barátnőd, és az egzotikus helyeken nyaraló sztárok vagy divatosabb szóval celebek adják. Azért küzdesz, hogy te is ilyen legyél. És mi történik, ha ez sikerül? Nos, akkor új célt akarsz elérni újra és újra még több munka, még több pénz, még több felhalmozott dolog, amiket az állandó hajtás miatt soha nem fogsz tudni élvezni.

10.   Teremtsd meg a saját boldogságod!

Ha azt hiszed, hogy a boldogságod majd egy más ember fogja meghozni, akkor csípd meg magad és ébredj fel, mert ez hazugság. Csak te tudhatod, hogy számodra mit jelent a boldogság. Csak te tudod, hogy mitől vagy boldog.  Tegyél érte! Légy te a változás, amit a világban látni szeretnél. Légy boldog ma úgy, ahogy vagy és engedd, hogy a pozitív gondolkodás motiváljon és inspiráljon a boldogságod megalkotásában.

11.   Adj esélyt az álmaidnak és az ötleteidnek!

Az élet ritkán ad esélyt „csak úgy”. Az esélyt mi adjuk saját magunknak. Nem lehetsz biztos abban, hogy a terveid, ötleteid, álmaid 100%-osan működni fognak, de ha esélyt se adsz nekik, akkor 100%, hogy nem fog működni. Adj esélyt az álmaidnak. Vagy sikerül, vagy megtanulsz valamit. Mindenképpen nyersz!

12.    Hidd el, hogy készen állsz a következő lépésre!

Készen állsz! Mehetsz! Tedd meg a következő lépést! Gondold át mire van szükséged,és ad meg az esélyt,hogy a lépések elvezessenek a céljaidhoz.

13.    Építs új kapcsolatokat az életedben!

Keresd fel azokat az embereket, akikkel egy húron pendültök, akikkel inspirálni, motiválni és támogatni tudjátok egymást. Akiket értékelsz, szeretsz, tisztelsz, és akik ugyanezt adják neked cserébe. Akik segítenek céljaid, álmaid elérésében szakértő tanácsaikkal, ötleteikkel.

Plusz tipp: Olyan embereket keress, akik nem szájkaratésok, hanem a tetteik bizonyítják, hogy megérdemlik a barátságod!  ;-)

14.  Adj esélyt új barátoknak is!

Keményen hangzik, de tényleg így van. Nem minden ismerős és barát marad veled az életed végéig. Lesznek, akik távoznak, lesznek, akik jönnek. Természetesen te döntöd el, hogy kiket engedsz be az életedbe, de semmiképpen ne húzz falakat magad köré.  Ismerj meg akár teljesen új embereket, akiktől tanulhatsz. Lehet, hogy az ilyen új ismerősök lesznek azok, akik segítenek megváltoztatni az életed!

15.    Győzd le korábbi önmagad!

Lépj ki a komfortzónádból!  Lépd át a határaid! Döntsd meg a saját rekordjaid, eredményeid!  Ez a módszert általában a sportpszichológiában alkalmazzák. Gyurta Dániel elmondta, hogy hatalmas eufórikus érzés az, amikor saját egyéni csúcsát megdöntve újabb világrekordot állított fel. Ezt te is átélheted a saját életedben.

16.    Örülj mások sikerének!

Vedd észre, hogy mit szeretsz, értékelsz másokban és mond el nekik!  Ezzel észreveszed azt is, hogy milyen remek emberek vesznek körül téged. Sokkal jobb érzés lesz együtt örülni egymás sikereinek. Az öröm ugyanis mindenkinek jár.

17.    Lásd meg a fényt az alagút végén!

Ha felmerül az életedben egy nehéz helyzet, vegyél egy mély levegőt és keresd a fényt az alagút végén. Emlékeztesd magad arra, hogy ami nem öl meg az erősebbé tesz.

18.    Bocsáss meg magadnak és másoknak is!

Mindannyian érezhetjük magunkat kellemetlenül saját és mások tettei miatt is. Bár ez a fájdalom eleinte normális, sokaknak a harag és a düh nagyon sokáig megmarad az életükbe. Az orvosság nem más, mint a megbocsátás. Ez nem azt jelenti, hogy eltöröljük a múltat. Ez azt jelenti, hogy elengedted a haragod és a fájdalmad és inkább tanulsz belőle és az életedet magasabb szintre emeled.

19.    Segíts a körülötted lévőknek!

Itt azonban van egy fontos szabály. Segíteni csak annak lehet, akinek hagyják. Így tehát semmiképpen ne avatkozz bele mások életébe.  Sokszor egy nagy lelki beszélgetés - ami nem egyenlő a panaszkodással - rengeteget segíthet a körülötted lévő embereknek. Ez a segítség pedig többszörösen megtérülve visszatér hozzád.

