A fejedben lévő hang játszik veled?!

2018. február 16. 07:30 - Life Advisor

glass-300558_640.jpgA legtöbben talán észre sem veszitek, de mindennapi életünk során a tudatalattink segítségével is értelmezünk minden felmerülő helyzetet, legyen szó kis vagy nagy dologról. Ez az úgynevezett belső hang, amely alakítja a felfogásunkat arról, amit tapasztaltunk. Legtöbbször a fejünkben lévő belső hang negatív, önromboló gondolatokat súg nekünk, mint például nem vagyok elég jó, elfogom rontani, reménytelen vagyok.

Ezek a negatív hangok származhatnak :

  • a rossz hangulatunkból
  • a szokás,hogy kritikusak vagyunk önmagunkkal, amely legtöbbször gyermekkorunkból ered
  • a pesszimista szemléletmódunkból, hogy mindig a legrosszabbra számítunk
  • félelem, negativitás, szorongás, depresszió és különböző pszichológiai problémák, amelyek táplálják a negatív hangokat a fejünkben.

A fejünkben lévő negatív hangok egyszer csak felgyülemlenek és elöntik a fejünket. Minden egyes alkalommal, amikor negatív gondolatok jönnek elő gyarapodik a gyűjtemény.

Ha úgy gondolsz magadra, hogy szerencsétlen vagy, hülyének,rútnak,elhanyagolhatónak és értéktelennek tartod magad, akkor ez az elsődleges jele annak, hogy a fejedben lévő hang lassan az őrületbe kerget és mélypontra taszítja az életed. Nem beszélve arról, hogy az önbizalmad is jelentősen csökken.

Ez a fajta negatív gondolkodás arra sarkall, hogy semmiben ne lásd meg a jót és hagyj fenn minden reménnyel. Idővel a negatív folyamatok olyannyira elhatalmasodhatnak ,hogy teljesen megbénítanak és nagyon mély depresszióba sodorhatnak. Mérgező lesz a környezeted de még inkább saját magad számára.

A negatív gondolatok pozitívra való kicserélése időbe telhet, de érdemes már most elkezdeni. Mit kell tenned?

  • Nézd meg milyen időközönként jönnek ezek a negatív hangok elő a fejedben.
  • Határozd meg,hogy mi váltotta ki ezeket.
  • Váltsd ki a negatív gondolatot egy pozitívval.

Amikor például olyan gondolatok merülnek fel benned, hogy senkinek nem kellesz, senki nem szeret, akkor szembesítsd magad reálisabb gondolatokkal : a családodnak szüksége van rád  vagy a kollégáim igenis értékelik a munkám stb. Minden alkalommal, amikor a negatív gondolataidat pozitív élményekkel ellensúlyozod, a negatív gondolatok elvesztik a hatalmukat.

Próbálj meg minden helyzetet objektíven nézni. Szabó Magda A Vörös Oroszlán című könyvében olvashatunk is erre egy nagyon jó gyakorlatot, nevezetesen, hogy képzeld el, hogy kívülről szemléled az életed. Milyen tanácsot adnál magadnak?

Mindezek együttesen fogják kiváltani az elmédből azt az eredményt, hogy a negatív gondolatok helyett a pozitív gondolatok fognak fókuszba kerülni és lassan ezek a gondolatok lesznek az elsődlegesek. Hatalmadban áll eldönteni, hogy milyen életet élsz. Első lépésként a gondolataidat tedd rendbe és csak a pozitív gondolatoknak adj zöld utat.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!

Kövess minket a Facebookon! >>>

komment
süti beállítások módosítása