20.    Hallgass a saját belső hangodra!

Ha ez segít, beszéld meg saját magaddal az elképzeléseid terveid vagy, hogy éppen mit kellene tenned. Adj magadnak elég esélyt arra, hogy az intuíciódra hallgass! Légy hű önmagadhoz!

21.   Figyeld a stressz szintedet, és ha kell, tarts szünetet!

Lélegezz, majd lassan fújd ki, hogy felfrissülj és elengedd a régi mintákat! Ha nagy nyomás és stressz alatt vagy, akkor mindenképpen érdemes egy rövid szünetet beiktatnod. Ez hozzásegít ahhoz, hogy letisztult fejjel tudj döntés hozni és tovább folytatni a napod.

22.    Vedd észre az apró dolgokat is az életedben!

Ahelyett, hogy a hatalmas dolgokra vágysz –például, hogy megnyerd a lottót, vegyél egy új autót, megkapd az álom munkát stb. – vedd észre azokat az apró dolgokat, amelyeknek már most örülhetsz. Például, hogy reggel felkelsz, hogy megiszod a finom kávéd, hogy megeszel egy finom sütit stb. Az apró örömök észrevétele nap, mint nap hozzásegít, hogy felfedezd a minőségi életed.

23.    Fogadd el a „nem tökéletes” dolgokat is!

Ha azon gondolkodsz, amit nem tudsz megváltoztatni, nem fog békét hozni az életedbe. Attól, hogy megsértődsz vagy keserű leszel olyasmi miatt, amin nem tudsz változtatni, még nem lesz békességed. Ha bűntudatot érzel amiatt, amin már nem lehet változtatni, akkor sem lesz békességed.
Csak egy dolog van, ami békességet fog hozni az életedbe: fogadd el azt, amit nem tudsz megváltoztatni.

24.    Dolgozz a céljaidért minden nap!

Ne feledd: Az ezer mérföldes út is egy lépéssel kezdődik. Minden nap tégy valamit annak érdekében, hogy az álmod valóra váljon. Miközben sokan azt várjuk, hogy majd megvalósulnak az álmaink az igazi eredményeket csak akkor érhetjük el, ha teszünk értük nap,mint nap!

25.    Mondd ki az érzéseidet!

Örömödet és bánatodat is megoszthatod a szeretteiddel. Bátran öntsd ki a szívedet a hozzád közel állóknak és sose félj kimutatni,mit érzel legbelül. Sose kérj bocsánatot érzelmeid kimutatásáért, mert ilyenkor az igazságért kérsz elnézést.

26.    Vállald a felelősséget az életedért!

A saját hibáinkat, lehetőségeinket, vágyainkat csak mi ismerjük igazából. Ha bármin változtatni szeretnénk az életünkben, azokat csak és kizárólag mi tudjuk megtenni. Te vagy az egyetlen, aki közvetlenül vezérelheti életének eredményeit.  Az életben dönteni kell. Dönthetsz úgy, hogy áldozat leszel, de dönthetsz másképp is.

27.    Arra koncentrálj, amin változtatni tudsz!

Nem lehet megváltoztatni mindent, de midig lehet változtatni valamit. Ha az idődet olyan dolgokra vesztegeted, amelyeket nem tudsz befolyásolni az egy biztos recept a frusztrációhoz, nyomorhoz és a stagnáló állapothoz.

28.    Gondolkodj pozitívan!

Az elmének először el kell hinnie, hogy valamit meg tud csinálni, ahhoz hogy megcsinálja. A pozitív gondolkodás egyáltalán nem kerül nagyobb erőfeszítésbe.  Váltsd a gondolataidat pozitívra. Mindent nem tudsz irányítani az életedben, de azt igen, hogy ezekre a dolgokra pozitívan vagy negatívan reagálsz!

29.    Ápold a legfontosabb kapcsolataid!

Válaszd ki, kik azok az emberek, akik a legközelebb állnak hozzád. Ők általában a családon belül szoktak kikerülni, de akár a legjobb barátodat is választhatod. A lényeg, hogy kezeld őket úgy, mint egy király.

30.    Légy hálás!

A hála lehetetlenné teszi a boldogtalanságot. Ez az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnod. –Erre buzdít minket Osho is.
Minden nap légy hálás azokért a dolgokért, amelyekkel már rendelkezel. A hála varázsszava pedig a KÖSZÖNÖM! Tedd életed részévé a hálát.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Likeolj minket a Facebookon! >>>

komment
süti beállítások módosítása